Η Ρωσία αρκεί να κάνει ένα πράγμα για να σταματήσει τον ουκρανικό στρατό

Εάν η Ρωσία και η Λευκορωσία σταματήσουν να εξάγουν καύσιμα και λιπαντικά στην Ουκρανία, ο ουκρανικός στρατός θα παραδοθεί σε τρεις έως πέντε ημέρες.

Lyuba Lulko - pravda.ru - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Λουκασένκο εκφράζει κρίσιμη απειλή για την Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο προειδοποίησε το Κίεβο ότι το Μινσκ θα σταματήσει να προμηθεύει την Ουκρανία με καύσιμα και λιπαντικά (ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο, διυλισμένα προϊόντα κ.λπ.) και ηλεκτρική ενέργεια εάν το Κίεβο ξεκινήσει μια επιδείνωση με τη Ρωσία.

«Υπάρχει μόνο ένας κίνδυνος: οι ουκρανικές αρχές μπορεί να λάβουν πολύ σοβαρά μέτρα κατά του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ — του Ντονμπάς», είπε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του στον Βλαντιμίρ Σολόβιοφ.

"Θα διακόψουμε όλες τις προμήθειες (στην Ουκρανία), όχι μόνο καύσιμα και λιπαντικά. Θα κοπεί και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν αρχίσουν να πολεμούν εναντίον μας ή εναντίον της Ρωσίας, τότε θα πολεμήσουμε", πρόσθεσε ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «εμείς, μαζί με τους Ρώσους, προμηθεύουμε την ίδια ποσότητα πετρελαϊκών προϊόντων στην Ουκρανία».
 
>> Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, απαντώντας στον Alexander Lukashenko, είπε την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, πως οι εξαγωγές της Ουκρανίας στη Λευκορωσία ήταν υψηλότερες από τις εισαγωγές. Επομένως, ένα αμοιβαίο εμπάργκο θα επηρεάσει τους ανθρώπους και στις δύο χώρες.

«Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη πέτρινη εποχή», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, είναι προφανές τώρα ότι για να μην επιστρέψει κανείς στη Λίθινη Εποχή, πρέπει να αλλάξει το καθεστώς στο Κίεβο, καθώς το σημερινό ουκρανικό καθεστώς δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειες για «απελευθέρωση» της Κριμαίας και του Ντονμπάς μέσω της χρήσης βίας.

Για να γίνει αυτό, δεν χρειάζεται να καταφύγει κανείς σε ρωσικά τανκς ή πυραύλους. Η εξάρτηση της Ουκρανίας από τις προμήθειες καυσίμων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι τόσο υψηλή που ο στρατός της δε θα μπορεί να κινηθεί μετά από αρκετές ημέρες αντίστασης.

Οι εισαγωγές καυσίμων της Ουκρανίας αντιπροσωπεύουν προϊόντα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Σύμφωνα με την Κρατική Τελωνειακή Υπηρεσία της Ουκρανίας, τον Ιανουάριο-Δεκέμβριο 2021, η χώρα αύξησε τις συναλλαγματικές δαπάνες για εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου στα 5,614 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν 65,1% υψηλότερα από το 2020. Σε φυσικούς όρους, έως και 8,79 εκατομμύρια τόνοι ήταν τα προϊόντα πετρελαίου που εισήχθησαν στην Ουκρανία σε διάστημα 12 μηνών, το οποίο ήταν 9,5% υψηλότερο από πέρυσι.

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές πετρελαιοειδών από τη Λευκορωσία ανήλθαν σε 2,35 δισεκατομμύρια δολάρια (41,8% του συνόλου των δαπανών για εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου), από τη Ρωσία — 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια (22%), από τη Λιθουανία — 0,654 δισεκατομμύρια δολάρια (11,6%), δήλωσε η UNIAN.

Έτσι, το 63% των εισαγωγών στην Ουκρανία καυσίμων και λιπαντικών προέρχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λευκορωσία.

Επιπλέον, η εξάρτηση της Ουκρανίας από τις εισαγωγές καυσίμων και λιπαντικών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια. Αντί για έξι μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου που είχε η Ουκρανία κατά τη σοβιετική εποχή, σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα στη χώρα. Το 2020, οι εθνικοί παραγωγοί της Ουκρανίας εξασφάλισαν μόνο το 49% της κατανάλωσης βενζίνης, το 15% του καυσίμου ντίζελ και το 20% του υγραερίου. Παράλληλα, η εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο ντίζελ ανήλθε στο 65%, ενώ το 100% της αεροπορικής κηροζίνης προμηθεύονταν από τη Λευκορωσία.

Τα αποθέματα καυσίμων της Ουκρανίας θα διαρκέσουν έως και πέντε ημέρες

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2021 ανήλθαν σε 8 δισεκατομμύρια 129,5 εκατομμύρια δολάρια, που ήταν 28,8% υψηλότερες από το 2020 (6 δισεκατομμύρια 310,5 εκατομμύρια δολάρια).

Οι εξαγωγές καυσίμων και λιπαντικών αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των ρωσικών πωλήσεων ύψους 1,867 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το κανάλι Nezygar Telegram.

Με την ετήσια ανάγκη για καύσιμα και λιπαντικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, το ποσοστό αυτό αποτελεί περίπου το 15% του επιπέδου που απαιτείται για τη διατήρηση σταθερής ετοιμότητας μάχης.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από τον Nezygar, η Ουκρανία δε θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει πιθανούς περιορισμούς στις πωλήσεις υδρογονανθράκων — τόσο οι δικές της εγκαταστάσεις αποθήκευσης όσο και η ανάπτυξη συστημάτων κινητής επιμελητείας του ΝΑΤΟ δε θα είναι δυνατή λόγω της καθυστέρησης της στρατιωτικής υποδομής και της διαφοράς στα πρότυπα καυσίμου.

Τα αποθέματα καυσίμων και λιπαντικών των μηχανοποιημένων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα επαρκούν μόνο για τρεις ή πέντε ημέρες ενεργών εχθροπραξιών, συμπεραίνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με την πρακτική της ενεργειακής κοινότητας, για τη δημιουργία αποθεμάτων πετρελαίου και πετρελαιοειδών απαιτείται όγκος που να καλύπτει ζήτηση 90 ημερών .

Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κίεβο συγκεντρώνει τεράστιο όγκο δυνάμεων στη γραμμή επαφής με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. Η φύση αυτής της συγκέντρωσης μιλά για προετοιμασία για επιθετικές επιχειρήσεις, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ντένις Πουσίλιν, επεσήμανε την παρουσία στρατιωτικών εκπαιδευτών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία. Αυτό δείχνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προετοιμάζονται για μια επίθεση. Ο Πουσιλίν έδωσε επίσης προσοχή στην άφιξη Ουκρανών και ξένων δημοσιογράφων στη ζώνη των συγκρούσεων, «σαν να έπρεπε να αναφέρουν κάτι».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail