Σήραγγες Σκαραμαγκά: Οι πανάκριβες σήραγγες που οδηγούν στο πουθενά

Αν μη τι άλλο, η χώρα μας έχει να παινεύεται και για τα πολλά κατασκευαστικά... ευτράπελα που έχουμε δει κατά καιρούς. Από τα πιο χαρακτηριστικά οι σήραγγες στο Σκαραμαγκά που οδηγούν στο πουθενά. Για πόσο όμως ακόμη;

Από: carandmotor.gr

Πολλοί τις έχουν δει, ακόμη περισσότεροι τις περίμεναν πριν από... 20 χρόνια, κάποιοι τις έχουν εξερευνήσει. Κανένας όμως δεν τις έχει χρησιμοποιήσει για το σκοπό που φτιάχτηκαν.

Ο λόγος για τις ημιτελείς «δίδυμες» σήραγγες που βρίσκονται στον Σκαραμαγκά δίπλα ακριβώς από την Ιερά Οδό και περίπου 400 μέτρα από τη λίμνη Κουμουνδούρου. 

Οι σήραγγες αποτελούν μια πανάκριβη «πρωτοβουλία» για τη δημιουργία του Ανισόπεδου Κόμβου Σκαραμαγκά. Του κόμβου «φαντάσματος» που θα ένωνε την Περιφερειακή Αιγάλεω με την Ιερά Οδό και θα βοηθούσε σημαντικά στην εξομάλυνση της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο οδηγώντας την περιοχή σε μερική αποσυμφόρηση.

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 1997, ωστόσο η ανάθεση του έργου στην Παντεχνική έγινε στις αρχές του 1999. Η τεχνική εταιρεία ανέλαβε τη δημιουργία του κόμβου τον Μάρτιο εκείνου του έτους αντί 13,46 εκατ. ευρώ με ορίζονται υλοποίησης το 2001.

Ωστόσο, και πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές, η Παντεχνική πρότεινε τον Απρίλιο του ίδιου έτους πολλές τροποποιήσεις για το έργο. Μεταξύ αυτών των τροποποιήσεων ήταν και η κατασκευή για τις δύο σήραγγες, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη. Η κατασκευή μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν θα επιβάρυνε το αρχικό κόστος, ένα μεγάλο μέρος του οποίου θα ξοδεύονταν για τις απαλλοτριώσεις.

Παρά τη διαφαινόμενη κατασπατάληση των πόρων η τότε αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε την έγκριση της να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός και να κατασκευαστούν οι σήραγγες, ενώ σε σχετική εισήγηση αναφέρεται ότι με αυτό τον τρόπο η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο θα το ολοκλήρωνε σε ακόμη πιο μικρό χρονικό διάστημα...

Και ενώ το έργο προχωρούσε και οι απαλλοτριώσεις είχαν ξεκινήσει με το κόστος να έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, έσκασε και μία έκπληξη που μάλλον δεν την περίμενε κανείς. Ένα από τα σπίτια για απαλλοτρίωση, άνηκε σε μια κάτοικο, η οποία δεν είχε στην κατοχή της του τίτλους ιδιοκτησίας. Εκτός από αυτό η εν λόγω κυρία, η οποία θα αποζημιωνόταν με το ποσό των 440.000 ευρώ για το σπίτι και τα τέσσερα στρέμματα που είχε στην περιοχή, κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί δεν ήθελε να φύγει και ο ΣτΕ την δικαίωσε!

Αποτέλεσμα οι εργασίες να σταματήσουν επί της ουσίας με την Παντεχνική να ζητά εν τω μεταξύ περισσότερα χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου, λόγω των αστοχιών που υπήρχαν στην πρώτη μελέτη και των αλλαγών που είχε προτείνει η ίδια.

Η αύξηση του ποσού που έπρεπε να καταβληθεί για την ολοκλήρωση του έργου (+27,14%) εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2001, ενώ δόθηκε παράταση και για το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν, έως τον Μάρτιο του 2003.

Με το κόστος να έχει εκτροχιαστεί, η Παντεχνική έλαβε έπειτα εντολή να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ποσού που χρειαζόταν για το έργο, κάτι που έγινε. Όμως απαιτούσε εκ νέου αλλαγές στη μελέτη και νέες απαλλοτριώσεις, με την εταιρεία να διαμαρτύρεται παράλληλα για τις καθυστερημένες πληρωμές από τη μεριά του Δημοσίου. Με σχετικό έγγραφο η τεχνική εταιρεία έπαψε και επίσημα τις εργασίες στον κόμβο και στις σήραγγες, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2003 με τις δαπάνες έως εκείνη τη στιγμή να φτάνουν κοντά στα 22 εκατ. ευρώ.

Οχτώ χρόνια μετά, το 2011 φάνηκε... φως στο τούνελ με νέα μελέτη που ανατέθηκε από την περιφέρεια Αττικής, στην οποία οι σήραγγες εγκαταλείπονταν εκ νέου από τον σχεδιασμό που προέβλεπε την κατασκευή ενός τριπλού ανισόπεδου κόμβου που θα ένωνε τη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω με την Αθήνα και τον Πειραιά και κόστος άνω των 50.000.000 ευρώ.

Αυτό το έργο εντάχθηκε σε κοινοτική χρηματοδότηση τον Νοέμβριο του 2012 και... απεντάχθηκε το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ άλλα τέσσερα χρόνια μετά το 2017, ο κόμβος Σκαραμαγκά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής μόνο και μόνο για να «σκοντάψει» πάνω στον αγωγό φυσικού αερίου που «τρέχει» παράλληλα με τη Λ. Σχιστού.

Χαρακτηρίζοντας το ως έργο εθνικής σημασίας το περασμένο Φθινόπωρο, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ολοκλήρωση του έργου επανέρχεται στο προσκήνιο με την χρηματοδότηση του να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 με τη δημοπράτηση να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2022. Όσο για τις σήραγγες που στέκουν ακόμη κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail