Η «Πυρηνική Επιλογή»: Τι είναι το SWIFT και τι θα συμβεί εάν αποκοπεί η Ρωσία από αυτό;

Chris Ηelgren - Reuters
Κάποιοι το αποκαλούν «πυρηνική επιλογή». Όμως δεν περιλαμβάνει όπλα.

Καθώς η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι οι οικονομικές απειλές θα αποτρέψουν αυτό που φοβάται ότι είναι ένα νέο σχέδιο του Κρεμλίνου για εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει μια επιλογή που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη σύντομη λίστα: η αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής μηνυμάτων πληρωμών γνωστό ως SWIFT.

rferl.org - Todd Prince / Παρουσίαση Freepen.gr

Θα ήταν μια κίνηση άνευ προηγουμένου εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει ότι απειλεί να αποσυνδέσει τις ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, το οποίο σημαίνει Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Μπάιντεν έδωσε βαρύτητα στις φήμες στις 8 Δεκεμβρίου προειδοποιώντας ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι θα χαστουκίσουν τη χώρα του με κυρώσεις «που δεν είχε δει ποτέ».

Ενώ οι αναλυτές συμφωνούν ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε οικονομικό πόνο στη Ρωσία, ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο αντίκτυπος της αποκοπής της χώρας από το SWIFT είναι υπερβολικός, για διάφορους λόγους.

Τι είναι το SWIFT και γιατί είναι σημαντικό;

Το SWIFT είναι μια ασφαλής πλατφόρμα επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αποστολή και λήψη πληροφοριών, όπως οδηγίες για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό ή διακανονισμό συναλλαγών τίτλων.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν κινεί ούτε κατέχει χρήματα και τίτλους.

Ας πούμε ότι μια γερμανική εταιρεία αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο, άρα πρέπει να το πληρώσει. Μπορεί να μεταφέρει χρήματα από τον γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό του στη ρωσική τράπεζα της ρωσικής εταιρείας εισάγοντας τον αριθμό λογαριασμού του παραλήπτη και τον κωδικό SWIFT.

Στη συνέχεια, η γερμανική εταιρεία στέλνει ένα μήνυμα από τον γερμανικό λογαριασμό της, μέσω SWIFT, στη ρωσική τράπεζα λέγοντας ότι έρχεται μεταφορά χρημάτων. Στη συνέχεια, όταν φτάσουν τα κεφάλαια ηλεκτρονικά, θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη της ρωσικής εταιρείας.

Η χρήση τυποποιημένων κωδικών για οδηγίες από το SWIFT επιτρέπει στις τράπεζες να επεξεργάζονται γρήγορα τις πληρωμές.

Περίπου 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές χρησιμοποιούν το SWIFT. Η πλατφόρμα επεξεργάστηκε το 2021 περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια μηνύματα φέτος, διευκολύνοντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε διασυνοριακές πληρωμές.

Πριν από το SWIFT, όταν οι τράπεζες ήθελαν να κοινοποιούν οικονομικές πληροφορίες από το ένα μέρος στο άλλο, χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα «τέλεξ», βασισμένο σε παλιά τηλεγραφικά κυκλώματα. Αλλά αυτό ήταν αργό και δυσκίνητο, και όχι ασφαλές.

Έτσι, η SWIFT ιδρύθηκε το 1973.

Σήμερα, το SWIFT είναι ένα μεγαθήριο στον κλάδο των χρηματοοικονομικών επικοινωνιών χάρη στην ευκολία χρήσης, την ταχύτητα και την ασφάλειά του. Μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να ολοκληρώσουν τις διασυνοριακές πληρωμές σε λιγότερο από πέντε λεπτά και προσφέρει παρακολούθηση από άκρο σε άκρο.

"Είναι το πιο αξιόπιστο είδος διασυνοριακού συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων πληρωμών εκεί έξω και επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό", δήλωσε ο Brian O'Toole, πρώην ανώτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σε ποιον ανήκει το SWIFT;

Με έδρα το Βέλγιο, ο συνεταιρισμός ανήκει σε τράπεζες μέλη και διοικείται από ένα 25μελές διοικητικό συμβούλιο που περιλαμβάνει επί του παρόντος έναν Ρώσο υπήκοο. Ο οργανισμός εποπτεύεται από τις κεντρικές τράπεζες της G10 -- Βέλγιο, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία και Σουηδία -- καθώς και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το SWIFT έχει αποκόψει ποτέ μια χώρα από την πλατφόρμα της;

Το 2012 η SWIFT αποσύνδεσε τις ιρανικές τράπεζες αφού μπήκαν στη μαύρη λίστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εν μέσω πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, το Ιράν ήταν σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο, επομένως ο συνολικός αντίκτυπος μειώθηκε, λέει ο O'Toole, τώρα συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, DC. «Σίγουρα έκανε τη ζωή πολύ πιο δύσκολη για τις ιρανικές τράπεζες που εξακολουθούσαν να είναι συνδεδεμένες με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά [το cut-off] ουσιαστικά απλώς εμπόδιζε τις διαρροές», είπε στο RFE/RL.

Μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγκάσουν το SWIFT να αποσυνδέσει τη Ρωσία;

Η SWIFT τηρεί τη βελγική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όχι την αμερικανική νομοθεσία, επομένως «δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να ακούει τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο O'Toole.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δύναμη να στρίψουν τον βραχίονα του SWIFT απειλώντας με κυρώσεις κατά της ίδιας της πλατφόρμας, όπως είχαν κάνει όταν προσπαθούσαν να αποσυνδέσουν το Ιράν, είπε ο O'Toole.

Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία αποκοβόταν από το SWIFT;

Η Ρωσία είναι μια πολύ μεγαλύτερη οικονομία από το Ιράν και βαθιά ενσωματωμένη στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα, επομένως ο αντίκτυπος μιας αποκοπής του SWIFT θα ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στην περίπτωση του Ιράν.

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σημαντική οικονομική αναταραχή για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικά όσον αφορά τις διασυνοριακές πληρωμές, καθώς θα προσαρμόζεται σε νέες πλατφόρμες, λέει η Elina Ribakova, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η διαταραχή θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας και να οδηγήσει το ρούβλι σε πτώση βραχυπρόθεσμα, υποστηρίζει. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι κορυφαίες εξαγωγές της Ρωσίας -- πετρέλαιο και φυσικό αέριο -- είναι κρίσιμες για τη διαβίωση της Ευρώπης, και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να βρουν μια γρήγορη λύση, δήλωσε η Ριμπάκοβα στο RFE/RL.

Ο αντίκτυπος θα μειωθεί επίσης επειδή η Ρωσία έχει δημιουργήσει το δικό της σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, προσθέτει.

Το 2014, αφού η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας, υπήρξαν εκκλήσεις για αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT. Έτσι, το Κρεμλίνο υποστήριξε την ανάπτυξη μιας εγχώριας πλατφόρμας χρηματοοικονομικών επικοινωνιών για την προστασία του.

Γνωστό ως Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων (SPFS), η ρωσική πλατφόρμα είχε περισσότερες από 400 τράπεζες μέλη -- συμπεριλαμβανομένων δύο δωδεκάδων από πρώην σοβιετικά κράτη -- και διαχειριζόταν το ένα πέμπτο όλων των εγχώριων χρηματοοικονομικών επικοινωνιών, από τα τέλη του 2020 .

Τότε η Ρωσία προστατεύεται;

Όχι εντελώς: το ρωσικό σύστημα έχει τα μειονεκτήματά του.

Ενώ το SWIFT λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, το SPFS μπορεί να στέλνει μηνύματα πληρωμής μόνο κατά τις εργάσιμες ώρες της εβδομάδας, έγραψε νωρίτερα φέτος η Maria Shagina, συνεργάτης στο Κέντρο Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Το SPFS έχει επίσης μικρότερα όρια στο μέγεθος των μηνυμάτων, είπε.

Η Ρωσία «τεχνικά» μπορεί να κάνει τη μετάβαση σε περίπτωση που αποκοπεί από το SWIFT, «κάτι που δεν συνέβη το 2014», είπε η Ριμπάκοβα. Ωστόσο, "θα εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο σοκ για το σύστημα" για ένα χρονικό διάστημα, είπε.

Η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να επεκτείνει το SPFS διεθνώς ως πιθανή λύση για διασυνοριακές συναλλαγές, λέει ο O'Toole.

Η Κίνα, της οποίας η οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Ρωσία, αναπτύσσει επίσης μια εναλλακτική λύση στο SWIFT. Το 2015, το Πεκίνο ξεκίνησε το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (CIPS) για να βοηθήσει στη διεθνοποίηση της χρήσης του κινεζικού νομίσματος, του γιουάν.

Ορισμένοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει τη χρήση του CIPS αντί του SWIFT για την προστασία των τραπεζών της χώρας από τις απειλές διακοπής.

Τραπεζικές κυρώσεις: Πιο καταστροφικές;

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι και αναλυτές αποκαλούν το SWIFT «πυρηνική» επιλογή, ο O'Toole λέει ότι είναι υπερβολή.

Η Ρωσία θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί διεθνείς συναλλαγές μέσω άλλων πλατφορμών επικοινωνίας, αν και λιγότερο αποτελεσματικών.

«Αν αποκόψετε τη SWIFT από το ρωσικό τραπεζικό σύστημα χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο, το μόνο που κάνετε ουσιαστικά είναι να την αναγκάσετε να χρησιμοποιήσει [ανταγωνιστές της SWIFT]», είπε. "Δεν απαγορεύετε τις συναλλαγές. Απλώς κάνετε πιο ενοχλητικές τις συναλλαγές και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν αυτές τις συναλλαγές".

Λέει ότι ο Λευκός Οίκος πρέπει να επικεντρωθεί στην επιβολή κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες. "Ποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κυνηγήσει η διοίκηση εάν η Ρωσία περάσει τα σύνορα; Νομίζω ότι αυτό είναι το σχετικό ζήτημα πολιτικής", είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνδέονται με την ελίτ της Ρωσίας, όπως η VEB και το Russian Direct Investment Fund. Η επιβολή κυρώσεων σε αυτές τις δύο τράπεζες θα μπορούσε να είναι «πιο επιδραστική» από την αποκοπή ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας από τη SWIFT, είπε.

Η VEB λειτουργεί ως αναπτυξιακή τράπεζα και αντιπρόσωπος πληρωμών για τη ρωσική κυβέρνηση. Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, εν τω μεταξύ, είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας και έχει συμμετάσχει στενά σε έργα ξένου κύρους του Κρεμλίνου: όπως η προώθηση του εμβολίου για τον κορονοϊό Sputnik V.

Η στόχευση των κορυφαίων τραπεζών λιανικής Sberbank και VTB θα ήταν πιο δύσκολη, είπε. Ενώ η επιβολή κυρώσεων σε αυτούς θα οδηγούσε σε «μεγάλη οικονομική εξάρθρωση» αφού λόγω του τεράστιου μεριδίου αγοράς που κατέχουν, οι απλοί Ρώσοι πολίτες θα έμπαιναν στο στόχαστρο.

Μπορεί η οικονομία της Ρωσίας να αντέξει την αναταραχή;

Από το 2014, η Ρωσία ενισχύει την άμυνά της έναντι της απειλής μεγαλύτερων κυρώσεων των ΗΠΑ. Εκτός από την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής λύσης SWIFT καθώς και μιας εναλλακτικής λύσης επεξεργασίας πληρωμών έναντι της Visa και της Mastercard, η ρωσική κυβέρνηση έχει βάλει φρένο στις δαπάνες, ακόμη και δημοσιεύοντας πλεονάσματα προϋπολογισμού, κάτι σπάνιο στις δυτικές δημοκρατίες.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δημιουργήσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα και χρυσό, τα οποία ξεπερνούν τα 620 δισεκατομμύρια δολάρια, τοποθετώντας την σε σχέση με την Ινδία στην τέταρτη υψηλότερη θέση στον κόσμο.

Αυτό το ποσό περιλαμβάνει τα περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια στο Εθνικό Ταμείο Πλούτου.

Αν εξαιρέσουμε τυχόν κυρώσεις, τα αποθέματα της Ρωσίας θα μπορούσαν να αυξηθούν άλλα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος, λέει η Ribakova. Η ρωσική κυβέρνηση "έχει πάντα αυτό το είδος της Δαμόκλειου Σπάθης των περισσότερων κυρώσεων να κρέμεται. Και νομίζω ότι αυτό διαπερνά όλες τις πτυχές της μακροοικονομικής τους πολιτικής", είπε.

«Αποτελεί μέρος της στρατηγικής "Φρούριο της Ρωσίας" και μένουν σε αυτό γιατί τους λειτούργησε καλά», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail