Η Τουρκία θα κλείσει τα Στενά στα πολεμικά πλοία εάν αναγνωρίσει εμπόλεμη κατάσταση

Konevi / pixabay
Freepen.gr - Εάν η Τουρκία αναγνωρίσει νομικά ότι όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία συνιστούν κατάσταση πολέμου, τότε θα κλείσει τα δύο στενά της στα πολεμικά πλοία σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης του Μοντρέ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αλλά ακόμα κι αν η Τουρκία κλείσει τα στενά, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει, είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας Hürriyet, Φατίχ Τσεκίργκε, την Παρασκευή.

«Εάν υπάρχει απαίτηση να επιστρέψουν τα πλοία των εμπόλεμων χωρών στις βάσεις τους, τότε πρέπει να επιτραπεί, σύμφωνα με τη σύμβαση», είπε ο Τσαβούσογλου.

Το Κίεβο ζήτησε επίσης από την Τουρκία να κλείσει τον εναέριο χώρο της στη Ρωσία, είπε ο Βασίλ Μποντνάρ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα.

Οι διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ είναι πολύ σαφείς και ακριβείς και μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει εφαρμόσει τη συνθήκη χωρίς δισταγμό, είπε ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Οι ειδικοί μας εργάζονται για την κατάσταση (για να προσδιορίσουν) εάν υπάρχει κατάσταση πολέμου», είπε ο Τσαβούσογλου. 
 
Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail