Η Κίνα είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Σερβίας

hpgruesen / pixabay - Βελιγράδι
Freepen.gr - Σημειώνοντας τη σημασία της συνεργασίας με την Κίνα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι οι εξαγωγές της Σερβίας στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 152 φορές.

Ο Βούτσιτς μιλούσε σε Σέρβους δημοσιογράφους στο Πεκίνο, όπου παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022.

Πριν από τη συνάντηση του Σαββάτου με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, ο Vucic δήλωσε πως η Κίνα είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σερβίας και ότι η συνάντηση με τον Xi θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας.

Ανέφερε ότι στο παρελθόν, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Ρωσία ήταν οι τέσσερις κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Σερβίας, αλλά η Κίνα βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση.

"Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σήμερα. Το εμπόριο με τη Γερμανία έχει φτάσει τα 7,6 δισ. δολάρια και το εμπόριο με την Κίνα στα 5,3 δισ. δολάρια και ακολουθούν η Ιταλία, η Ρωσία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία - το εμπόριο μας μαζί τους αυξάνεται δραστικά" τόνισε.

Η Σερβία έχει εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, αλλά οι εξαγωγές της Σερβίας στη χώρα είναι 152 φορές υψηλότερες, και βοηθήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την εταιρεία εξόρυξης Zijin, τον κορυφαίο εξαγωγέα της Σερβίας, της οποίας οι εξαγωγές ανέρχονται σε 463 εκατ. δολάρια, συμπλήρωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Κίνα προχωρά με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και ότι "η συνεργασία σε όλους τους τομείς - από την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και την αυτοκινητοβιομηχανία - φέρνει πολλά στη Σερβία".

* πληροφορίες Tanjug

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail