Ο Nord Stream 2 δεν είναι πλέον απαραίτητος αλλά ούτε κι η Ουκρανία: Τα παράδοξα της συζήτησης Πούτιν-Μπάιντεν

Η Δύση συζητά τις συνέπειες της συνομιλίας μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν. Η κατακραυγή στο δυτικό Τύπο σχετικά με μια υποτιθέμενη «ρωσική εισβολή» στην Ουκρανία και τις απειλές για αποκλεισμό του Nord Stream 2 δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα άλλο από ζεστός αέρας διότι αποδεικνύεται πως η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται πλέον πολύ για την Ουκρανία.

Vasily Tiomny - Ukraina.ru
Μετάφραση από το Donbass Insider - Παρουσίαση Freepen.gr

Η συζήτηση μεταξύ του Ρώσου και του Αμερικανού προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, ήταν παραγωγική και επικεντρώθηκε σε τόσο σημαντικά διεθνή πολιτικά ζητήματα που ο Nord Stream 2 δε συζητήθηκε ποτέ.

Τουλάχιστον αυτό είπε για τις συζητήσεις ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του αρχηγού του ρωσικού κράτους. Φυσικά, δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες της συνομιλίας.

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη διαδικτυακή συζήτηση των προέδρων των δύο υπερδυνάμεων, αναφέρθηκε πως το Κογκρέσο των ΗΠΑ αφαίρεσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Nord Stream 2 από τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Αυτή είναι η κοινή θέση της άνω και της κάτω βουλής του αμερικανικού κοινοβουλίου. Είναι σαφές ότι η απόφαση δεν μπορούσε να ληφθεί μετά τη συζήτηση μεταξύ Ρώσου και Αμερικανού προέδρου, είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Ωστόσο, ήταν σαφές πως αναστέλλεται μέχρι το πέρας των διαπραγματεύσεων. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κατανοούσε την αστάθεια της διαπραγματευτικής της θέσης και προσπάθησε να αυξήσει την πίεση στο Κρεμλίνο – λέγοντας πως θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις αν χρειαστεί.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αντί για πραγματικές κυρώσεις, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές συμπεριέλαβαν μια μάλλον άδολη «καταδίκη» των «βλαπτικών δραστηριοτήτων» της Ρωσίας στο κείμενο του προτεινόμενου αμυντικού προϋπολογισμού.

Αυτό αναφέρεται σε «κάθε προσπάθεια χρήσης των προμηθειών φυσικού αερίου ως όπλο για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα και να επηρεάσει αρνητικά τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους».

Αυτό ακούγεται πολύ σαν μια προσπάθεια να «σωθούν τα προσχήματα» και να «παίξουμε ωραία με ένα κακό παιχνίδι». Η Ουάσιγκτον έκανε μια «μανούβρα πίσω από την πόρτα» για να αποφύγει αυτή την εντύπωση με το αμερικανικό εκλογικό σώμα, το οποίο βλέπει όλο και περισσότερο τον Μπάιντεν ως αυθόρμητο - ειδικά σε σύγκριση με τον Πούτιν.
Το Nord Stream 2 ως αντιρωσικός μοχλός

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ανταγωνιστεί τον Πούτιν στο «γεωπολιτικό τζούντο». Μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το φιλόδοξο έργο Nord Stream 2 εναντίον της Μόσχας προκαλεί ακριβώς τέτοιες συνδέσεις.

Πρώτη μίλησε η Βικτόρια Νούλαντ, η διάσημη ηγέτης του Μαϊντάν και νυν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα πολιτικής.

«Νομίζω ότι εάν ο Πρόεδρος Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, αναμένουμε να κλείσει ο αγωγός (Nord Stream 2)», είπε η Νούλαντ σε ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ο βοηθός του προέδρου των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια, Τζέικ Σάλιβαν, έσπευσε να δώσει συνέχεια.

« Η Δύση μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πίεση: εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να παραδοθεί φυσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού, τότε ίσως δε θα έπρεπε να διακινδυνεύσει να εισβάλει στην Ουκρανία », είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Οι αμερικανικοί Financial Times, επικαλούμενοι διπλωματική πηγή, ανέφεραν ότι η Γερμανία έχει επίσης σχεδόν συμφωνήσει να σταματήσει τον Nord Stream 2 σε περίπτωση «εισβολής στην Ουκρανία».

« Τέλος, θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση πως εάν σπραγματοποιηθεί εισβολή στην Ουκρανία, ο Nord Stream 2 θα καταστεί απαράδεκτος», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη έναν ανώνυμο διπλωμάτη.

Τι είναι αυτή η «εισβολή», φαίνεται να γνωρίζουν μόνο οι Αμερικανοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης. Οι μαζικές εικασίες για ρωσική επέμβαση στην πραγματικότητα μοιάζει με προετοιμασίες για πρόκληση στο Ντονμπάς.
Ποιος χρειάζεται πόλεμο στην Ουκρανία

Σαφώς, μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Ντονμπάς με τη συμμετοχή ρωσικών στρατευμάτων θα ωφελήσει τις ΗΠΑ, καθώς θα παράσχει, κατά την άποψή τους, έναν επιτακτικό λόγο για τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν τον Nord Stream 2. Το σημερινό ουκρανικό καθεστώς θα ωφεληθεί επίσης από την κλιμάκωση.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δε μοιάζει πλέον με έναν ανασφαλή ηθοποιό στη θέση του αρχηγού του κράτους, αλλά με έναν πραγματικό Ουκρανό αξιωματούχο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει χάσει την υποστήριξη τουλάχιστον των δύο τρίτων του εκλογικού του σώματος.

Η δημοτικότητά του έχει πέσει από το 75% στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2019 στο 25%. Πρέπει να αυξηθεί εάν ο Ζελένσκι θέλει ακόμα να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για αυτόν από ένα μικρό νικηφόρο πόλεμο.

Διακηρύξεις όπως η κήρυξη πολέμου στον ολιγάρχη Rinat Akhmetov ή η καθιέρωση ενός «ουκρανικού οικονομικού διαβατηρίου» δε λειτουργούν: σαφώς το πρώτο εμπίπτει στην κατηγορία του «μελιού για τις μέλισσες» και το δεύτερο είναι τόσο τραβηγμένο που πολλοί ψηφοφόροι απλώς δε θα το δουν να έρχεται.

Ωστόσο, μια πλήρους κλίμακας επίθεση στις θέσεις του DPR και του LPR και, τουλάχιστον, η καθιέρωση του ελέγχου του Κιέβου στα κρατικά σύνορα με τη Ρωσία, και ιδανικά η κατάληψη του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ, θα μπορούσε να φέρει πραγματικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Ρωσία πρέπει πρώτα να «απομακρυνθεί» από τη διαδικασία. Όλοι οι ειδικοί και οι πολιτικοί, ακόμη και στη Δύση, παραδέχονται ότι ο ουκρανικός στρατός είναι ανίκανος να πετύχει έστω και τοπική νίκη επί της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταστήσει σαφές πως η απειλή να τραβήξει το βύσμα του Nord Stream 2 θα καθιστούσε υπερβολικά δαπανηρή για τη Ρωσία την απόπειρα να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε ειρήνη – όπως μάρτυρα η συνεχής χρήσης φράσεων από Αμερικανούς πολιτικούς όπως «η Μόσχα θα πληρώσει ένα απαράδεκτο τίμημα».

Ωστόσο, είναι ήδη σαφές σε όποιον ξέρει πώς να κάνει τα μαθηματικά: ακόμη και αν παραμεριστούν οι καταστροφικές πολιτικές συνέπειες της εγκατάλειψης του Donbass, η ζημιά που θα προκληθεί από την εξάλειψη του Nord Stream-2 θα είναι αμελητέα για την Gazprom – το έργο έχει αποσβεστεί πλήρως ακόμη και πριν ξεκινήσει.
Ποιος χρειάζεται το Nord Stream 2

Στην περίπτωση του αγωγού φυσικού αερίου, που έχει γίνει η πιο ισχυρή γεωπολιτική ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με το Αφγανιστάν, το κλειδί είναι να καταλάβουμε ότι δεν είναι ρωσικό έργο, όπως φωνάζουν οι αντίπαλοί του, αλλά ευρωπαϊκό.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία είναι μόνο ο εκτελεστής, αν και έχει αναλάβει τους κινδύνους της ιδιοκτησίας του αγωγού. Το έργο είναι πάνω απ' όλα απαραίτητο για τους Ευρωπαίους που θέλουν φθηνούς ενεργειακούς πόρους.

Η Gazprom είχε προηγουμένως επισημάνει ότι η κατασκευή του Nord Stream 2 κόστισε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τα μισά από τα οποία πληρώθηκαν από τους Ευρωπαίους επενδυτές του έργου. Έτσι, η ρωσική εταιρεία έχει ξοδέψει λιγότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δικά της χρήματα για τον αγωγό.

Ωστόσο, τα υπερβολικά κέρδη της Gazprom το 2021 υπεραντιστάθμισαν αυτό το κόστος. Το μέσο ετήσιο κόστος των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος θα είναι περίπου 550 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Αυτό είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερο από το 2020, όταν ο αριθμός ήταν 143 $ ανά χίλια κυβικά μέτρα και υπερδιπλάσιος από ό,τι το 2019 και το 2018, όταν οι τιμές ήταν 221 $ και 224 $ αντίστοιχα.

Οι όγκοι πωλήσεων ρωσικού φυσικού αερίου, εν τω μεταξύ, παρέμειναν περίπου οι ίδιοι. Αυτό σημαίνει πως τα κέρδη από τις πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom, τα οποία ήταν 41,63 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, θα διπλασιαστούν τουλάχιστον έως το 2021.

Πρόκειται για επιπλέον 40 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα, που επιτυγχάνονται χωρίς καμία αύξηση στο κόστος παραγωγής φυσικού αερίου. Υπενθυμίζοντας ότι η φρενίτιδα της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την παρεμπόδιση του Nord Stream 2 από τις ΗΠΑ, μπορούμε να υποστηρίξουμε πως το έργο έχει πληρώσει τουλάχιστον τέσσερις φορές μόνο φέτος.

Η Μόσχα έχει δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς το NS2, αλλά και χωρίς το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, μειώνοντας την άντληση μέσω αυτού σχεδόν στο μηδέν.

Επομένως, το Donbass δε χρειάζεται να ανησυχεί: η Ρωσία δε θα χρειαστεί να πληρώσει ένα «απαράδεκτο τίμημα», η Ευρώπη έχει ήδη πληρώσει τα πάντα.

Και αν, Θεός φυλάξοι, τα ρωσικά στρατεύματα χρειαστεί να παρέμβουν στην ουκρανική σύγκρουση για να προστατεύσουν το ρωσόφωνο πληθυσμό του Donbass, ακόμη και η πλήρης ακύρωση του Nord Stream 2 δε θα είναι σημαντική απώλεια για τη Μόσχα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail