Ανακαλύφθηκε νέο εξαιρετικά μεταλλαγμένο στέλεχος Covid

geralt / pixabay
Freepen.gr - Μια νέα παραλλαγή του Covid-19 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή που επέστρεψε στη Γαλλία από το Καμερούν. Οι ερευνητές είπαν πως είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής.

Το νέο στέλεχος, B.1.640.2, εντοπίστηκε σε 12 ασθενείς που ζούσαν στην ίδια γεωγραφική περιοχή στη νοτιοανατολική Γαλλία, ανέφερε μια ομάδα επιστημόνων σε μια προέκδοση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο medRxiv την περασμένη εβδομάδα.

Το στέλεχος σχετίζεται με τη γενεαλογία B.1.640, η οποία ταξινομήθηκε ως παραλλαγή υπό παρακολούθηση (VUM) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το Νοέμβριο.

Ο πρώτος γνωστός ασθενής ήταν ένας εμβολιασμένος ενήλικας που επέστρεψε σε ένα γαλλικό χωριό από ταξίδι στο Καμερούν εμφανίζοντας ήπια αναπνευστικά συμπτώματα την ημέρα πριν από τη διάγνωση.

Η ανάλυση του γονιδιώματος αποκάλυψε πως ο ιός αυτού του συγκεκριμένου στελέχους έχει 46 μεταλλάξεις, είπε ο ερευνητής. «Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για ιολογικά, επιδημιολογικά ή κλινικά χαρακτηριστικά αυτής της… παραλλαγής με βάση αυτές τις 12 περιπτώσεις», έγραψαν.

«Συνολικά, αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν για άλλη μια φορά το απρόβλεπτο της εμφάνισης νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 και την εισαγωγή τους από το εξωτερικό, και αποτελούν παράδειγμα της δυσκολίας ελέγχου αυτής της εισαγωγής και της επακόλουθης εξάπλωσης».

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί σε εγρήγορση για νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, επειδή θα μπορούσαν να παράγουν παραλλαγές που είναι πιο μεταδοτικές και ανθεκτικές στα εμβόλια.

Η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, που ταξινομήθηκε ως παραλλαγή ανησυχίας (VOC) από τον ΠΟΥ το Νοέμβριο, ώθησε πολλές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους και να ενισχύσουν άλλους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία.

«Καθώς αυτή η πανδημία παρατείνεται, είναι πιθανό οι νέες παραλλαγές να αποφύγουν τα αντίμετρά μας και να γίνουν πλήρως ανθεκτικές σε τρέχοντα εμβόλια ή παλαιότερες λοιμώξεις, απαιτώντας προσαρμογές εμβολίων», προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους την περασμένη εβδομάδα.

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail