Οι κυρώσεις δε θα εμποδίσουν τους Ρώσους να ψωνίζουν και να παρτάρουν στην Ευρώπη

Collage: novinite.com
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Josep Borrell, δημοσίευσε ένα tweet στις 22 Φεβρουαρίου στο οποίο διαβεβαίωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το μπλοκ εναντίον της Ρωσίας θα αποτρέψουν πολλά μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, τα οποία ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, από ψώνια στην ιταλική πόλη μόδας του Μιλάνου, πάρτι στη γαλλική μεσογειακή πόλη Saint-Tropez ή την πραγματοποίηση υψηλών αγορών στα διάσημα καταστήματα διαμαντιών της Αμβέρσας του Βελγίου. 

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το tweet έγινε πριν από την ευρείας κλίμακας ρωσική πυραυλική επίθεση για την ακινητοποίηση της ουκρανικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους καταστροφής του στόλου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προμήθευσε η Τουρκία, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, ακόμη και με αυτό το προληπτικό χτύπημα για την ακινητοποίηση της ουκρανικής επιθετικής δυνατότητας, τα ρωσικά εμπορεύματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε αξία και η οικονομία παραμένει προς το παρόν ισχυρή.

Ο Μπορέλ εξήγησε ότι το πακέτο κυρώσεων των μπλοκ θα επηρεάσει 351 βουλευτές της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, καθώς και «27 άτομα και οντότητες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Αυτό θα καλύψει τους τομείς της πολιτικής, του στρατιωτικού, των επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης».

Μετά από αυτό το tweet, πρόσθεσε (και στη συνέχεια διέγραψε ταπεινωτικά): «Όχι άλλα ψώνια στο Μιλάνο, όχι άλλα πάρτι στο Saint-Tropez και όχι άλλα διαμάντια στην Αμβέρσα».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έγραψε στο κανάλι της στο Telegram ότι γνώριζε πως ο Μπορέλ «δεν διαχειριζόταν τα κοινωνικά του δίκτυα και δεν γνώριζε καν τι γράφονταν για αυτόν. Μπορεί να συμβεί. Αλλά αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να αφήνονται στα χέρια αδαούς προσωπικού».

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Ωστόσο, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Ζαχάροβα άνοιγε μια πόρτα για συμφιλίωση μεταβιβάζοντας την ευθύνη για το αφελές tweet σε έναν αδαή διαχειριστή μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι στον ίδιο τον Μπορέλ. Αυτό θα ήταν μάλλον υπομονετικό για τη Μόσχα, αν και όταν θυμάται ότι ο Μπορέλ πριν από λίγες μέρες ενεπλάκη σε ένα άλλο συμβάν όταν καταδίκασε με σύγχυση «τη χρήση βαρέως οπλισμού και τον αδιάκριτο βομβαρδισμό περιοχών αμάχων, που συνιστούν σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. αλλά πρόσθεσε ότι η ΕΕ «επαινεί» τη «στάση αυτοσυγκράτησης της Ουκρανίας ενόψει των συνεχιζόμενων προκλήσεων και των προσπαθειών αποσταθεροποίησης». Ο Μπορέλ κατάφερε να καταδικάσει την παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ, αλλά και να επαινέσει την Ουκρανία για υποτιθέμενη «συγκράτηση» - μια αντίφαση, αν υπήρξε ποτέ, κάτι που επιτρέπει στο Κίεβο να συνεχίσει τη βία του.

Παρόλο που ο Borrell διέγραψε το tweet, ήταν ήδη πολύ αργά καθώς το μήνυμα αποθηκεύτηκε ως εικόνα και κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλή διασκέδαση. Η πιο συνηθισμένη απάντηση στον Μπορέλ ήταν ότι: «Οι Ρώσοι αναμφίβολα θα απαντήσουν πως τα ψώνια στη Μόσχα είναι καλύτερα από το Μιλάνο, αυτές τις μέρες, και το πάρτι στο Σότσι κερδίζει το, πολύ υπερεκτιμημένο, Σεν Τροπέ. Η Ρωσία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα διαμαντιών στον κόσμο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε στις 21 Φεβρουαρίου την απόφασή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, μετά την οποία υπογράφηκαν συμφωνίες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε το Υπουργείο Άμυνας να εγγυηθεί τη διατήρηση της ειρήνης από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και στις δύο δημοκρατίες – εμπνέοντας έτσι τα προληπτικά χτυπήματα κατά του προκλητικού στρατού της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε το πρώτο πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει: κυρώσεις κατά δύο μεγάλων ρωσικών τραπεζικών ιδρυμάτων, ολοκληρωμένες κυρώσεις για το κρατικό χρέος της Ρωσίας και κυρώσεις κατά των ρωσικών ελίτ και των συγγενών τους. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί από το να αισθάνεται τον πλήρη αντίκτυπο των κυρώσεων.

Όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη αγορών στο Bloomberg με έδρα τις Βρυξέλλες, ο Νίκος Χρυσολώρας έγραψε στο Twitter στις 23 Φεβρουαρίου, μόλις μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις των κυρώσεων: «Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν σήμερα καθώς οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν κατά της Ρωσίας θεωρούνται ένα είδος «meh» και σαφώς υπολείπονται ενός ξεκάθαρου οικονομικού πολέμου».

Όπως τόνισε το Reuters, οι ΗΠΑ ποτέ στο παρελθόν δεν προσπάθησαν να κόψουν μια οικονομία 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το παγκόσμιο εμπόριο και δεν είναι σαφές πόση πίεση μπορούν να ασκήσουν οι ενοποιημένες δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα. Μια επισκόπηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα εμπορικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας το 2014 μετά την ένωση με την Κριμαία, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της ευρασιατικής χώρας.

Σύμφωνα με τον Χάρι Μπρόντμαν, πρώην εμπορικό διαπραγματευτή των ΗΠΑ και αξιωματούχο της Παγκόσμιας Τράπεζας με την εμπειρία της Κίνας και της Ρωσίας, εικάζεται πως οι νέες κυρώσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Μόσχα να εμβαθύνει τις εμπορικές της σχέσεις με το Πεκίνο που δεν εκφράζονται σε δολάρια.

«Το πρόβλημα με τις κυρώσεις, ειδικά που αφορούν έναν παραγωγό πετρελαίου, όπως είναι η Ρωσία, θα είναι η διαρροή στο σύστημα», είπε, προσθέτοντας: «Η Κίνα μπορεί να πει: «Θα αγοράσουμε πετρέλαιο στην ανοιχτή αγορά και εάν είναι ρωσικό πετρέλαιο, ας είναι».

Αν και ο Μπάιντεν είπε ότι «θα λάβει σθεναρά μέτρα για να διασφαλίσει πως ο πόνος των κυρώσεων μας στοχεύει στη ρωσική οικονομία, όχι στη δική μας», αυτό θα αποδειχθεί δύσκολο, ειδικά καθώς η Ρωσία είναι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων πετρελαίου, φυσικού αερίου στον κόσμο. χαλκό, αλουμίνιο, παλλάδιο και άλλα σημαντικά εμπορεύματα.

Στην πραγματικότητα, η ανασκόπηση της βάσης δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Λύση Διεθνούς Εμπορίου διαπίστωσε ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από το εμπόριο μειώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, καθιστώντας την έτσι πιο άνοση στις κυρώσεις. Όσο η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος προμηθευτής εισαγωγών της Ρωσίας, είναι απίθανο η Μόσχα να δει αυτές τις νέες κυρώσεις με μεγάλη ανησυχία.

Οι κυρώσεις, όσο τολμηρές και αν πιστεύουν πως είναι ο Μπορέλ (και ο Μπάιντεν), δε θα εμποδίσουν τους Ρώσους να ψωνίσουν στο Μιλάνο, να κάνουν πάρτι στο Σεν Τροπέ ή να αγοράσουν διαμάντια στην Αμβέρσα – αλλά οι Ρώσοι μπορούν επίσης να κάνουν τέτοιες αγορές και να παρτάρουν στη Μόσχα, στο Σότσι και αλλού στη Ρωσία πάντως, αν το επιλέξουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail