Πώς μία ελληνική εταιρεία έφτιαξε εργοστάσιο στην έρημο για να διαχειρίζεται απορρίμματα

Αποστολή στα Ην. Αραβικά Εμιράτα: Γιώργος Λαμπίρης

To 2018 μία μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο αμπάρι υπ’ αριθμόν 3 στο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, Maersk Honam της Maersk Line. Το σκάφος υπέστη εκτεταμένες δομικές ζημιές στο μπλοκ ενδιαίτησης και στο μπροστινό μέρος του και ρυμουλκήθηκε στο Jebel Ali κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης. Στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε στην Κορέα πριν επιστρέψει σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2019 με την ονομασία Maersk Halifax.

Από: capital.gr

Η έναρξη της συνεργασίας με την αραβική bee’ah

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε την αφορμή για συνεργασία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας ανακύκλωσης απορριμμάτων, Polygreen (θυγατρική στα Εμιράτα η Polygreen Middle East) και του κολοσσού στον τομέα αυτόν στα Αραβικά Εμιράτα, της Bee’ah, καθώς οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή μίας νέας βιομηχανικής μονάδας στην έρημο του Εμιράτου της Σάρτζα (Sarjah), η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των Εμιράτων μετά το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι. Η μονάδα δημιουργήθηκε το 2020. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας ήταν η ανακύκλωση του συνόλου των απορριμμάτων που προέκυψαν από την εκτεταμένη πυρκαγιά στο πλοίο της Maersk, με την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία της οικογένειας Πολυχρονόπουλου, να παρέχει την τεχνογνωσία της στο συγκεκριμένο έργο .Η ολοκλήρωσή του έργου αυτού πραγματοποίηθηκε πρόσφατα.
Η σύναψη της κοινοπραξίας

Ωστόσο η συγκεκριμένη πρώτη συνεργασία ήταν και αυτή που άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική Polygreen, προκειμένου να προχωρήσει σε κοινοπραξία με την Bee’ah, συστήνοντας τον Ιούνιο του 2021 την εταιρεία Evogreen. H έναρξη της κοινοπραξίας αυτής πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα για την ελληνική εταιρεία στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον τομέα της διαχείρισης ανόργανων απορριμμάτων που μπορεί να προέρχονται από μεταχειρισμένους καταλύτες, επιμολυσμένο χώμα, ασβέστη και άλλες παρόμοιες ουσίες. Οι συγκεκριμένες κατά την ανακύκλωσή τους από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην έρημο της Σάρτζα, μετατρέπονται στη συνέχεια σε πρώτη ύλη που διοχετεύεται στη βιομηχανία τσιμέντου.

Επόμενο βήμα για τo κοινό εταιρικό σχήμα της Evogreen είναι όπως ανέφερε ο Imran Gill, CEO της Polygreen Middle East, στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης στη Σάρτζα, στην οποία παρευρέθηκε το Capital.gr, είναι η επέκταση της μονάδας ανακύκλωσης με νέες εγκαταστάσεις που θα έχουν την δυνατότητα να επεξεργάζονται εκτός από τα ανόργανα απορρίμματα και οργανικές ύλες όπως είναι έλαια αυτοκινήτων και κατάλοιπα ρύπανσης που αντλούνται από τη θάλασσα και τα λιμάνια, απόβλητα δεξαμενών και της βιομηχανίας χρωμάτων που εμπεριέχουν χημικούς διαλύτες και σειρά άλλων υποπροϊόντων. Η έναρξη υλοποίησης αυτής της νέας επένδυσης είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Βee’ah: Ο μεγαλύτερος παίκτης στη διαχείριση απορριμμάτων στα Εμιράτα

Από την πλευρά της η bee’ah διαχειρίζεται 3.000.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην βιομηχανική περιοχή της Σάρτζα. Επί του παρόντος διαθέτει 10 βιομηχανικές μονάδες – μεταξύ αυτών και εκείνη με την Polygreen – και ετοιμάζει ακόμα τρεις που θα λειτουργήσουν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Όπως ανέφεραν σχετικά τα στελέχη της bee’ah, η συνεργασία με την ελληνική εταιρεία, ήταν ένας τρόπος για την αραβική εταιρεία να εισέλθει σε έναν τομέα δραστηριοτήτων που μέχρι πρότινος δεν είχε στο χαρτοφυλάκιό της.

Μάλιστα η κοινοπραξία με την Polygreen δεν περιορίζεται μόνο στα Εμιράτα, καθώς όπως αναφέρθηκε, στόχος είναι η παγκόσμια κοινή επέκταση.

Η bee’ah δημιουργήθηκε το 2007 και αυτή τη στιγμή απασχολεί περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους, ενώ εφαρμόζει zero-waste solutions (λύσεις μηδενικού αποτυπώματος).

Η κύρια δραστηριότητα της bee’ah είναι αυτή της διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ διαθέτει μονάδες επεξεργασίας ιατρικών απορριμμάτων, μεταχειρισμένων ελαστικών, υλικών που προέρχονται από τις κατασκευές, εργοστάσιο ανακύκλωσης και κατεργασίας μεταλλικών προϊόντων όπως σκραπ από παλιά αυτοκίνητα, αλλά και μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών υδάτων τα οποία φιλτράρονται, καθαρίζονται και στη συνέχεια διοχετεύονται στην άρδευση αγροτικών εκτάσεων. Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομάζας αλλά και στην παραγωγή υδρογόνου που προέρχεται από σκουπίδια σε κοινοπραξία που διατηρεί με την Chinook Sciences.

Στις δραστηριότητές της είναι επίσης και οι ψηφιακές υπηρεσίες, παρέχοντας λύσεις ψηφιοποίησης σε επιχειρήσεις, ενώ υλοποιεί και εκτεταμένα προγράμματα εκπαίδευσης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία έχουν ως αποδέκτες μαθητές σε σχολεία αλλά και επαγγελματίες στον τομέα της βιομηχανίας.
Οι επόμενες κινήσεις της Polygreen στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την δραστηριότητα της Polygreen στην Ελλάδα, πρόκειται να δημιουργήσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα απευθύνεται σε βιομηχανικούς και ιδιώτες πελάτες της, ούτως ώστε να συλλέξει νέους τύπους απορριμμάτων, στους οποίους αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσία. Η βασική σκέψη πίσω αυτό είναι να μπορέσει να διαχειριστεί και να προωθήσει περαιτέρω τον τομέα της κυκλικής οικονομίας στον οποίο δραστηριοποιείται. Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργήσει μονάδα αποστείρωσης και ανακύκλωσης γόπας τσιγάρων, θα διαχειρίζεται όλων των ειδών τα ανακυκλώσιμα υλικά και σύντομα θα εισέλθει στα ρούχα, στα έπιπλα, στα ογκώδη αντικείμενα και σε άλλα υλικά, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν επεξεργάζεται.

Όπως ανέφερε σχετικά ο γενικός διευθυντής της Polygreen, Λαυρέντης Αλβέρτης, μέσα στο 2022 θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις που θα κυμαίνονται μεταξύ 14-18 εκατ. ευρώ, οι οποίες στόχο έχουν να ενισχύσουν έτι περαιτέρω την θέση της επιχείρησης στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Polygreen ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να υπερβεί τα 25 εκατ. ευρώ αποκλειστικά στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί το αργότερο έως το 2023.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail