Αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ με S-400 και Su-35: Γιατί η Ρωσία αναδιατάσσει τα κορυφαία μέσα από την Απω Ανατολή στη Λευκορωσία

Ο ρωσικός στρατός έχει αναδιατάξει έναν αριθμό υλικών υψηλής απόδοσης σε όλη την επικράτειά του από τις περιοχές της Άπω Ανατολής στις πρώτες γραμμές με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, καθώς οι εντάσεις με τη Δύση συνέχισαν να κλιμακώνονται. Οι δυτικές περιοχές της Ρωσίας έχουν προτεραιότητα για την ανάπτυξη των ικανότερων πόρων της εδώ και δεκαετίες λόγω πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης της πλειονότητας της βιομηχανίας και της οικονομίας της χώρας στα δυτικά, καθώς και των αντιλήψεων για τις πρωταρχικές απειλές για τη χώρα ως προερχόμενες από ευρωπαϊκές δυνάμεις και των Ηνωμένων Πολιτειών. 

militarywatchmagazine.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ιστορικοί λόγοι έχουν επίσης θεωρηθεί παράγοντας, με τις δύο μεγάλες εισβολές στη ρωσική επικράτεια που απειλούσαν την ύπαρξη του έθνους να προέρχονται από μεγάλους συνασπισμούς ευρωπαϊκών κρατών, ο πρώτος υπό την ηγεσία της Γαλλίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και ο δεύτερος υπό την ηγεσία της Γερμανίας με τον Αδόλφο Χίτλερ. Ωστόσο, η ανάπτυξη δυνάμεων εντός της Ρωσίας ποικίλλει ανάλογα με τις αντιληπτές απειλές. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν η ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας υψηλών προδιαγραφών και άλλων πιο ικανών δυνάμεων κοντά στην κορεατική χερσόνησο το 2017, σε μια εποχή που η Μόσχα προσπάθησε να χαράξει μια κόκκινη γραμμή ενάντια σε μια πιθανή επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, γειτονική χώρα στη ρωσική Άπω Ανατολή. Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή εκείνη την εποχή ως σήμα προς πιθανούς αντιπάλους όταν κορυφώθηκαν οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.

Ειδικά για τις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας, η Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της χώρας συνέχισε να λαμβάνει προτεραιότητα για την ανάπτυξη του πιο ικανού εξοπλισμού, εν μέρει λόγω της μικρότερης σημασίας της σύγκρουσης στο έδαφος σε άλλα στρατηγικά σημαντικά θέατρα, όπως η Αρκτική και ο Ειρηνικός, όπου η γεωγραφία υπαγορεύει πως οι πόλεμοι θα κρίνονται πρωτίστως στον αέρα και στη θάλασσα. Για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ευρώπη, οι πιο αξιοσημείωτες ανατοποθετήσεις ρωσικών πόρων ήταν μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και συστήματα αεράμυνας S-400 από την Άπω Ανατολή.

Η ανάπτυξη των S-400 αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 21 Ιανουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες περιελάμβανε δύο τάγματα που θα μεταφερθούν με τρένο. Αυτά κυρίως δε θα αναπτυχθούν στο ίδιο το ρωσικό έδαφος, αλλά μάλλον στη Λευκορωσία, όπου ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει αυξανόμενες δυνάμεις καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών διενεργούν πιο στενά. Το S-400 θεωρείται ένα από τα τρία πιο ικανά συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας μαζί με τα S-500 και S-300V4, με τον Λευκορωσικό Στρατό να αναμένεται να αναπτύξει αυξανόμενο αριθμό δικών του S-400 για την άμυνά του μετά τις αγορές από τη Ρωσία που αναφέρθηκε ευρέως στα τέλη του 2021.

Η ανάπτυξη των ρωσικών S-400 στη Λευκορωσία παρέχει την ευκαιρία να εξοικειωθούν περαιτέρω οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας με τις επιχειρήσεις παράλληλα με το σύστημα και επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να δεσμεύσουν στόχους βαθύτερα στην Ευρώπη με το βεληνεκές στόχευσης 400 χιλιομέτρων του συστήματος. Η ανάπτυξη του συστήματος S-500 μεγαλύτερης εμβέλειας στη Λευκορωσία, ή ακόμα και η πώληση στο Λευκορωσικό Στρατό, που έχει εικαστεί, θα παρείχε κάλυψη πολύ βαθύτερη ακόμα στα 600 χιλιόμετρα.

Το S-400 έχει αυξηθεί και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των δυνατοτήτων εναέριου πολέμου της Ρωσίας, αντισταθμίζοντας τόσο το πολύ μικρότερο μέγεθος των μαχητικών μονάδων της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας σε σχέση με το ΝΑΤΟ σε σύγκριση με τη σοβιετική εποχή, όσο και τις καθυστερήσεις στη μεταφορά σχεδίων τέταρτης γενιάς στο επόμενο πεδίο γενιάς αεροσκαφών. Το σύστημα είναι βραβευμένο για την ικανότητά του να εμπλέκει υπερηχητικούς στόχους, να εμπλέκει έως και 80 στόχους ταυτόχρονα, να εξουδετερώνει αεροσκάφη stealth λόγω της υψηλής του επίγνωσης της κατάστασης και να παραμένει εξαιρετικά ευκίνητο για μεγιστοποίηση της ικανότητας επιβίωσης. 

Συμπληρώνοντας τις αναπτύξεις των S-400, η ​​ρωσική Πολεμική Αεροπορία στη συνέχεια ανέπτυξε μαχητικά Su-35 από την Άπω Ανατολή στο αεροδρόμιο Baranovichi στη Λευκορωσία, με αυτήν την προωθημένη θέση να τοποθετεί όλη την Ευρώπη εντός της εμβέλειάς τους. Τα μαχητικά σχεδιάστηκαν έχοντας κατά νου εμπλοκές ενάντια σε δυτικά αεροσκάφη stealth και αναπτύσσουν αισθητήρες καλά βελτιστοποιημένους για την αντιμετώπιση τέτοιων στόχων, όπως το ραντάρ Irbis-E, δύο ραντάρ AESA ζώνης L και το σύστημα αναζήτησης και ίχνους υπέρυθρων OLS-35. Το Su-35 έχει υπερδιπλάσια εμβέλεια εμπλοκής από τους πιο ικανούς Αμερικανούς αντιπάλους του, με τους πυραύλους R-37M να μπορούν να εξουδετερώνουν στόχους σε απόσταση 400 χιλιομέτρων, όπου ο αμερικανικός πύραυλος με τη μεγαλύτερη εμβέλεια, ο AIM-120D, έχει εκτιμώμενο βεληνεκές 160-180 χιλιομέτρων.

Σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα του Su-35 σε αντοχή και ευελιξία έναντι των δυτικών αεροσκαφών, αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν την ανάπτυξή του άξια προσοχής, αν και τα μαχητικά παραμένουν σημαντικά περισσότερα από τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Παραμένει η πιθανότητα ότι η Ρωσία θα διατηρήσει μεγαλύτερη δύναμη στη Λευκορωσία εστιάζοντας στα εναέρια μέσα, τουλάχιστον έως ότου η Λευκορωσική Πολεμική Αεροπορία μπορέσει να εκσυγχρονίσει το δικό της απόθεμα κατά κύριο λόγο σοβιετικής εποχής. Ενώ το S-400 είναι ένα σχετικά προσιτό περιουσιακό στοιχείο, ωστόσο, η πιθανότητα απόκτησης από τη Λευκορωσία οποιουδήποτε μαχητικού τόσο ικανού όσο το Su-35 παραμένει χαμηλή εκτός εάν προσφερθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail