Τουρκία: Βλέψεις για τη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου

Μόνη... τα μάτια της βγάζει η Άγκυρα, καθώς φαίνεται πως «καρφώνεται» για την κατοχή πυρηνικών. Το γεγονός αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή λόγω του σεισμογενούς χαρακτήρα του Αιγαίου.

Από: newpost.gr

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός πως η Τουρκία αναπτύσσει μυστικά προγράμματα όπλων, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε κορυφαίος αξιωματούχος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

«Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι θα διαθέσουμε μέσα στο πεδίο που θα αντιμετωπίσουν και θα εξουδετερώσουν τους αντιπάλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί» δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, σε συνέντευξή του.

«Τονίζω ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά όταν κοιτάμε τι συμβαίνει γύρω μας, όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι εύκολος στόχος, θα το μετανιώσουν» τόνισε εμφατικά.

Τα σχόλια του Ντεμίρ ερμηνεύτηκαν από τον δημοσιογράφο που έπαιρνε τη συνέντευξη ως εξής: ότι η Τουρκία σχεδιάζει και αναπτύσσει περισσότερα μυστικά προγράμματα όπλων και άμυνας από όσα ανακοινώνει δημόσια, ένα σχόλιο που ο τούρκος αξιωματούχος δεν διέψευσε.

Τι σχεδιάζει ο Ερντογάν

Όπως σημειώνει η ερευνητική ιστοσελίδα NordicMonitor, δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι αυτά τα μυστικά σχέδια, αλλά είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει διαθέσει πόρους και σημαντικά κεφάλαια, έχει προσλάβει περισσότερους μηχανικούς και έχει υπογράψει πολλές συμβάσεις με την εγχώρια βιομηχανία για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες τα τελευταία χρόνια.

Τα σχόλια του τούρκου αξιωματούχου, σχετικά με τα άγνωστα μέχρι τώρα προγράμματα που έχει η Τουρκία και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση σύγκρουσης, είναι πιθανό να συνδέονται με την πυραυλική τεχνολογία που προσπαθεί να αναπτύξει την τελευταία δεκαετία.

Ο Ντεμίρ πρόσθεσε επίσης ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα λειτουργεί χωρίς δυσλειτουργίες, όταν παραδοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπλα μαζικής καταστροφής;

Σε σχέση με προγράμματα προηγμένης πυραυλικής τεχνολογίας, η τουρκική κυβέρνηση βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια, με πολλούς να ρωτούν εάν η Τουρκία διαθέτει μυστικά όπλα μαζικής καταστροφής (WMD), συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνικού μηχανισμού.

Η διαμάχη εντάθηκε περαιτέρω όταν ο Ερντογάν αμφισβήτησε δημόσια τη δέσμευση της Τουρκίας στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αποκτήσει προηγμένο στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πυραύλων, συγκρίνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας με αυτές των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του ίδιους έτους, ο Ερντογάν επέκρινε τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «κράτος τρομοκρατίας» και προειδοποίησε ότι ο Νετανιάχου δεν πρέπει να καυχιέται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα στο οπλοστάσιό του, καθώς θα καταστούν αναποτελεσματικά όταν έρθει η ώρα.

Η πιο συγκλονιστική δήλωση, βέβαια, έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, όταν ο Ερντογάν είπε: «Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και όχι μόνο έναν ή δύο. Αλλά μάς λένε ότι δεν μπορούμε να έχουμε κι εμείς. Αυτό δεν θα το δεχτώ ποτέ».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail