Ρωσία: Η Ουκρανία αυτοκαταστρέφεται και το κάνει με χαρά!

oleg_mit / pixabay
Freepen.gr - Η συνεχιζόμενη άρνηση της Ουκρανίας να εφαρμόσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ σημαίνει ότι μόνο το Κίεβο φταίει για την επικείμενη καταστροφή του, υποστήριξε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε την Ουκρανία πως βλάπτει τον εαυτό της σαμποτάροντας τις συμφωνίες του Μινσκ, δύο συνθηκών ειρήνης που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 με στόχο να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Η σύγκρουση ξεκίνησε το 2014 μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν, όταν οι βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία. Αυτό οδήγησε τελικά τις δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντόνετσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR) να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους, μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε ούτε από τη Μόσχα ούτε από το Κίεβο. Η Ουκρανία πιστεύει πως η Ρωσία υποστηρίζει τις δύο δημοκρατίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νεμπένζια, η σύγκρουση στο Ντονμπάς είναι ένα εσωτερικό ουκρανικό πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο από την κυβέρνηση του Κιέβου και την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, «οι οποίες προβλέπουν πρωτίστως άμεσο διάλογο με το Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ».

«Εάν οι δυτικοί συνάδελφοί μας πιέζουν το Κίεβο να σαμποτάρει τις συμφωνίες του Μινσκ, κάτι που με χαρά κάνουν οι ουκρανικές αρχές, αυτό θα μπορούσε να καταλήξει με τον πιο καταστροφικό τρόπο για την Ουκρανία. Και όχι γιατί κάποιος θα την καταστρέψει. Αλλά επειδή θα αυτοκαταστραφεί», είπε ο Νεμπένζια.

«Και η Ρωσία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό. Μην προσπαθήσετε να μεταθέσετε την ευθύνη από τους άρρωστους στους υγιείς», συνέχισε ο διπλωμάτης.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε από την Ουάσιγκτον ως απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορείται ότι τοποθέτησε 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, με κάποιους να ισχυρίζονται πως σχεδιάζει επίθεση. Αυτός ο ισχυρισμός έχει επανειλημμένα απορριφθεί από το Κρεμλίνο και έχει επίσης υποτιμηθεί από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky. Η Ρωσία είχε προσπαθήσει να σταματήσει τη διεξαγωγή της συζήτησης, αλλά βρήκε υποστήριξη μόνο από την Κίνα. Η Γκαμπόν, η Ινδία και η Κένυα απείχαν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail