Κάποιοι πανελίστες και δημοσιογράφοι νομίζουν ότι βλέπουν Δυναμό Κιέβου-Δυναμό Μόσχας

Βλέπω διάφορους δημοσιογράφους και πανελίστες, που επιχαίρουν για το γεγονός, ότι η Ρωσία τα βρήκε σκούρα στην Ουκρανία και πως για τρίτη ημέρα δεν κατέλαβε ακόμα το Κίεβο. Προαναγγέλλουν δε με κάθε βεβαιότητα, ότι η Ουκρανία θα γίνει το "Αφγανιστάν" της Ρωσίας, καθώς θα εμπλακεί σε μάχες αστικού πολέμου. Η Ουκρανία όμως είναι μια τεράστια πεδιάδα και δεν έχει βουνά όπως το Αφγανιστάν.

Γεράσιμος Γερολυμάτος

Απορώ με όλους αυτούς που έχουν αναλάβει την ενημέρωσή μας. Παρακολουθούν τα γεγονότα σα να είναι οπαδοί της Δυναμό Κιέβου ενάντια στη Δυναμό Μόσχας, ή σαν να βλέπουν πολεμική ταινία του Χόλιγουντ όπου οι Ρώσοι είναι πάντα οι κακοί. Δεν φαίνεται να περνάει από το μυαλό κανενός, ότι οι Ρώσοι αργούν για να αποφύγουν την υπέρμετρη, άσκοπη και μη επιθυμητή αιματοχυσία ανάμεσα στους αμάχους.

Δεν είμαι στρατηγός, αλλά κάποια πράγματα τα αντιλαμβάνομαι. Έχοντας παρακολουθήσει αμέτρητα βίντεο από τη δράση της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας, ξέρω ότι οι Ρώσοι έχουν τον τρόπο, αν θελήσουν, να αντιμετωπίσουν ριζικά έναν αστικό πόλεμο. Μόνο που αυτό θα στοίχιζε τις ζωές πολλών αμάχων. Στην Νταράα της Συρίας, όπου 40.000 πολιορκημένοι και αναλώσιμοι τζιχαντιστές επιχείρησαν να κάνουν πόλεμο από σπίτι σε σπίτι, η ρωσική αεροπορία έλυσε το θέμα δια παντός. Ισοπέδωσε την πόλη. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έφευγαν στον αέρα. Στο τέλος, έψαχνες να βρεις ποιο κτίριο ήταν ακόμα όρθιο, όχι τα κατεστραμμένα. 

Αυτό η Ρωσία δεν το θέλει στην Ουκρανία των ορθόδοξων Σλάβων, των ομοφύλων της, ούτε τη συμφέρει πολιτικά η αιματοχυσία αθώων που θα επέφερε ένα χάσμα μίσους απέναντι της. Εδώ μια πολυκατοικία χτυπήθηκε στο Κίεβο (από ποιους αλήθεια;) και έγινε ο χαμός. Μέχρι που η Μόσχα έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν χτύπησε εκείνη.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Προφανώς η Ρωσία έκανε το λάθος να θεωρήσει ότι ο φόβος και ο πανικός των Ουκρανών θα ήταν αρκετός για να καταθέσουν σύντομα τα όπλα. Ίσως να τους δίνει ακόμα κάποιο χρόνο, ώστε να επιτύχει με το μικρότερο ανθρώπινο κόστος τον σκοπό της. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση η Ρωσία να οπισθοχωρήσει και να εγκαταλείψει τον σκοπό της, επειδή μερικές χιλιάδες Ουκρανοί θα οχυρωθούν σε πόλεις, χρησιμοποιώντας στην ουσία τους άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες. 

Θα πρέπει μάλιστα να διερευνηθεί η καταγγελία Ελλήνων της Μαριούπολης, ότι οι ακροδεξιοί Ουκρανοί του Τάγματος του Αζόφ έχουν απαγορεύσει σε όλους τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη, προφανώς για να τους χρησιμεύσουν ως ασπίδες. (Η καταγγελία αυτή «εξαφανίστηκε» από τα ΜΜΕ, ενώ ένα νέο βίντεο με ξυλοδαρμούς από άγνωστους ένστολους επιβατών αυτοκινήτου, που εγκατέλειπαν τη Μαριούπολη, μάλλον την επιβεβαιώνει (Φωτ). 

Θα κλείσω με την εξής απαισιόδοξη εκτίμηση. Είναι ζήτημα γοήτρου για μια ισχυρή χώρα που επιθυμεί να την αναγνωρίζουν ως υπερδύναμη να ολοκληρώσει την ενέργεια της. Σε αυτή την περίπτωση, καθώς θα περνά ο χρόνος σε βάρος της η Ρωσία θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την τακτική της προς το σκληρότερο και σχετικά με αυτό υπάρχουν διάφορα σενάρια. Όλα ζοφερά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail