Η ουκρανική αντιρωσική δέσμευση βαθαίνει την οικονομική κρίση

Collage: commons.com.ua/
Η πολιτική κατάσταση της Ουκρανίας είναι γνωστή. Η χώρα διέρχεται μια εξαιρετικά αντιδημοκρατική φάση και γεμάτη αυταρχικά χαρακτηριστικά, όπως οι ρατσιστικές διώξεις εναντίον Ρώσων πολιτών. Ωστόσο, δε λέγονται πολλά για το Κίεβο από οικονομική άποψη. Μάλιστα, εκτός από την καταστροφική πολιτική και διπλωματική κληρονομιά, το ουκρανικό κράτος κληρονόμησε από το Μαϊντάν μια κακή οικονομική διοίκηση, εισερχόμενο σε μια συνεχή κρίση που κράτησε σχεδόν οκτώ χρόνια μέχρι στιγμής και δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Από το πραξικόπημα του 2014, το Κίεβο βρίσκεται σε μια οικονομική κρίση από την οποία δεν μπορεί πλέον να βγει. Για χρόνια, η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ουκρανίας έχει μόνο επιδεινωθεί - άλλοτε με πιο αργό ρυθμό, άλλοτε με ταχύτερο ρυθμό, αλλά χωρίς ποτέ να δείξει σημάδια βελτίωσης ή οικονομικής ανάπτυξης. Γενικά, όταν οποιοσδήποτε ουκρανικός οικονομικός δείκτης παρουσιάζει κάποια βελτίωση, ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι δείκτες επιδεινώνονται, διατηρώντας τα κοινωνικά επίπεδα της χώρας πολύ χαμηλά. 

Το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, για παράδειγμα, σημειώθηκε αύξηση στην τιμή των μεταλλευμάτων και των σιτηρών, τα οποία είναι μερικά από τα κύρια εμπορεύματα που εξάγει η Ουκρανία, αλλά, από την άλλη πλευρά, υπήρξε σημαντική έλλειψη στον αριθμό των μεταφορέων ενέργειας, ως αποτέλεσμα, οι δείκτες εξαγωγών δε μετατράπηκαν σε κοινωνικά οφέλη για το κράτος ή τον ουκρανικό πληθυσμό.

Σε πρόσφατη δήλωση, η Ουκρανική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών δήλωσε πως το τρέχον τιμολόγιο φυσικού αερίου ανά κυβικό μέτρο, αξίας 52,7 εθνικού νομίσματος, θα αποτρέψει, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, την ουκρανική βιομηχανική παραγωγή (η οποία εξαρτάται από το φυσικό αέριο) από το να καταστεί κερδοφόρα. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η τιμή του τιμολογίου ξεπερνά ήδη τα 60 εθνικά νομίσματα, γεγονός που φέρνει την τοπική οικονομία σε πλήρη καταστροφή. Προφανώς, αυτές οι τιμές θα ήταν καλύτερες εάν η ουκρανική κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και να συνάψει συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας. Όντας μια χώρα μεγάλων διαστάσεων και με τεράστια παραγωγική ικανότητα, η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει αρκετό αέριο στην Ουκρανία ώστε να προμηθεύει την οικονομία της σε δίκαιες τιμές. Ωστόσο, η ρωσοφοβία της κυβέρνησης εμποδίζει αυτό να συμβεί.

Όσον αφορά την πιθανή συνεργασία φυσικού αερίου με τη Ρωσία, ακόμη και ορισμένοι Ουκρανοί πολιτικοί συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν παραχωρήσεις για να ωφεληθεί στρατηγικά ο ενεργειακός εφοδιασμός του Κιέβου. Για παράδειγμα, αυτά ήταν τα λόγια του βουλευτή Oleg Seminsky σχετικά με το θέμα: «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας με τη ρωσική Gazprom και να αγοράσουμε φυσικό αέριο απευθείας με μια κατανοητή σύμβαση, σε κατανοητή τιμή και όχι σε ελβετικές υπεράκτιες με εξαπάτηση. Το υπόλοιπό μας δεν καλύπτεται - η κατανάλωση είναι 33 δισ., αλλά εξορύσσουμε λιγότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα. Από πού να τα πάρουμε; Μπορεί να είναι μόνο ρωσικό αέριο».

Η αξία του εθνικού νομίσματος πλησιάζει το 30 με ένα δολάριο, ανεβάζοντας παράλογα τις τιμές των καυσίμων. Από το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι τιμές των καυσίμων ελέγχονται από το ουκρανικό κράτος, αλλά η ρύθμιση αποδείχθηκε ότι δεν είναι επαρκής για να ξεπεραστεί η κλιμάκωση των αξιών. Στα τέλη Ιανουαρίου, η τιμή της βενζίνης και του ντίζελ έφτασε τα 34 hryvnia ανά λίτρο. Με αυτή την αύξηση των τιμών, που είναι άμεση συνέπεια της υποτίμησης του νομίσματος, καταστρέφεται ο οικονομικός κύκλος της χώρας: με ακριβά καύσιμα, η διαθεσιμότητα των μεταφορών μειώνεται και χωρίς μεταφορές δεν υπάρχει κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας προσπάθησε να προσφέρει απαντήσεις στην κρίση, αλλά όλα ήταν ανεπιτυχή μέχρι στιγμής. Επί του παρόντος προετοιμάζεται ένα πακέτο επιχειρησιακών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Το πρόβλημα είναι ότι, ως παρενέργεια των μέτρων (που περιλαμβάνουν αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου), υπάρχει μια σημαντική πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού.

Ο επίσημος λόγος είναι πως δεν υπάρχει πραγματική απειλή για την ουκρανική οικονομία - και όποιος λέει το αντίθετο χαρακτηρίζεται ως διαδότης ψεύτικων ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας. Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων είναι η μόνη συνέπεια μιας παγκόσμιας τάσης, μη παραδεχόμενη την καταστροφική οικονομική πολιτική της χώρας:

«Οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Αυτό όχι μόνο θα ασκήσει πίεση στο κόστος παραγωγής της επιχείρησης, αλλά θα απαιτήσει και σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων για την στέγαση και τις κοινοτικές υπηρεσίες. Υπάρχει επίσης σημαντική πίεση τιμών από τους εμπορικούς εταίρους της Ουκρανίας. Επιπλέον, η επιδείνωση του πληροφοριακού υποβάθρου στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εντάσεων στα τέλη του περασμένου έτους επηρέασε τις διαθέσεις διαφόρων ομάδων οικονομικών οντοτήτων και οδήγησε σε πίεση υποτίμησης στο hryvnia».

Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση δεν μπόρεσε καν να πληρώσει τις δικές της δυνάμεις ασφαλείας που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς. Στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων και παραστρατιωτικοί βλέπουν καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών τους και δεν αναμένεται να πληρωθούν σύντομα χρήματα.

Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά διαφθοράς αυξάνονται μόνο. Σε μια πρόσφατη έκθεση κρατικού ελέγχου, αποκαλύφθηκε ότι δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος καταχράστηκαν από το κρατικό ταμείο που διατέθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η θεσμική κρίση και η νομική ανασφάλεια που είναι άμεσες συνέπειες του πραξικοπήματος του 2014 και η παρανομία της σημερινής κυβέρνησης βαθαίνουν το οικονομικό χάος, σχηματίζοντας ένα έθνος με διεφθαρμένους δισεκατομμυριούχους και εξαθλιωμένους εργαζόμενους πολίτες. Η δυτική κοινωνία προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει οικονομική βοήθεια, όπως και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά, όπως είναι γνωστό, σχεδόν όλα τα χρήματα υπεξαιρούνται από γραφειοκράτες και διεφθαρμένους επιχειρηματίες, χωρίς να μετατρέπονται σε κοινωνικές παροχές.

Στην πραγματικότητα, μόνο μια βαθιά πολιτική μεταρρύθμιση θα μπορέσει να αντιστρέψει αυτό το σενάριο. Μια παράνομη κυβέρνηση, που δημιουργήθηκε από πραξικόπημα και χαρακτηρίζεται από διαφθορά, προφανώς δν θα μπορέσει να λύσει την οικονομική κρίση. Για την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, όλα είναι καλά, καθώς δε νοιάζονται για την ποιότητα ζωής του ουκρανικού λαού, καθώς είναι ευχαριστημένοι με το Κίεβο που εμπλέκεται σε ένα παγκόσμιο αντιρωσικό σχέδιο. Έτσι, μόνο μια μελλοντική κυβέρνηση, δημοκρατικά και νόμιμα εκλεγμένη, ούσα έξω από ένα τέτοιο αντιρωσικό σχέδιο θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail