Βρώμικο παιχνίδι και θολά νερά γύρω από το κλείσιμο των Στενών

Murati / pixabay
Λίγο πριν τις 15:30 ώρα Ελλάδας ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανήρτησε ένα tweet με το οποίο ευχαριστεί το φίλο του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξη τους σημειώνοντας ότι το κλείσιμο του περάσματος των Στενών προς τη Μαύρη Θάλασσα και τα τουρκικά πολεμικά πλοία αποτελεί σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη και πως ο λαός της Ουκρανίας δε θα το ξεχάσει ποτέ. 

Του Στρατή Μαζίδη

Το tweet του Ουκρανού προέδρου έχει διαβαστεί από αμέτρητες χιλιάδες κόσμου και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις σε likes, κοινοποιήσεις και απαντήσεις.

Η σχετική είδηση παρουσιάστηκε και από την αξιόπιστη Jerusalem Post καθώς επίσης από ορισμένα ελληνικά sites που τσίμπησαν αμέσως το tweet του Ζελένσκι.

Ελάχιστα μετά Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος χωρίς να κατονομαστεί με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Μiddle East Eye διαψεύδει την είδηση. Αλλά επί της ουσίας δε διαψεύδει την είδηση, αλλά τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η Τουρκία δηλαδή διαψεύδει τον στρατηγικό της σύμμαχο στον οποίο πουλά όπλα, του ναυπηγεί πλοία και αγοράζει κινητήρες ή τουλάχιστον αγόραζε μιας και οι παραγωγικές μονάδες της Ουκρανίας έχουν βομβαρδιστεί.

Είναι προφανές ότι τα νερά των Στενών είναι αρκετά θολά ως προς το κλείσιμό τους. Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν είναι αξιόπιστος αλλά είναι τόσο θεατρίνος ώστε να πει ένα τέτοιο χονδροειδές ψέμα σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή και μάλιστα για μία στρατηγική του σύμμαχο; 

Είναι ίσως τόσο ανόητος που δεν κατάλαβε; Εδώ είναι μετρημένα κουκιά.

Ήταν εκτελεστικός βραχίονας μιας προσπάθειας να στριμωχτεί ο Ερντογάν από τη Δύση ώστε να αναγκαστεί να πάρει θέση απέναντι στη Ρωσία φέρνοντάς τον σε εξαιρετική δυσχερή θέση με μία δημοσιευμένη δήλωση η οποία εξακολουθεί να υπάρχει στον αέρα; 

Ή μήπως ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε όντως σε αυτή τη δέσμευση αλλά για κάποιους άλλους λόγους επέλεξε αυτόν τον πλάγιο ανώνυμο τρόπο για να αναδιπλωθεί;

Οι απαντήσεις προσεχώς από το πεδίο των εξελίξεων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι σε πολύ δύσκολη θέση και για αυτό λαμβάνει πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης επιδιώκοντας παράλληλα να κερδίσει χρόνο ώστε να μη χρειαστεί να απογοητεύσει κανέναν. Ούτε να αρνηθεί να κλείσει τα Στενά, ούτε να αρνηθεί να μην τα κλείσει, δίνοντας χρόνο και στις δύο πλευρές να επιτύχουν τον σκοπό τους το ταχύτερο δυνατό και ελπίζοντας παράλληλα σε έναν τερματισμό των συγκρούσεων ώστε αυτός να βγει αλώβητος.

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι αυτή τη φορά αν φτάσει στο σημείο που πρέπει να διαλέξει, κάποια πλευρά θα απογοητευτεί και ο λογαριασμός θα έρθει. Μεγάλα παιχνίδια, μεγάλες φουρτούνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail