Ο Ερντογάν ζητά από τους Τούρκους να αποταμιεύουν μόνο σε λίρες

Freepen.gr - Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στις 31 Δεκεμβρίου ότι οι Τούρκοι πρέπει να διατηρήσουν όλες τις αποταμιεύσεις τους σε λίρες και πως η πρόσφατη αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών τελεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο μετά την απότομη αποδυνάμωση της λίρας τους τελευταίους δύο μήνες.

«Θέλω όλοι οι πολίτες μου να κρατούν τις οικονομίες τους σε δικά μας χρήματα, να λειτουργούν όλες τους τις επιχειρήσεις με δικά μας χρήματα και το συνιστώ», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

«Ας μην το ξεχνάμε αυτό: όσο δεν παίρνουμε τα δικά μας χρήματα ως σημείο αναφοράς, είμαστε καταδικασμένοι να βουλιάξουμε. Η τουρκική λίρα, τα χρήματά μας, με αυτά θα πάμε μπροστά. Όχι με αυτό ή το άλλο ξένο νόμισμα».

Απευθυνόμενος σε μια επιχειρηματική ομάδα, ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους Τούρκους να φέρουν τις αποταμιεύσεις τους σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα και επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια ήταν η αιτία του πληθωρισμού.

«Εδώ και αρκετό καιρό, δίνουμε τη μάχη για να σώσουμε την τουρκική οικονομία από τον κύκλο των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού και να την οδηγήσουμε στο μονοπάτι της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, απασχόλησης, παραγωγής, εξαγωγών και πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών». είπε ο πρόεδρος.

«Τα επιτόκια μειώνονται, τα επιτόκια αυξάνονται. Φίλοι μου, αφήστε μας να το βγάλουμε από τα βιβλία μας. Τα επιτόκια κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

Τα κέρδη των Τούρκων έχουν διαβρωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της κατάρρευσης της λίρας, αν και ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό των 18,4 έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα μετά την εισαγωγή ενός κρατικού προγράμματος για την προστασία των τοπικών καταθέσεων από απώλειες υποτίμησης έναντι σκληρών νομισμάτων.

Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να μας πει πόσους τραπεζικούς λογαριασμούς διαθέτει και σε τι νόμισμα; 

* πληροφορίες duvarenglish.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail