«Ανήκομεν εις την Δύσιν»!

Η φωτογραφία δείχνει ένα παλιό σκίτσο από το δεκαπενθήμερο πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό της Αριστεράς «αντί», στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 (τχ. 126). Σηματοδοτεί τη «μοίρα της Ελλάδας» με την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ. Πρωτεργάτης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχοντας για παραστάτες τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ και τον Γάλλο πρόεδρο Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν - κατ΄ ακολουθία του περίφημου «δόγματος» του «Εθνάρχη», που ισχύει ακόμα όπως ακούσαμε τελευταία: «Ανήκομεν εις την Δύσιν». 

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα όμως δεν είναι αν ανήκουμε – που αδιαμφισβήτητα ανήκουμε, τουλάχιστον πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά – στη Δύση, αλλά για ποια «Δύση» μιλάμε πλέον, για ποιον «δυτικό πολιτισμό», για ποιες «δυτικές αξίες», για ποια «δυτικά πρότυπα», για ποιον «δυτικό άνθρωπο». 

Μήπως θα πρέπει να μιλάμε για μια «Δύση» η οποία, όπως σημειώνει ένας φίλος από τα παλιά, μετά το 1991, «αντί να επιδείξει αυτό που διαπρεπής Αμερικανός συντηρητικός διανοητής απεκάλεσε προ ετών "A modest respect to History", μέθυσε από την οίησιν της ισχύος (νεοελληνιστί: Arrogance of Power) και επανέλαβε τα μοιραία σφάλματα της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας»; 

Ένας συντηρητικός πολιτικός πάντως, όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα είχε δυσκολίες ν΄ αποδεχτεί όλα όσα «μετανεοτεριστικά» εκφράζει ο δυτικός «Ολοκληρωτικός Μεταεθνικός Προοδευτισμός» και κατακλύζουν σήμερα τη Δύση : Cancel culture, Political Correctness, woke, Cultural Marxism, Think Pol, κλπ κλπ.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail