Τσέχικος συναγερμός για την Πολωνία και το Cieszyn: Έτοιμη να γίνει χορηγός της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ

Η Τσεχική Δημοκρατία έδωσε προσοχή στα σχέδια της Πολωνίας να τριπλασιάσει το μέγεθος του στρατού της και κατέληξε ότι αποτελεί απειλή.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Τσεχία ανησυχεί για τα μιλιταριστικά σχέδια της Πολωνίας

Η Πολωνία θέλει να τριπλασιάσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της, έως 300.000 στρατιώτες, να εξοπλίσει εκ νέου τον στρατό με όπλα κατασκευής των ΗΠΑ και να τον καταστήσει ελκυστικό για τους νέους.

Αυτό ανακοινώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον Jaroslaw Kaczynski, τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και αναπληρωτή πρωθυπουργός αρμόδιος για την ασφάλεια, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης στην περιοχή, η κατάσταση του στρατού δεν ήταν στο απαιτούμενο επίπεδο και η ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ έπαιρναν πολύ χρόνο.

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, δηλαδή τον πόλεμο, πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με τον παλιό κανόνα — «αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο» ή «αν θέλετε να διατηρήσετε την ειρήνη, δημιουργήστε μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη». είπε ο Kaczynski.

Ο μεγάλος στρατός θα κοστίσει στην Πολωνία μια περιουσία

Ο Kaczynski σκοπεύει να πολεμήσει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Έχοντας προσχωρήσει στον υπουργό Άμυνας Mariusz Blaschak, ο Jaroslaw Kaczynski υπέβαλε στο κοινοβούλιο κατάλληλες τροποποιήσεις στο νόμο για την άμυνα της πατρίδας.

Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή ενός νέου τύπου στρατευμάτων - την υπεράσπιση του κυβερνοχώρου. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο για την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων στην Τράπεζα Gospodarstwa Krajowego.

Το σύστημα κινήτρων για τη στρατιωτική θητεία θα βελτιωθεί — οι φοιτητές θα αμείβονται για τις πανεπιστημιακές σπουδές τους εάν πάνε να υπηρετήσουν στο στρατό μετά την αποφοίτησή τους. Δεν υπάρχει υποχρεωτική στράτευση — πιστεύεται πως οι νέοι θα προσελκύονται από έναν καλό μισθό.

Η διατήρηση ενός τέτοιου στρατού θα κοστίσει στον προϋπολογισμό της Πολωνίας 100-140 δισεκατομμύρια ζλότι ετησίως (30 δισεκατομμύρια δολάρια, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Πολωνίας το 2021 — 12 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό με τη σειρά του θα απαιτήσει την εισαγωγή υψηλότερων φόρων ή περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, αναφέρει η Rzeczpospolita.

Η Τσεχική Δημοκρατία ανησυχεί για την περιοχή Cieszyn

Η Τσεχική Δημοκρατία έδωσε προσοχή στα προαναφερθέντα σχέδια της Πολωνίας ένα μήνα αργότερα. Σύμφωνα με τη δημοσίευση του novinky.cz, η αύξηση της στρατιωτικής χρηματοδότησης θα είναι σημαντική. Η αύξηση, διευκρινίζει η εφημερίδα, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ.

«Η στρατιωτικοποίηση της Πολωνίας θα δημιουργούσε σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τσεχικής Δημοκρατίας. Επιπλέον, έχουμε ήδη γίνει θύματα της επεκτατικότητας της Μεγάλης Πολωνίας (για παράδειγμα, απόπειρες προσάρτησης της περιοχής Cieszyn)», έγραψε ένας από τους αναγνώστες της τσεχικής έκδοσης στα σχόλια.

Ένας άλλος αναγνώστης επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Πολωνία θα αγόραζε έως και το 90 τοις εκατό των όπλων της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με άλλα λόγια, η Πολωνία θα γίνει χορηγός της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Η περιοχή Cieszyn, σύμφωνα με το μυστικό Σύμφωνο Pilsudski-Hitler, παραδόθηκε στην Πολωνία κατά τη διάρκεια της διαίρεσης της Τσεχοσλοβακίας το 1938, και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τσεχοσλοβακία μετά τον πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail