Άκρως φιλοαμερικανικό - Γιατί οι ΗΠΑ κερδίζουν αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία ή όχι

Russian solider. Image Credit: Vitaly V. Kuzmin.
Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει τη φρίκη ενός πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη. Για την Ουκρανία, είναι δυνητικά μια υπαρξιακή κρίση. Για τη Ρωσία, θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές απώλειες στη χειρότερη περίπτωση και σοβαρή απώλεια κύρους και επιδείνωση της ασφάλειας στην καλύτερη. Για την Ευρώπη, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση και θα επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ όχι μόνο της Ευρώπης και της Ρωσίας, αλλά διαφόρων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που έχουν διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στη Ρωσία.

19fortyfive.com - Denis Kosta / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, μια δύναμη θα ωφεληθεί από οποιεσδήποτε εξελίξεις στην Ουκρανία είτε πρόκειται για πόλεμο πλήρους κλίμακας, για μια ρωσική παραίτηση ή οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσο. Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ήταν προφανές από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ότι η Αμερική και η Ρωσία θα διατηρούσαν πάντα μια κάπως εχθρική σχέση. Ο Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να είχε τελειώσει μέχρι το 1991, αλλά η σημαντική διαφορά στις κοσμοθεωρίες μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής σήμαινε ότι ο ανταγωνισμός και η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτες. Και πράγματι, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν εμπλακεί σε κλασικό ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων είτε για την επέκταση του ΝΑΤΟ είτε τις ασπίδες πυραύλων είτε τις συνθήκες όπλων καθώς και σε μέρη όπως η Συρία, η Γεωργία και η Ουκρανία.  

Με την αντίληψη μιας αναζωπυρώμενης Ρωσίας στη Συρία, τη Γεωργία και σε τομείς όπως ο κυβερνοπόλεμος και ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 , και με τις ΗΠΑ να θεωρούνται παραπαίουσες, η Αμερική χρειάζεται κάποιες νίκες και να βάλει τους Ρώσους στο πίσω μέρος. 

Η Ουκρανία προσφέρει στην Ουάσιγκτον μια τεράστια ευκαιρία να ανακτήσει τη στρατηγική πρωτοβουλία και το πιο σημαντικό να καταστρέψει τη ρωσική δυναμική.  

Κι αν η Ρωσία εισβάλει; 

Ανεξάρτητα από τη στρατιωτική κατάσταση, μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν διπλωματικά καταστροφική για τη Ρωσία. Θα είχε πιθανώς τρομερές οικονομικές επιπτώσεις στη Ρωσία, όχι μόνο από θέμα κυρώσεων, αλλά μακροπρόθεσμα από την απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και άλλες επενδύσεις. Μια ρωσική εισβολή ή επέμβαση καταλήγει σε ένα πιο φτωχό, απομονωμένο Κρεμλίνο που ταιριάζει στους Αμερικανούς.

Σε οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή, οι Ρώσοι είναι πιθανό να υποστούν απώλειες. Ο ρωσικός στρατός είναι μεγάλος, αλλά δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες που έχουν η Αμερική ή οι κύριοι σύμμαχοί της όσον αφορά τη στόχευση ακριβείας, το ISTAR, τις τακτικές επικοινωνίες και τον έλεγχο ή την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας. Αυτή είναι ακόμα μια δύναμη που βασίζεται ουσιαστικά σε ένα μοντέλο βαριάς πανοπλίας και πυροβολικού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον, η ρωσική αεροπορία δεν έχει την καταστολή των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού που διαθέτουν οι ΗΠΑ, όπως οι αποκλειστικές μοίρες EA-18G και F-16 Wild Weasel που λειτουργούν από το Ναυτικό των ΗΠΑ και την USAF αντίστοιχα. Η Συρία αποκάλυψε ότι η ρωσική αεροπορία εξακολουθεί να βασίζεται σε ανόητους βομβαρδισμούς, αντί για κατευθυνόμενα όπλα. Και παρά την ηλικία του, το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας είναι στα χαρτιά ακόμα αρκετά ικανό . Πράγματι, ακόμη και η Αμερική δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ έναν αντίπαλο με τόσο μεγάλο αριθμό συστημάτων S-300 και Buk, ακόμα κι αν είναι παλαιότερες εκδόσεις (το σύστημα AD του Ιράκ το 1991 ήταν ήδη σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένο με αρχαία συστήματα όπως τα S75, S125 και 2K12 Kub και το γαλλικό σχεδιασμένο σύστημα διαχείρισης KARI).

Έτσι, οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή θα κοστίσει ακριβά στους Ρώσους, καθώς δεν έχουν την ικανότητα να ξεκινήσουν ένα χτύπημα νοκ-άουτ και οι τακτικές και ο εξοπλισμός τους είναι ουσιαστικά παρωχημένοι. Οι ρωσικές απώλειες θα οδηγούσαν σε μείωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων οι οποίες έχουν αναπτυχθεί αργά εδώ και 20 χρόνια. Αυτό φέρνει την Αμερική καθώς και το ΝΑΤΟ σε καλύτερη θέση χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν σε πρόσθετες μαχητικές ικανότητες.

Αυτό οδηγεί στον επόμενο τομέα που χάνουν οι Ρώσοι και κερδίζει η Αμερική – οι όποιες στρατιωτικές απώλειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφή για τον Πούτιν και να αυξήσουν την αστάθεια και ενδεχομένως να οδηγήσουν στην πτώση του. Ο Πούτιν θα πρέπει να επικεντρωθεί εκ νέου στη διατήρηση της εσωτερικής κατάστασης, ενώ θα διεξάγει έναν βάναυσο πόλεμο ενάντια στους Ουκρανούς.  

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία υποχωρήσει;   

Η Αμερική κερδίζει επίσης εάν η Ρωσία υποχωρήσει. Το πρώτο βραβείο είναι η Ρωσία και ο Πούτιν ταπεινώνονται καθώς αποδεικνύεται πως δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτό που έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ένα βασικό ζήτημα ασφάλειας/άμυνας ζωτικής σημασίας για το μέλλον του ρωσικού κράτους. Αυτό δίνει επίσης στις ΗΠΑ πρόσθετη παγκόσμια εκτίμηση μετά την καταστροφική αποχώρηση του Αφγανιστάν και δείχνει στους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να τους υποστηρίξουν ενάντια στις εχθρικές δυνάμεις.

Το μακροπρόθεσμο έπαθλο είναι ότι η Ουκρανία έχει βγαίνει έξω από την τροχιά της Ρωσίας και μπορεί να κατευθυνθεί προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία προσφέρει στην Αμερική και το ΝΑΤΟ μερικές πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Πρώτον, οι αεροπορικές της βάσεις είναι πολύ κοντά σε βασικές ρωσικές περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι τα αμερικανικά τακτικά stealth μαχητικά F-35A μπορούν να χτυπήσουν τη Μόσχα. Αυτά τα αεριωθούμενα δεν είναι προς το παρόν πυρηνικά, αλλά θα είναι στο μέλλον . Η Ουκρανία θα μπορούσε να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα με παρόμοια ρύθμιση με αυτήν που ήδη κάνουν η Τουρκία, το Βέλγιο, η Γερμανία και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, η Ουκρανία παρέχει στην Αμερική μια πολύ ισχυρή ικανότητα πρώτου χτυπήματος, ακόμη κι αν βασίζεται σε επανδρωμένα αεροσκάφη και όχι σε πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Η άλλη ευκαιρία είναι η Μαύρη Θάλασσα ειδικά εάν η Ρωσία επιστρέψει στην Κριμαία. Εάν η Ουκρανία και η Γεωργία ενταχθούν και οι δύο στο ΝΑΤΟ, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι στριμωγμένος σε τρεις πλευρές. Εάν η Κριμαία επιστραφεί σε μια συμμαχική με το ΝΑΤΟ Ουκρανία, τότε ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι βασικά άχρηστος, καθώς μπορεί εύκολα να αποκλειστεί στο λιμάνι της στο Νοβοροσίσκ. Το ρωσικό εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα εξαρτάται τότε από τη ΝΑΤΟ/αμερικανική καλή θέληση.

Ακόμα κι αν οι Ρώσοι μείνουν στην Κριμαία, είναι δύσκολο να την κρατήσουν. Ήδη οι Ουκρανοί αρνούνται την πρόσβαση της Κριμαίας στο νερό . Σε οποιονδήποτε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η ναυτική βάση της Κριμαίας θα έθετε στους Ρώσους μεγαλύτερη ευθύνη παρά περιουσιακό στοιχείο, καθώς δεν έχει στρατηγικό βάθος και έχει μόνο μια γέφυρα που τη συνδέει με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.

Είναι προφανές ότι η Ουκρανία και η Γεωργία εισερχόμενες στο ΝΑΤΟ θέτουν τους Ρώσους στο πίσω μέρος, καθώς συμβάλλουν αποτελεσματικά στον περιβάλλοντα χώρο της Ρωσίας. Και το περιβάλλον της Ρωσίας αφαιρώντας τους ψευδοδορυφόρους της αποδυναμώνει επίσης την κυβέρνηση της Μόσχας.

Οποιαδήποτε μείωση της ρωσικής ισχύος, ειδικά αν γίνει φτηνά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, ενισχύει τις ΗΠΑ που μπορούν στη συνέχεια να ανακατανείμουν τους πόρους σε μια πιο κρίσιμη περιοχή της Ασίας όπου οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική στρατηγική κατά της Κίνας. Ωστόσο, εάν η Ρωσία πάει σε πόλεμο στην Ουκρανία, η Αμερική εξακολουθεί να κερδίζει λόγω των δυσμενών οικονομικών, διπλωματικών και στρατιωτικών επιπτώσεων στη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail