Διδάγματα για την Ελλάδα από την Ουκρανία: Αν και όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε μόνοι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε ένα από τα τελευταία εναγώνια διαγγέλματά του είπε ότι τους άφησαν μόνους. Αργά το κατάλαβε. Η Ελλάδα το νοιώθει συνεχώς, όταν πρόκειται για τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις και τα «αδειάσματα» των εταίρων της. Στο μεταξύ, το Κίεβο ήδη επιχειρείται να περικυκλωθεί, ο Ζελένσκι ζητάει τώρα διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, και η ελληνική πρεσβεία έβαλε λουκέτο.

Από: antinews.gr

Πικρά, αν και αναμενόμενα, τα διδάγματα από την Ουκρανία. Ειδικά για την Ελλάδα. Οι μεγάλες Δυτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το Κίεβο. «Μείναμε μόνοι», είπε σε χτεσινό εναγώνιο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Αργά το κατάλαβε. Πιθανότατα τον έβαλαν να παίξει τον ρόλο του προβοκάτορα έναντι της Ρωσίας και να κάνει όλη τη «βρώμικη δουλειά», και όταν η «αρκούδα» εισέβαλε στην Ουκρανία, άπαντες έγιναν καπνός. Η κυβέρνηση του Κιέβου, δηλαδή, έως τώρα λειτούργησε ως ο χρήσιμος ηλίθιος του bras de fer Δύσης - Ρωσίας.

Τα διδάγματα από την Ουκρανία αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Πόσο μάλλον, όταν η πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθούν τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι, όσο και οι Αμερικανοί έναντι της Τουρκίας, ενισχύουν την «υποψία» ότι, εάν και όταν έρθει η ώρα, η Ελλάδα, πολύ πιθανώς, θα είναι μόνη της.

Όλοι εκτός από την Ουκρανία


Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έκαναν τη δουλειά τους. Ήδη, με αιτιολογικό τη ρωσική προώθηση, έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Ευρώπη θεαματικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η περαιτέρω ενίσχυσή τους μέχρι το 2025, οπότε, μεταξύ άλλων, από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, μέχρι τα Βαλκάνια και τη Βαλτική, οι περισσότερες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προμηθευτούν αμερικανικά μαχητικά F-35.

Έτσι, πια, χαράσσονται οι νέες γραμμές των συνόρων του «νέου Ψυχρού Πολέμου» στην Ευρώπη. Και μέσα σε αυτή τη γραμμή βρίσκεται και η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, έχουν εκσυγχρονιστεί τα τακτικά πυρηνικά του ΝΑΤΟ και προωθούνται στα κράτη - μέλη του. Ως γνωστόν, παλαιότερα ήταν αποθηκευμένα και στην Ελλάδα. Έως τώρα ουδείς «αρμόδιος» διευκρινίζει εάν υπάρχουν τακτικά πυρηνικά του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.

Από την άλλη, τη δουλειά της έκανε και η Ρωσία, η οποία, εφόσον πετύχουν τα στρατιωτικά σχέδιά της, θα προσδέσει απόλυτα στη σφαίρα επιρροής της την Ουκρανία. Είτε με μια νέα κυβέρνηση, είτε με τον Ζελένσκι σε ρόλο μαριονέτας. Μένει βέβαια να φανεί πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος τις επόμενες 3-4 ημέρες που εκτιμάται ότι είναι οι κρίσιμες.

Από θέση ισχύος

Ήδη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τον Πούτιν να συναντηθούν ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της «ουδετερότητας» της Ουκρανίας. Δηλαδή, τη μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Κάτι που «απαιτούσε» η Μόσχα και ήταν από τις βασικές αιτίες της ρωσικής εισβολής.

Λίγο αργά για τέτοιου είδους «διάλογο». Διότι δε θα είναι διάλογος, αλλά τελεσίγραφο. Κι' αυτό, διότι, εάν οι Ρώσοι πετύχουν τους στόχους τους, θα είναι από θέση ισχύος.

Πόσο μάλλον, όταν ήδη τα ρωσικά στρατεύματα φτιάχνουν ένα δαχτυλίδι αποκλεισμού της ουκρανικής πρωτεύουσας. Η οποία μοιάζει πια με «φρούριο» (;) που διαπραγματεύεται τους όρους της παράδοσής του.

Το Κίεβο


Βέβαια, μένει να φανεί εάν και πως θα καταληφθεί το Κίεβο. Αν θα υπάρξει αντίσταση ή αν οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν να το πάρουν στρατιωτικά ή πολιτικά. Όπως επίσης μένει να φανεί ποιες θα είναι οι εξελίξεις και στα υπόλοιπα «μέτωπα». Στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη, στη Χερσώνα και την Οδησσό, κ.ο.κ.

Έως τώρα, πάντως, ενδείξεις για μαζική λαϊκή αντίσταση κατά των Ρώσων δεν έχει φανεί. Αντίθετα, οι πολίτες εκκενώνουν τις πόλεις. Σε κάποιες περιοχές, βέβαια, παρατηρείται στρατιωτική αντίσταση, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να πει κανείς ότι θα ανακοπεί η ρωσική προέλαση. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα!

Ελληνική πρεσβεία

Υπό αυτές τις συνθήκες, έβαλε λουκέτο η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, ακολουθώντας τις υπόλοιπες Δυτικές. Εύλογα, ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα εάν το υπουργείο Εξωτερικών έπρεπε να κλείσει την πρεσβεία. Πόσο μάλλον, όταν ο Ν.Δένδιας διατείνεται για τις καλές σχέσεις του με τον Σ.Λαβρόφ, και γενικότερα για το καλό επίπεδο των ελληνο-ρωσικών σχέσεων (!).

Στην ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο αναφέρει: «Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη. Η αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς».

Πάντως, στη νότιο και νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου υπάρχει σημαντικός πληθυσμός Ελλήνων ομογενών, τα προξενεία, προς το παρόν, δεν κλείνουν. «Μέχρι νεωτέρας, τα γενικά προξενεία στη Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργία. Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Golden visas - SWIFT

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η Ελλάδα και η Κύπρος θα δεχτούν ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να επιβάλλουν κυρώσεις σε όλους τους Ρώσους κατόχους των golden visas, οι οποίοι έχουν πάρει άδειες παραμονής και διαθέτουν ακίνητα και καταθέσεις στη χώρα μας και στη μεγαλόνησο.

Επιπλέον, στις ενδοευρωπαϊκές διεργασίες, σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με το θέμα του τραπεζικού συστήματος Swift, και τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονται. Άλλοι ζητούν να «πετάξουν» τη Ρωσία από αυτό και άλλοι είναι αντίθετοι, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί «πυρηνική βόμβα» για τη ρωσική οικονομία.

Μένει να φανεί και στα δύο αυτά ζητήματα ποια θέση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήδη βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση για τον αν πρέπει να ακολουθήσει τους «σκληρούς» της ΕΕ ή να κρυφτεί πίσω από τους πιο «διαλλακτικούς», προσδοκώντας, ίσως, να κρατήσει ανοικτό έναν δίαυλο συνεννόησης με τη Μόσχα για την προμήθεια φυσικού αερίου με σχετικώς καλύτερους όρους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail