Τράπεζες: Το πογκρόμ συνεχίζεται - Φεύγουν 2.000 με εθελουσία, κλείνουν 115 καταστήματα

Τα μέτρα κατά της πανδημίας και οι αλλαγές που επέφεραν στον τρόπο τραπεζικών συναλλαγών, ήταν “δώρο εξ ουρανού” για τις τράπεζες: Το 90% των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν στα γκισέ, γίνονται πλέον με κάρτες ή μέσω ίντερνετ. Χρειάζονται πολύ λιγότερα καταστήματα, προσωπικό “περισσεύει”

Από: sofokleousin.gr

Μπορούν λοιπόν να προχωρήσουν σ' αυτό που ήταν την τελευταία 15ετία ο μόνιμος στόχος τους: Στη δραστική περιστολή των λειτουργικών εξόδων τους, με αντίστοιχη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού και κλείσιμο καταστημάτων.

Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου - που είναι ουσιαστικά αναγκαστική - έχουν πάρει τη μορφή πογκρόμ, αν και οι αποζημιώσεις που δίνονται είναι κατά κανόνα πολύ υψηλές. Η “σφαγή” συνεχίζεται, καθώς επιταχύνεται η ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών κι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι “περισσεύουν” - όπως και καταστήματα, που θεωρούνται “φύρα” για το σύστημα.

Μείωση προσωπικού κατά 6%, μετά από -40%!

 Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική και δημοσιονομική κρίση του 2009, ο συνολικός αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει μειωθεί περίπου κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΤΟΕ. Την τελευταία διετία ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί. Επιπλέον, πολλοί τραπεζοϋπάλληλοι έχουν μεταφερθεί εκόντες-άκοντες στις εταιρείες που ανέλαβαν την εκκαθάριση-διαχείριση κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων.

Φέτος θα έχουμε ένα ακόμη πογκρόμ, καθώς οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν περαιτέρω το προσωπικό τους κατά 6%, καταργώντας περίπου 2.000 θέσεις εργασίας και να κλείσουν 115 με 120 καταστήματα.

Σ' αυτούς θα προστεθούν όσοι υποχρεωθούν να φύγουν από την HSBC μετά την επικείμενη πώληση του ελληνικού “κομματιού” της τράπεζας, καθώς και από την Attica Bank, όπου θα εφαρμοστεί νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος.

 Ποιούς αφορούν

Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα είναι στοχευμένα. Θα απευθύνονται σε εργαζόμενους τραπεζικών καταστήημάτων που θα κλείσουν και στο προσωπικό τμημάτων όπου οι εργασίες ψηφιοποιούνται πλήρως.

Την αρχή έκανε ήδη η Eurobank, με στοχευμένο πρόγραμμα εθελουσίας που μπορεί να οδηγήσει στην αποχώρηση 300 υπαλλήλων αυτών των κατηγοριών. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι φέτος θα κλείσει 25 καταστήματα, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιβάλλει πλήρη αναδιάταξη του δικτύου.

Κλείσιμο καταστημάτων

Η λογική αυτή διαπνέει και τους σχεδιασμούς των άλλων τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς που έχει ¨φορτωθεί”  πολλ΄σ καταστήματα με την απορρόφηση πολλών τραπεζών (Αγροτικής, Κύπρου, Marfin Λαϊκής, Millenium κλπ) σχεδιάζει να κλείσει 52. Στο σχεδιασμό της Εθνικής προβλέπεται η διακοπή λειτουργίας τουλάχιστον 22 καταστημάτων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ η Alpha Bank θα κλείσει περί τα 15.

Η συρρίκνωση του δικτύου θα συνδυαστεί με την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας, που θα υλοποιηθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail