Γερμανική προειδοποίηση: «Η αποπομπή της Ρωσίας από το SWIFT θα είναι ατομική βόμβα για τις αγορές»

geralt / pixabay
Freepen.gr - Η αποκοπή της Ρωσίας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στις δυτικές οικονομίες, σύμφωνα με τον επερχόμενο ηγέτη της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU), Φρίντριχ Μερτς.

Ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ότι η αναστολή του συστήματος για τη Μόσχα «βασικά θα έσπαγε τη ραχοκοκαλιά της διεθνούς κίνησης πληρωμών», βλάπτοντας όχι μόνο το ευρωπαϊκό-ρωσικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο, αναφέρει το Russia Today.

«Η αμφισβήτηση του SWIFT θα μπορούσε να είναι μια ατομική βόμβα για τις κεφαλαιαγορές αλλά και για αγαθά και υπηρεσίες. Πρέπει να αφήσουμε το SWIFT ανέγγιχτο», είπε ο Μερτς, σύμφωνα με το DPA International News Service.

«Θα έβλεπα τεράστιες οικονομικές οπισθοδρομήσεις για τις δικές μας οικονομίες αν συμβεί κάτι τέτοιο. Θα έπληττε τη Ρωσία, αλλά θα βλάπταμε τους εαυτούς μας αρκετά», προειδοποίησε.

Οι δηλώσεις Μερτς έρχονται εν μέσω επανειλημμένων απειλών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να εισαγάγουν μια ευρεία σειρά "σωφρονιστικών" μέτρων κατά της Ρωσίας εάν τα στρατεύματα της χώρας εισβάλλουν στην Ουκρανία.

Οι νέες κυρώσεις θα στοχεύουν στις ρωσικές τράπεζες και το ρωσικό κρατικό επενδυτικό ταμείο. Θα καθιστούσαν επίσης δυσκολότερη τη μετατροπή των ρουβλίων σε ξένα νομίσματα, καθώς και την εκμετάλλευση των ευκαιριών για τους επενδυτές να αγοράσουν ρωσικό χρέος στη δευτερογενή αγορά και ενδεχομένως να αποσυνδέσουν τη χώρα από το τραπεζικό δίκτυο SWIFT.

Οι προειδοποιήσεις του Μερτς έρχονται ενόψει της επίσκεψης της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail