Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Carpenter, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο CATO, σημείωσε πως ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να μειωθεί η απειλή ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων είναι να επιδεικνύεται αμοιβαίος σεβασμός για τις αντίστοιχες σφαίρες επιρροής τους. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα παραβιάσει αυτή την αρχή ενθαρρύνοντας το ΝΑΤΟ να επεκταθεί στα σύνορα της Ρωσίας.
«Η προσθήκη των δημοκρατιών της Βαλτικής το 2004 ήταν το πιο επικίνδυνο βήμα σε αυτήν τη διαδικασία. Όπως και στην περίπτωση της μετέπειτα προσθήκης των μικρών βαλκανικών εθνών στο ΝΑΤΟ, οι τρεις χώρες της Βαλτικής έχουν λίγα να προσφέρουν όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες. Οι 6.700 στρατιώτες της Εσθονίας, οι 5.500 της Λετονίας, ακόμη και οι 20.500 της Λιθουανίας δε θα ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας εάν ξεσπούσε πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», αναφέρει η έκθεση.
Ο συγγραφέας του άρθρου σημείωσε επίσης ότι η Εσθονία και η Λετονία εξακολουθούν να έχουν μια σημαντική ρωσόφωνη μειονότητα, για την οποία η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υφίσταται διακρίσεις. Τόνισε πως ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και των πρώην χωρών της Σοβιετικής Ένωσης παραμένουν τεταμένες.
Επιπλέον, οι Βαλτικοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον βρίσκονται σε σύγκρουση με τη Λευκορωσία.
«Λόγω μεγέθους και τοποθεσίας, οι δημοκρατίες της Βαλτικής δεν είναι αξιόπιστα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία (assets) για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πράγματι, θα ήταν ουσιαστικά αβοήθητα αν η Ρωσία έκανε μια στρατιωτική κίνηση εναντίον τους. Μια μελέτη της RAND Corporation του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα πως μια ρωσική επίθεση θα ξεπερνούσε τις άμυνές τους σε περίπου τρεις ημέρες. Τέτοιες χώρες δεν είναι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ με καμία ουσιαστική έννοια αλλά ευάλωτα εξαρτημένα άτομα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ (κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών) και της Ρωσίας», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η υποστηρικτική σχέση της Ουάσιγκτον με τις χώρες της Βαλτικής είναι επικίνδυνη και οι ηγέτες των ΗΠΑ ενήργησαν άσοφα απαιτώντας την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, έγραψε ο Κάρπεντερ.
Το Δεκέμβριο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε προσχέδια συμφωνιών για εγγυήσεις ασφαλείας που η Μόσχα αναμένει από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων, τα έγγραφα ζητούσαν τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την επιβολή περιορισμών στην ανάπτυξη επιθετικών όπλων, ιδίως πυρηνικών.
Τα θέματα αυτά συζήτησαν επίσης οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αμερικής, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν αντίστοιχα. Ο Ρώσος ηγέτης έχει επανειλημμένα ζητήσει να επισημοποιηθούν σωστά, καθώς οι προφορικές δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν από τη Δύση δεν έχουν ποτέ εκπληρωθεί.
Τα κράτη της Βαλτικής μιλούν συνεχώς για μια υποτιθέμενη ρωσική απειλή, η οποία απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερα στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ και συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ειρηνικές προθέσεις και τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις είπε πως οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα του θα συνεχιστούν, αλλά θα μπορούσαν να είναι πιο διαφανείς. Σύμφωνα με το Γραφείο του Αρχηγού Κράτους της Εσθονίας, ο Κάρις συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
«Ως Πρόεδρος μιας χώρας της Ανατολικής Ευρώπης, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει τρόπος να υποσχεθούμε τον περιορισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στην Εσθονία. Μπορούμε μόνο να τις κάνουμε πιο διαφανείς», είπε ο Κάρις σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θεωρεί λάθος την ένταξη των χωρών της Βαλτικής στο ΝΑΤΟ. «Έχουμε φτάσει σε μια ένταση που δεν έχουμε δει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το γεγονός πως η Ρωσία θεωρεί λάθος την ένταξη των τριών χωρών της Βαλτικής είναι απολύτως παράλογο. Η ένταξη στη συμμαχία ήταν μια δημοκρατική επιλογή ελεύθερης και ανεξάρτητης Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας», είπε ο πρόεδρος.
Ο Κάρις σημείωσε επίσης ότι η Εσθονία χαιρετίζει την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Όσον αφορά την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι θέμα διαπραγματεύσεων μεταξύ αυτής της χώρας και της συμμαχίας», πρόσθεσε.
Παρά τη συνεχή έκκληση της Μόσχας για αποκλιμάκωση, τα κράτη της Βαλτικής συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις εχθροπραξίες ενθαρρύνοντας να βρίσκονται ξένες δυνάμεις στη χώρα τους να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στα σύνορα της Ρωσίας. Ωστόσο, το κύριο ζήτημα είναι πως η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ΝΑΤΟ, δεν ενδιαφέρονται για εντάσεις και κυρώσεις που στοχεύουν στη Ρωσία.