Τι θα γίνει με τις μεγάλες ρώσικες επενδύσεις στην Ελλάδα

Άγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τις μεγάλες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρει στέλεχος της αγοράς που δεν θέλει να κατανομαστεί "αυτήν την στιγμή όλα βρίσκονται στον αέρα". 

Από: capital.gr / της Ελένης Μπότα

Το Σάββατο ο Ρώσος μεγιστάνας, Ρομάν Αμπράμοβιτς, ανακοίνωσε μετά από 20 χρόνια την αποχώρηση του από την ηγεσία της Τσέλσι.

Μετά τις κυρώσεις λόγω του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία αποφάσισε να αφήσει τη διαχείριση της Τσέλσι στο φιλανθρωπικό ίδρυμα των πρωταθλητών κόσμου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι την κίνηση αυτή του Αμπράμοβιτς θα ακολουθήσουν και άλλοι Ρώσοι εκατομμυριούχοι με πολλαπλές δραστηριότητες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. 

Στην Ελλάδα πολλές είναι οι μεγάλες ρωσικές επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα στην παρούσα φάση, αν θα προχωρήσουν ή αν θα παγώσουν ακόμη και επ' αόριστον. 

Από την τουριστική επένδυση στην Ελούντα της Κρήτης από την ρωσική Mirum και την επένδυση στο Σκορπιό από τον Ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ, μέχρι την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την αλυσίδα σουπερμάρκετ MERE, συνολικού ύψους άνω των 750 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, ο προβληματισμός που επικρατεί για την επόμενη μέρα είναι μεγάλος, "με τα δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. 

Οι δύο μεγαλύτερες ρωσικές επενδύσεις που προωθούνται σήμερα στο εγχώριο real estate είναι το project Elounda Hills στην Κρήτη που δρομολογεί η Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα Βιτάλι Μπορίσοφ συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, αλλά και του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ του Ρώσου μεγιστάνα στον Σκορπιό του οποίου είναι ιδιοκτήτης από το 2013, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Για το Elounda Hill, στόχος του Β. Μπορίσοφ είναι η δημιουργία ενός τουριστικού χωριού, προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον τουρισμό πολυτελείας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο τμήμα των 700 στρεμμάτων της έκτασης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να αναπτυχθούν 4 ξενοδοχεία, 300 τουριστικές κατοικίες, εμβαδού από 80 τ.μ. έως 1.500 τ.μ., και μία μαρίνα.

Επίσης οι επικεφαλής της Mirum Hellas τρέχουν ένα ακόμη παράλληλο project, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην Ελούντα.

Το συγκεκριμένο έργο αναπτύσσεται σε γειτονικές εκτάσεις περίπου 200 στρεμμάτων που αποτελείται από πέντε αυτοτελείς ενότητες το "Τσιφλίκι", τη "Βίλα Κούνδουρου", το "Ακρωτήρι", το "Μικρό Βαθύ" και το "Βαθύ", στις οποίες μεταξύ άλλων σχεδιάζονται ξενοδοχεία, τουριστικές κατοικίες και βίλες.

Το capital.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την διοίκηση της Mirum για το αν υπάρχουν αλλαγές στα επιχειρηματικά της σχέδια και στον εν γένει σχεδιασμό της στην ελληνική αγορά, αλλά δεν έλαβε απάντηση. 

Όσον αφορά στην επένδυση στο Σκορπιό, την αρχικτεκτονική μελέτη του έργου γνωστό ως "VIP Exclusive Club", που ενέκρινε πέρυσι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, αναμένεται να ξεπεράσει τα 230 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω επένδυση περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων αποτελούμενο από 12 κτίρια, spa, αμφιθέατρο, αίθουσα προβολών, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους, σύγχρονο γυμναστήριο και κέντρο για τη σωματική ευεξία, παιδότοπο, beach volley, πισίνες, τεχνητή λίμνη, ελικοδρόμιο, μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο οδικό δίκτυο, πτηνοτροφικές μονάδες, αγροτική φάρμα, αμπελώνα, οπωρώνα, λαχανόκηπους καθώς και στεγασμένη εγκατάσταση για διάφορα αθλήματα 

Οι παραπάνω επενδύσεις ρωσικων συμφερόντων δεν είναι οι μοναδικές στην Ελλάδα. Η αλυσίδα SVETOFOR, γνωστή και ως ΜΕRE, είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα discount στην Ρωσία, με 1.800 καταστήματα που πρόσφατα εισήλθε και στην ελληνική αγορά, αλλά και η επένδυση της ρωσικής SI Foods στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες στον τομέα των τροφίμων.

Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη, η SI Foods, βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. και η CVC Capital Partners VII ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε συμφωνία για την από κοινού ιδιοκτησία της SI Foods Holding Ltd, σύμφωνα με την οποία η CVC Fund VII αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Tέλος στο κάδρο των επενδύσεων μπαίνουν και αυτές του Ιβάν Σαββίδη, τόσο στην Σουρωτή και στον ΟΛΘ όπου μέσω της Belterra ελέγχει πλέον το 71,85%, όσο και το Macedonia Palace αλλά και το Πόρτο Καρράς.

Όπως ανακοινώθηκε προσφάτως, το ιστορικό συγκρότημα Porto Carras μπαίνει σε μία νέα εποχή και ο Όμιλος Belterra Investments (συμφερόντων Ι. Σαββίδη) αναμένεται να λάβει στο επόμενο διάστημα τις τεχνικές προτάσεις για την πλήρη ανάπτυξη της συνολικής έκτασης του συγκροτήματος και την ανάδειξή του στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Μεσογείου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail