Η Τουρκία μπορεί να υποφέρει περισσότερο παγκοσμίως από την κρίση της Ουκρανίας

Samueles / pixabay
Freepen.gr -
Η οικονομία της Τουρκίας μπορεί να υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά παγκοσμίως από την αναδυόμενη κρίση στην Ουκρανία, μετά την ίδια την Ουκρανία, δήλωσε ο Alaattin Aktaş, αρθρογράφος για την Dünya, την κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Τουρκίας.

Η Ρωσία μπορεί να πληγεί οικονομικά από τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση, αλλά οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να παραμείνουν υψηλές στα 100 δολάρια το βαρέλι ή περισσότερο, πράγμα που σημαίνει τεράστια κέρδη από την πώληση ενέργειας σε χώρες της Ασίας. Εν τω μεταξύ, τα οικονομικά της Τουρκίας, η οποία εισάγει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών, θα πληγούν σκληρά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός ήδη εκτινασσόταν, δήλωσε ο Aktaş την Τετάρτη.

Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου πέρυσι, χάνοντας το 44% της αξίας της, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατόπιν εντολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο συνδυασμός χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των αυξανόμενων παγκόσμιων τιμών της ενέργειας ώθησε τον ετήσιο πληθωρισμό σε υψηλό δύο δεκαετιών στο 48,7% τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος μπορεί να φτάσουν ή να υπερβούν το ρεκόρ των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, βοηθώντας στην στήριξη της λίρας και στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο οφείλεται στο κόστος της εισαγόμενης ενέργειας και άλλων αγαθών. Αλλά αυτή η πρόβλεψη φαίνεται τώρα μη ρεαλιστική, καθώς οι Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες ξεπερνούσαν το ένα τέταρτο όλων των επισκεπτών το 2021, είπε ο Aktaş.

Η εγγύτητα της Τουρκίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί επίσης να αποτρέψει τους Ευρωπαίους και άλλους δυτικούς τουρίστες από το να την επισκεφθούν. Το 2019, 39,5 εκατομμύρια άνθρωποι έφτασαν στη χώρα για διακοπές. Πέρυσι, το σύνολο ήταν 24,7 εκατομμύρια.

Οι μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους -το επιτόκιο αναφοράς είναι τώρα στο 14% έναντι 19% στις αρχές Σεπτεμβρίου- έχουν ήδη οδηγήσει σε καλπάζουσες αυξήσεις των τιμών. Το κόστος των καυσίμων έχει διπλασιαστεί σε λίρες μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες, δήλωσε ο Aktaş.

Ο Aktaş είπε ότι οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης για φέτος - ένα νέο πρόγραμμα τραπεζικών καταθέσεων σε λίρες συνδεδεμένο με το δολάριο, άντληση χρυσού από το στρώμα, πιθανό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και φορολογικές απαλλαγές - στόχευαν όλα στη διατήρηση της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου και επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Αλλά τώρα αυτοί οι στόχοι μπορεί να καταρριφθούν από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την αναδυόμενη κρίση στη Μαύρη Θάλασσα, υποστήριξε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail