Πρέπει να ανησυχήσει η Ινδία από την ενίσχυση των δεσμών Κίνας-Πακιστάν;

Chinese President Xi Jinping meets Pakistani Prime Minister Imran Khan at the Great Hall of the People in Beijing, Nov. 2, 2018.  ΑΡ Ρhοto / Τhοmas Ρeter
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν ταξίδεψε στο Πεκίνο την Παρασκευή για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Συναντήθηκε επίσης με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping για να υπογράψει μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες ώστε να εδραιώσει αυτό που ονομάζεται «δεύτερη φάση» του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC), μια σημαντική πτυχή της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI).

Tom Fowdy - Russia Today - Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ ορισμένες χώρες έχουν αντιπαραθέσεις με την Κίνα σε διάφορους γεωπολιτικούς τομείς, το Ισλαμαμπάντ κλίνει πιο κοντά στο Πεκίνο σε μια σχέση που ο Πρόεδρος Σι περιέγραψε νωρίτερα ως σχέση μεταξύ «σιδερένιων αδερφών». Ο δεσμός τους τροφοδοτείται από μια κοινή αντιπάθεια προς την Ινδία και παρά τις πολύ διαφορετικές ιδεολογίες και των δύο χωρών.   

«Το Πακιστάν και η Κίνα όχι μόνο βλέπουν ο ένας τον άλλον ως σιδερένια αδέρφια, αλλά πιστεύουν επίσης ότι η σχέση Κίνας και Πακιστάν είναι τόσο υψηλή όσο τα Ιμαλάια. Είναι η σχέση ανθρώπων με ανθρώπους », είπε ο Καν σε συνέντευξή του στους Global Times που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι η σχέση μεταξύ των δύο εθνών θα «γίνεται πιο στενή και ισχυρότερη» στο μέλλον, χάρη στην CPEC.

Η αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ Κίνας και Πακιστάν ώθησε πρόσφατα το Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ραχούλ Γκάντι να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι «ένωσε τις δύο χώρες».  

Είναι το Πακιστάν όλο και περισσότερο σύμμαχος της Κίνας; Η επίσκεψη του Χαν σηματοδοτεί πως το Ισλαμαμπάντ τελικά «λαμβάνει θέση» σε αυτό που έχει ονομαστεί νέος Ψυχρός Πόλεμος με τον ίδιο τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης πλαισιώνουν την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο και την επακόλουθη δήλωση Κίνας-Ρωσίας; Τόσο το Πεκίνο όσο και το Ισλαμαμπάντ έχουν βρεθεί με ευρέως αλληλοεπικαλυπτόμενα στρατηγικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα. Και το Πακιστάν, στην ευρύτερη εικόνα, βρίσκεται επίσης με λίγες άλλες επιλογές για να μεταμορφώσει τη μοίρα του.

Ήταν για πολύ καιρό, για να το θέσω ήπια, μια χώρα που αγωνίζεται. Με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις 1.194 δολάρια το 2020, το Πακιστάν έχει παλέψει με τη φτώχεια, τον αυξανόμενο πληθυσμό άνω των 220 εκατομμυρίων και την πολιτική αστάθεια που επιδεινώνεται από εθνο-σεχαριστικές συγκρούσεις και τρομοκρατία. Εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα, το έθνος αντιμετωπίζει ένα αποσπασματικό περιβάλλον ασφάλειας εξωτερικά, καθώς έχει εγκλωβιστεί σε μια μακροχρόνια ανταγωνιστική σχέση με την Ινδία και το Αφγανιστάν στα δυτικά σύνορά του. Αυτό έχει δημιουργήσει το δίλημμα πως το Πακιστάν είναι μια φτωχή χώρα, αλλά και μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο.

Ωστόσο, η γεωστρατηγική θέση του Πακιστάν έχει γίνει ουσιαστική για τον βορειοανατολικό γείτονά του, την Κίνα. Σε έναν χάρτη, το Πακιστάν είναι ευθυγραμμισμένο σε μια σχεδόν διαγώνια τροχιά που συνδέει την Κίνα από τα δυτικά Ιμαλάια με κατεύθυνση προς τα κάτω στον Ινδικό Ωκεανό και σε κοντινή απόσταση από τον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Χερσόνησο. Αυτή η διαδρομή επιτρέπει στην Κίνα να παρακάμψει τις πολιτικά και στρατιωτικά ευαίσθητες διαδρομές της Ανατολικής και Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και των Στενών της Μαλάκας, όπου οι ΗΠΑ επιχειρούν να τις περικυκλώσουν. Σε αυτή τη γεωγραφική προϋπόθεση, η Κίνα παρουσίασε τελικά στο προβληματικό Πακιστάν μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί: να γίνει η «ραχοκοκαλιά» του έργου Belt and Road μέσω του CPEC, υποσχόμενη να μεταμορφώσει την τύχη του. Ενώ το έκανε αυτό, η Κίνα έδωσε επίσης στο Πακιστάν αυξανόμενη πρόσβαση στην τεράστια καταναλωτική αγορά της.

Το έργο CPEC έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει μια πληθώρα υποδομών στο Πακιστάν για να προσπαθήσει να υπερτροφοδοτήσει την ανάπτυξή του, αλλά και να δημιουργήσει ένα υλικοτεχνικό μέσο για τη διαφύλαξη του εμπορίου της Κίνας προς τα δυτικά. Αυτό περιλαμβάνει προτεινόμενους δρόμους, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών. Ένα από τα κορυφαία έργα της είναι η ανάπτυξη του λιμανιού Gwadar στην Αραβική Θάλασσα στην επαρχία Μπαλουχιστάν. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα δύσκολο έργο με πολλά ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με την επιτυχία του, ακόμη και να συζητηθεί ότι τελικά εγκαταλείφθηκε για το Καράτσι. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι αυτό δεν συμβαίνει και επέλαβαν εκ νέου δεσμεύσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ενώ υπάρχει μια επίμονα αρνητική αφήγηση σχετικά με το CPEC γενικά, πολλά έργα έχουν επίσης ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών σταθμών, ενός μετρό στη Λαχόρη και ενός νέου εθνικού ηλεκτρικού δικτύου.

Η Κίνα και το Πακιστάν μοιράζονται επίσης στενή στρατιωτική συνεργασία. Καθώς η Ινδία του Μόντι έχει κλίνει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα έχει αυξηθεί, το Πεκίνο αντιλαμβάνεται το Πακιστάν ως αντίβαρο για τον περιορισμό του Νέου Δελχί. Και οι δύο χώρες συνεργάζονται σε ένα κοινό μαχητικό αεροσκάφος, ενώ η Κίνα τώρα προμηθεύει και ενισχύει το ναυτικό του Πακιστάν με φρεγάτες, δείχνοντας τις προθέσεις του Πεκίνου να κρατήσει τον δυτικό Ινδικό Ωκεανό ελεύθερο από την ινδική κυριαρχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που κάποτε έβλεπαν το ίδιο το Πακιστάν ως στρατηγικό εταίρο στην επιδίωξη του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, τώρα βλέπουν όλο και περισσότερο το Ισλαμαμπάντ ως ένα κράτος ευθυγραμμισμένο με την Κίνα, εκτός από το όνομα. Πέρυσι,οι ΗΠΑ έθεσαν τις στρατιωτικές εταιρείες του Πακιστάν που συνδέονται με την Κίνα στη «λίστα οντοτήτων» τους – όπως έχουν κάνει και οι ίδιες σε πολλές κινεζικές εταιρείες. Ομοίως, καθώς κατευθυνόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Πακιστάν παρέλειψε επίσης τη «σύσκεψη κορυφής για τη δημοκρατία» του Τζο Μπάιντεν. Επιπλέον έχει γίνει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των πολιτικών της Κίνας στο Xinjiang.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν είναι περίεργο που οι πολιτικοί στην Ινδία έχουν ανησυχήσει από την κλίμακα της συνεργασίας Κίνας-Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ μπορεί να έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα, αλλά εξακολουθεί να είναι για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς ένας τρομερός αντίπαλος. Στην πιο στενή ευθυγράμμιση με την Κίνα, ο στόχος δεν είναι να συνεχίσει έναν παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη Δύση και δεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους. Αντίθετα, σκοπεύει να ενισχύσει άμεσα το δικό του χέρι στο μακροχρόνιο περιφερειακό αγώνα κατά της Ινδίας, δίνοντας ταυτόχρονα μια ευκαιρία για την επίτευξη ταχείας οικονομικής ανάπτυξης. Η σκληροπυρηνική εθνικιστική θέση του Μόντι και οι αποφάσεις του για το Τζαμού και το Κασμίρ έχουν απλώς δυσκολέψει την Ινδία να συμφιλιωθεί με το Πακιστάν. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα στρατηγικό λάθος.

Συμπερασματικά, ορισμένοι υποστηρίζουν πως το Πακιστάν γίνεται υπερβολικά «εξαρτημένο» από την Κίνα, αλλά αυτό οφείλεται τελικά στην πραγματικότητα ότι δεν έχει γίνει κάτι άλλο ως επιλογή. Το Πακιστάν είναι μια χώρα με ελάχιστες οικονομικές προοπτικές, αστάθεια και ανασφαλή περιφέρεια. Ποιες άλλες επιλογές και ελπίδες είχε το Πακιστάν διαφορετικά; Ως εκ τούτου, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και μια αναπτυσσόμενη στρατιωτική υπερδύναμη εμφανίζεται και προσφέρει την ευκαιρία να λάβει την πιο ολοκληρωμένη επένδυση που έχει λάβει ποτέ η χώρα, καθώς και στρατιωτική βοήθεια, πώς θα μπορούσε να απορριφθεί; Το Ισλαμαμπάντ ελπίζει ότι το CPEC μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για τη δική του τύχη – είναι ένα στοίχημα στο οποίο έχει λίγα να χάσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail