Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να πυροδοτήσει νέες ταραχές για το ψωμί σε Αφρική και Μέση Ανατολή

Με τον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι, από το Μαρόκο μέχρι το Ιράν, κινδυνεύουν να δουν να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν οι τιμές του ψωμιού. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κινδυνεύει να έχει βαθιές επιπτώσεις όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην επισιτιστική ασφάλεια των χωρών της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με δυνητικά δραματικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Piero Messina - SouthFront / Παρουσίαση Freepen.gr

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι, από το Μαρόκο μέχρι το Ιράν, κινδυνεύουν να δουν να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν οι τιμές του ψωμιού – ένα εμπόρευμα που έχει προκαλέσει ταραχές στις αραβικές χώρες ακόμη και τον τελευταίο καιρό – για έναν πολύ απλό λόγο: τις παγκόσμιες τιμές των δημητριακών. Θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 80-100 τοις εκατό σε σύγκριση με τα προ-Covid επίπεδα. Οι τιμές του μαλακού σιταριού έφτασαν τις τελευταίες ώρες τα 311 ευρώ ανά τόνο, αυξημένες κατά 40 ευρώ και πλέον σε σχέση με τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση περίπου 12%. Οι αγορές άρχισαν να απορροφούν νωρίς τον κίνδυνο κρίσης.

Το πρόβλημα είναι πως ξεκινάμε από μια ήδη πολύ υψηλή βάση: η πανδημία του κορωνοϊού είχε ήδη αυξήσει τις τιμές κατά περίπου 50 τοις εκατό. Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις κρίσιμοι παράγοντες: ο πρώτος συνδέεται με μια ξαφνική άνοδο των τιμών των σιτηρών στο άμεσο μέλλον, λόγω του κλεισίματος της «βρύσης» της Μαύρης Θάλασσας. ο δεύτερος κρίσιμος παράγοντας, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, αφορά τη συγκομιδή στην Ουκρανία (πέμπτος παγκόσμιος παραγωγός δημητριακών) του 2021, η οποία κινδυνεύει να είναι χαμηλή ή μηδενική δεδομένου ότι οι περισσότερες καλλιέργειες είναι συγκεντρωμένες στα ανατολικά, όπου σημειώνονται μάχες. Ο τρίτος αφορά τα λιπάσματα και τα ορυκτά για λιπάσματα, δύο προϊόντα από τα οποία η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως. Ο τέταρτος σχετίζεται με την προοδευτική υποτίμηση των τοπικών νομισμάτων, ένα φαινόμενο για το οποίο χώρες όπως η Τυνησία και ο Λίβανος κινδυνεύουν να υποστούν ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις.

Με λίγα λόγια, φαίνεται σαν μια τέλεια καταιγίδα: από τη μια η έλλειψη του αγαθού, από την άλλη η υποτίμηση του νομίσματος. Τις τελευταίες εβδομάδες, η προσοχή των μέσων ενημέρωσης επικεντρώθηκε πάνω απ' όλα στις επιπτώσεις από ενεργειακή άποψη. Αλλά δώστε προσοχή στην ασφάλεια των τροφίμων: μπορεί να είναι ένας πολύ επικίνδυνος πυροκροτητής. Υπάρχει το προηγούμενο της Αραβικής Άνοιξης (η αύξηση των τιμών των αμερικανικών δημητριακών ήταν μια από τις αιτίες που συνέβαλαν), αλλά οι ταραχές του ψωμιού ήταν πάντα η ρίζα της αναταραχής στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ορισμένες χώρες φαίνονται πιο εκτεθειμένες από όλες τις άλλες στη ρωσο-ουκρανική κρίση: η Αίγυπτος και η Τυνησία. Η Χώρα των Πυραμίδων είναι ένας από τους κύριους εισαγωγείς δημητριακών στον κόσμο, αλλά είναι επίσης κόμβος προμηθειών σε άλλες χώρες. Η Αίγυπτος θα είχε αποθέματα σιτηρών για 3/5 μήνες. Η Τυνησία κινδυνεύει επίσης να πληγεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με την τυνησιακή εφημερίδα «La Presse», η κυβέρνηση της Τύνιδας υπολόγισε για τον προϋπολογισμό του 2022 τιμή ανά βαρέλι στα 75 δολάρια, ένα υπερβολικά αισιόδοξο νούμερο δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων που έκαναν την τιμή να εκτιναχθεί πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Αυτό θα συνεπάγεται για τη χώρα αύξηση του κόστους των εισαγωγών σιταριού και – κατά συνέπεια – των δαπανών του κράτους για διατήρηση των επιδοτήσεων, εξάλλου τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ένα δάνειο που αποφεύγει η προεπιλογή της γης του γιασεμιού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail