Η Αμερική δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας στο Πεδίο Μάχης

Russia's Topol-M missile system TEL
Με περίπου 100.000 Ρώσους στρατιώτες να βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο Μπάιντεν να υπόσχεται να βοηθήσει την Ουκρανία ενάντια σε μια ρωσική εισβολή, ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων αυξάνεται ξανά. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ( ICBM ), τα στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς και οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχιο (SLBM) ήταν η κύρια απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Σήμερα, ωστόσο, τα πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας του πεδίου μάχης της Ρωσίας είναι αυτά που αποτελούν τη μεγαλύτερη πυρηνική απειλή.

James Ragland και Adam Lowther - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε αντίθεση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα όπως τα ICBM και τα SLBM, τα οποία έχουν εμβέλεια άνω των 10.000 μιλίων και απόδοση άνω των 150 κιλοτόνων, τα πυρηνικά όπλα πεδίου μάχης είναι κυρίως μικρής εμβέλειας (κάτω από 650 μίλια) και χαμηλής απόδοσης (0,1 έως 20 κιλοτόνους). Οι Ρώσοι διατηρούν περίπου 3.000-6.000 πυρηνικά όπλα εντός του θεάτρου —πολλά από τα οποία ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, δεν διαθέτουν παρόμοιο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης.

Ρωσική Στρατηγική

Τα τελευταία χρόνια, τα ρωσικά πυρηνικά όπλα ενσωματώθηκαν στην αμυντική στάση του έθνους με τον ίδιο τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενσωμάτωσαν τα πυρηνικά όπλα στην υπεράσπιση της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αϊζενχάουερ στο πλαίσιο του New Look Policy. Τα σχόλια του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την προθυμία του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως χρησιμοποιήσιμα όπλα στο πεδίο της μάχης.

Ασκήσεις όπως το GROM-2019 ενσωμάτωσαν τη χρήση ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών όπλων και πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης με πλατφόρμες παράδοσης διπλής χρήσης. Το ZAPAD 2021 παρουσίασε επίσης στρατηγικά πυρηνικά όπλα και πυρηνικά όπλα πεδίου μάχης—μαζί με πάνω από 200.000 Ρώσους και Λευκορώσους στρατιώτες. Σύμφωνα με μια ανάλυση, κατά τη διάρκεια του ZAPAD 2021 οι Ρωσικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις δυνητικά προσομοίωσαν μια πυρηνική επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ.

Πριν από την πρόσφατη μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας, η ανάλυσή μας πρότεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα περιορισμένο ρωσικό πυρηνικό χτύπημα στον απόηχο μιας ρωσικής εισβολής σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, όπως η Εσθονία, όπου μια αμερικανική καθοδηγητική ανακουφιστική δύναμη κινείται ανατολικά για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις. Για να κατανοήσουμε πόσο χρησιμοποιήσιμα είναι τα πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης, προσφέρουμε το ακόλουθο σενάριο ως παράδειγμα του τι είναι δυνατό σε μια ποικιλία διαφορετικών περιστάσεων.

Το Καλίνινγκραντ φιλοξενεί τον ρωσικό στόλο της Βαλτικής, αεροσκάφη αναχαίτισης και βαριά τεθωρακισμένα, καθώς επίσης ρωσικά πυρηνικά όπλα πεδίου μάχης. Το Καλίνινγκραντ είναι γεωγραφικά κατάλληλο ως στρατιωτικό προπύργιο από το οποίο η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα. Δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν υποδηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης στο πεδίο της μάχης εάν η Ρωσία χάσει μια συμβατική σύγκρουση από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Αυτή η στρατηγική «κλιμάκωση έως αποκλιμάκωση» έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει ένα fait accompli (τετελεσμένο) στο οποίο το ΝΑΤΟ θα υποχωρήσει μετά τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Εφόσον το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δε διαθέτουν παρόμοιο φάσμα πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης, δε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η ρωσική στρατηγική έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτημα. Η Ρωσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

Κατανόηση των επιπτώσεων των πυρηνικών όπλων

Για αυτό το σενάριο, υποθέτουμε ότι ο στόχος της Ρωσίας στη χρήση πυρηνικού όπλου είναι να επιδείξει αποφασιστικότητα και να κλιμακώσει μια συμβατική σύγκρουση σε σημείο όπου το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνθηκολογούν για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση. Υποθέτουμε πως η Ρωσία πυροδοτεί ένα πυρηνικό όπλο 10 κιλοτόνων σε μια αγροτική περιοχή πριν από την προώθηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια έκρηξη θα ήταν μικρότερη είτε από το Little Boy (15 kilotons) είτε από Fat Man (20 kilotons), που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945, αλλά αρκετά μεγάλη ώστε να σηματοδοτεί ξεκάθαρα την πρόθεση κλιμάκωσης. Αυτό που κάνει τη χρήση ενός τέτοιου πυρηνικού όπλου απροσδόκητα συγκλονιστική είναι το πόσο μικρή ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Χρησιμοποιώντας τους τύπους που βρέθηκαν στο The Effects of Nuclear Weapons των Samuel Glasstone και Philip Dolan , παρουσιάζονται μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πρώτον, εάν οι Ρώσοι πυροδοτούσαν το πυρηνικό τους όπλο των 10 κιλοτόνων σε ύψος έκρηξης 587,6 ποδιών πάνω από το επίπεδο του εδάφους, η βολίδα που θα ακολουθούσε δε θα έφτανε στο έδαφος. Έτσι, αυτή η «χωρίς κρούση» έκρηξη δε θα δημιουργούσε τη ζώνη πυρηνικών εκρήξεων που πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν πως προκύπτει από μια πυρηνική έκρηξη. Ουσιαστικά θα είχε ως αποτέλεσμα μια «καθαρή» έκρηξη.

Δεύτερον, εάν το όπλο πυροδοτείτο πάνω από μια αγροτική περιοχή μπροστά από τα προελαύνοντα αμερικανικά στρατεύματα, η άμεση ιονίζουσα ακτινοβολία (βήτα και γάμμα) που θα απελευθερωθεί από την πυρηνική έκρηξη (θανατηφόρα για τον άνθρωπο) θα εξαφανιζόταν σε ακτίνα μικρότερη από χίλιες γιάρδες σε λιγότερο από ένα λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι τα εκτεθειμένα στρατεύματα που βαδίζουν σε έναν δρόμο θα μπορούσαν να είναι πολύ κοντά στην έκρηξη χωρίς να λάβουν επιβλαβή δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Εάν προστατεύονται μέσα σε οχήματα, κτίρια ή τρύπες αλεπούδων, η ελάχιστη ασφαλής απόσταση από την έκρηξη είναι ακόμη πιο κοντά.

Επειδή η έκρηξη που περιγράφεται εδώ είναι μια έκρηξη αέρα «χωρίς πτώση», δεν υπάρχει πεδίο συντριμμιών που να αποτελεί ραδιολογική απειλή για τα αμερικανικά στρατεύματα. Τα ραδιολογικά συντρίμμια εμφανίζονται όταν μια «έκρηξη εδάφους» απορροφά υλικό από το έδαφος στο σύννεφο έκρηξης, όπου ακτινοβολείται, και εναποθέτει ραδιολογικά συντρίμμια πίσω στο έδαφος.

Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, ακόμη και αν η έκρηξη των 10 κιλοτόνων ήταν μια έκρηξη εδάφους, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα χρειαζόταν μόνο να κάνουν ελιγμούς χιλίων γιαρδών για να κινηθούν με ασφάλεια γύρω από ένα ακτινοβολημένο σημείο μηδέν μία ημέρα μετά την έκρηξη. Κάτι τέτοιο θα έβλεπε έναν απροστάτευτο στρατιώτη να λαμβάνει 0,41 rems ακτινοβολίας. Λαμβάνοντας υπόψη πως μια αξονική τομογραφία δημιουργεί περίπου 1 rem έκθεσης σε ακτινοβολία, η χαμηλή ραδιολογική απειλή ενός τέτοιου όπλου καθιστά τη χρήση του πιο εφικτή.

Τρίτον, το κύμα έκρηξης (υπερπίεση) που συνθλίβει τις κατασκευές διαχέεται επίσης μετά από λιγότερο από χίλιες γιάρδες. Και πάλι, εάν χρησιμοποιηθεί ως χτύπημα επίδειξης για να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας, οι καταστροφικές συνέπειες του κύματος έκρηξης σε μια αγροτική περιοχή θα προκαλούσαν μικρή ζημιά.

Τέταρτον, η έντονη θερμική ακτινοβολία (ακτίνες Χ) που απελευθερώνεται στη θεωρητική μας πυρηνική έκρηξη διαχέεται σε ακτίνα μικρότερη από χίλιες γιάρδες και σε περίπου ένα δευτερόλεπτο. Δεδομένης της τοποθεσίας της επίθεσης, υπάρχουν περιορισμένες ζημιές και θάνατοι λόγω θερμότητας ή πυρκαγιάς. Αυτό έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα παραδείγματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που ήταν πόλεις που αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από ξύλινες κατασκευές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ήταν η πυρκαγιά που προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους και ζημιές και στις δύο πόλεις - όχι η ραδιενέργεια.

Αληθοφάνεια

Οι υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων σίγουρα θα διαφωνήσουν με την άποψή μας πως οι αντίπαλοι πιστεύουν ότι είναι δυνατό να μελετηθεί η διακριτική και περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ρωσική ηγεσία πιστεύουν πως έχουν δημιουργήσει ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα με το μεγάλο τους οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης πεδίου μάχης. Η άρνηση και ο εσφαλμένος χαρακτηρισμός της απειλής δε θα την εξαφανίσει.

Ο ρωσικός στρατός έχει την ικανότητα και τη βούληση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περιορισμένα πλήγματα που είναι απίθανο να οδηγήσουν σε πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας. Εάν οι Ρώσοι αμφισβητούν την αποφασιστικότητα των Αμερικανών να ανταλλάξουν τη Νέα Υόρκη με το Βερολίνο, πόσο περισσότερο αμφισβητούν την αποφασιστικότητά μας να ανταλλάξουμε τη Νέα Υόρκη με ένα βοσκότοπο αγελάδων στη βορειοανατολική Πολωνία; Για τους Ρώσους, η αμερικανική ικανότητα δεν αμφισβητείται. Δεν υπάρχει. Είναι η αμερικανική βούληση που δέχεται επίθεση.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να αναπτύξουν τόσο την ικανότητα όσο και τη βούληση να αποτρέψουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από το πεδίο της μάχης από τη Ρωσία.

Συστάσεις

Πρώτον, είναι καιρός το ΝΑΤΟ να ανακηρύξει τη Ρωσία αντίπαλο της συμμαχίας. Ελλείψει ξεκάθαρου αντιπάλου, είναι αδύνατο να σχεδιαστεί αποτελεσματικά η αποτροπή ή η καταπολέμηση της ρωσικής απειλής. Κάνοντας σαφές στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η συμμαχία παίρνει στα σοβαρά τη ρωσική απειλή, μπορεί να σηματοδοτήσει ένα επίπεδο αποφασιστικότητας του ΝΑΤΟ που λείπει από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μπορεί επίσης να μετατοπίσει την σκέψη για την πυρηνική αποστολή αεροσκαφών διπλής ικανότητας (DCA) στο ΝΑΤΟ—μετατοπίζοντας τον σκοπό των περίπου 150 πυρηνικών όπλων B61 στην Ευρώπη από πολιτικά εργαλεία σε όπλα πολέμου.

Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επενδύσουν τον χρόνο και τα χρήματα που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη οπλισμένα με Β61 της συμμαχίας διατηρούν ρυθμούς ετοιμότητας που τους επιτρέπουν να εκτελούν την τακτική πυρηνική αποστολή με προειδοποίηση είκοσι τεσσάρων ωρών, αντί για το χρονοδιάγραμμα πολλών μηνών . Απαιτείται επίσης η ανάπτυξη τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών για την επιχείρηση κατά των σύγχρονων ρωσικών δυνάμεων καθώς η πυρηνική αποστολή μετατοπίζεται από πολιτική σε επιχειρησιακή. Δεδομένης της εσωτερικής πολιτικής ορισμένων κρατών μελών του ΝΑΤΟ, η μεταφορά αεροσκαφών και όπλων DCA σε χώρες λιγότερο αντίθετες στα πυρηνικά όπλα μπορεί να είναι απαραίτητη. Οι χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία αισθάνονται συχνά τη ρωσική απειλή πιο έντονα.

Τρίτον, είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν έναν νέο πυρηνικό οπλισμένο επίγειο πύραυλο κρουζ (GLCM II) και βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς (Pershing III) για ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό θέατρο. Η λήψη μιας σελίδας από το βιβλίο του Προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν για την αντιμετώπιση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τη Συνθήκη για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις (INF) (1987) θα συνέβαλλε πολύ στην προώθηση της σταθερής αποτροπής στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη την τεχνική ικανότητα να τοποθετήσουν τέτοια όπλα και θα μπορούσαν να το κάνουν με σχετική ταχύτητα.

Ομολογουμένως, η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται σημαντική πίεση από καλά χρηματοδοτούμενες ομάδες ελέγχου των όπλων να μειώσει το μέγεθος και τον ρόλο του πυρηνικού οπλοστασίου του έθνους στην επόμενη Αναθεώρηση Πυρηνικής Θέσης -Nuclear Posture Review. Για πολλές από τις ομάδες που επιδιώκουν να διαμορφώσουν τις πυρηνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν, η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μοιάζει με θρησκευτικό δόγμα και είναι διαζευγμένο από οποιαδήποτε στρατηγική αξιολόγηση απειλών και κινδύνου. Επομένως, είναι απίθανο ο Πρόεδρος να εγκρίνει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, οι υποσχέσεις για «ολοκληρωμένη αποτροπή» είναι απίθανο να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς απλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για τα πυρηνικά όπλα. Επιτρέποντας στη Ρωσία και την Κίνα να αναπτύξουν πυρηνικά οπλοστάσια που είναι μεγαλύτερα και πιο διαφορετικά από των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργείται ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα για τους αντιπάλους μας που δεν ξεπερνιέται με διπλωματικά, πληροφοριακά ή οικονομικά μέσα. Για τα αυταρχικά καθεστώτα, η γλώσσα της εξουσίας είναι συχνά η μόνη γλώσσα που ομιλείται. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε δίκιο όταν είπε: «Η αδυναμία είναι προκλητική». Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να επιθυμούν να λυθεί το πρόβλημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail