Μήπως να ψαχτούμε λίγο και με τον ΕΝΦΙΑ;

Πόσο μακριά είναι το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 που σου έκοβαν το ρεύμα αν δεν πλήρωνες ή οι ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, 2013-14. Άλλαξε κάτι στο κρατικό κυνήγι των ακινήτων; 

Από: capital.gr -  Του Γιώργου Κράλογλου

 Δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να απομυθοποιήσουμε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για "ακτινοσκόπηση" και θεραπεία στις παθογένειες του ΕΝΦΙΑ. Χαιρόμαστε μάλιστα ότι περνάμε σε φάση πράξης μια από τις δεσμεύσεις της.

Απορία θέλουμε να εκφράσουμε μόνο, για το αν η εφαρμογή των μειώσεων ΕΝΦΙΑ στην πράξη, μέσα από τις δεκάδες αποφάσεις, εγκυκλίους, διευκρινίσεις και οδηγίες που θα ακολουθήσουν,  (άμεσα αλλά και διαχρονικά), θα σώσουν τις μειώσεις ή τον ΕΝΦΙΑ όπως τον ξέρουμε...

Πάμε λίγο πίσω. Στο τέλος Αυγούστου του 2011 όπου η Τρόικα για λογαριασμό των δανειστών αποφάσισε να τα βροντήξει και να φύγει (πράγμα που σήμαινε και επίσημη πτώχευση) λέγοντας ανοικτά ότι είμαστε αδιόρθωτοι στα δημοσιονομικά μας.

Μας είπαν τότε για 3η φορά (η πρώτη ήταν το 2008 και η δεύτερη το 2010) ότι με το κράτος που θέλουμε να κουβαλάμε και να το μεγαλώνουμε συνεχώς δεν θα βγάλουμε πέρα τα δημοσιονομικά και λύση είναι ή να μειώσουμε τον "κομματικό στρατό" ή να βρούμε λεφτά από τους φορολογούμενους, να τον ταΐσουμε.

Εμείς το πρώτο ούτε που το συζητήσαμε. Προτιμήσαμε το δεύτερο. Και τι σκεφτήκαμε;

Να τα πάρουμε από τη μεσαία τάξη, τις βιοτεχνίες (η βιομηχανία -εκτός 200-250 -ήταν ήδη μουσειακό είδος στον τόπο λόγω και της επιχειρηματικής μετανάστευσης) και όπου κάτσει στους αγρότες. 

Να λοιπόν γιατί σε μια νύχτα αποφασίσαμε τον ΕΕΤΗΔΕ για όλα τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων και των μαντρότοιχων στις βιοτεχνίες ή τις αποθήκες ή και τις μικρές ιδιοκτησίες.

"Ασφάλιστρο Κινδύνου Περιουσίας",  είχε αποκαλέσει το μέγα αυτό χαράτσι η τότε κυβέρνηση θέλοντας να περάσει τον λαϊκισμό ότι πληρώνεις χαράτσια για τα ακίνητά σου, αλλά τα σώζεις με την εγγύηση του κράτους...

Ποια ήταν η ουσία; 

Σιγουρότατα λεφτά για το κράτος, όπως έδειξαν τα 2,5 δισ. που δεν έπεφταν ούτε 1 ευρώ κάτω (κάθε χρόνο) μετά την άνετη είσπραξη μέσω ΔΕΗ. Χωρίς πληρωμή του χαρατσιού έχανες και ακίνητο και ηλεκτρικό, ακόμη και στην παράγκα σου...

Ο κομματικός στρατός όμως σώθηκε. 

Κινδύνεψε να μειωθεί και το 2013, λόγω μνημονίου και το 2014 που έφυγαν εκτός Ελλαδιστάν (μαζί με όσους νέους έψαχναν μια κοινωνία της προκοπής, να βγάλουν το ψωμί τους ή να κάνουν καριέρα) οι καταθέσεις και τα λίγα κέρδη των μικρομεσαίων που δεν έβλεπαν προκοπή στη βαλκανική σοβιετία, εκτός από τα μόνιμα χαράτσια.  

Για τη σωτηρία του κομματικού στρατού στο κράτος και το χατίρι της λαϊκής ντουντούκας σταματήσαμε το χαράτσι τύπου ΕΕΤΗΔΕ καθώς το "μαστίγιο" της ΔΕΗ δεν μπορούσε να το αντέξει άλλο η κοινωνία. 

Θυμηθήκαμε τη λύση του καμουφλάζ... Αλλά το χαράτσι, χαράτσι. Ούτε βήμα πίσω, με συρρίκνωση κράτους. 

Να σκεφτούμε ότι την κρατική ζάχαρη, τη ΛΑΡΚΟ και τα ναυπηγεία τα αποκρατικοποιούσαμε από τότε,  14 χρόνια πριν. Σήμερα ακόμη ψαχνόμαστε γιατί, άλλα λέμε εμείς και άλλα η πολιτική ντουντούκα.

"Βαφτίζουμε" λοιπόν ως αμετακίνητοι ψευτοσοσιαλιστές το χαράτσι ΕΕΤΗΔΕ σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Και  για να το παρουσιάσουμε και κάπως λαϊκίστικα καταργούμε και την πληρωμή του με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ!!. 

Ένα χρόνο μετά μας είχαν ξινίσει και όλα. Άλλωστε δεν μαζεύαμε όλα εκείνα που ήθελαν οι δανειστές να μαζέψουμε. Και αντί να πάμε σε λύση απολύσεων στο κράτος καταφύγαμε στον ΕΝΦΙΑ.

Τον άδικο ΕΝΦΙΑ για τον οποίο οι δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου... υποσχέθηκαν να καταργήσουν πριν τις εκλογές του 2015 αλλά το ξέχασαν..., εκτός από κάτι ακαταλαβίστικου τύπου αριστερίστικές αλχημείες, μέχρι που παραδόθηκε στη σημερινή κυβέρνηση.

Και μετά από αυτά τώρα η απορία. Όσο καλοπροαίρετος και αν είσαι, για το πέρασμα της κυβέρνησης από τα λόγια στην πράξη και στον ΕΝΦΙΑ, μετά από την 11χρονη διαδρομή κοροϊδίας όλων των ιθαγενών της χώρας, είναι ή δεν είναι να περιμένεις ότι τελικά θα έχουμε δύο πράγματα στις διαδικασίες είσπραξης του ΕΝΦΙΑ ο οποίος βεβαίως και δεν πρόκειται να καταργηθεί. Την κυβερνητική βούληση για μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και εφαρμογή της βούλησης στην πράξη, που ξεκινάει ως λαβύρινθος και δεν ξέρεις τι θα βρεις στο βάθος εκτός από το κράτος-τέρας. Είμαστε υπερβολικοί;   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail