Όλο λιγότερο και λιγότερο κυρίαρχο κράτος η Ουκρανία: Σύμβουλοι των ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας

oleg_mit / pixabay
Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να στείλει ειδικούς συμβούλους να συνεργαστούν με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας – και το Κίεβο το αποδέχτηκε. Προφανώς, οι νέοι αξιωματούχοι θα εργάζονται μόνιμα στα κεντρικά γραφεία της ουκρανικής κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι συμβουλές και οι εκθέσεις τους θα έχουν προτεραιότητα έναντι των αποφάσεων που λαμβάνονται στο Κίεβο από εδώ και στο εξής. Το μέτρο είναι μέρος μιας λίστας πρόσφατων αμερικανικών παρεμβάσεων στο ουκρανικό ζήτημα, που περιλαμβάνει επίσης την αποστολή εξοπλισμού και όπλων. Μάλιστα, για άλλη μια φορά η Ουάσιγκτον δείχνει ενδιαφέρον να ακολουθήσει αντιδιπλωματική γραμμή, εις βάρος των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια πρόσφατη ανάρτηση που έγινε από τη Διεύθυνση Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας σε ένα κοινωνικό δίκτυο, μπορείτε να διαβάσετε: «Στις 11 Ιανουαρίου 2022, οι σύμβουλοι των ΗΠΑ Chris Rizzo και Todd Brown άρχισαν να εργάζονται στη Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής της Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σε μόνιμη βάση». Σε μεταγενέστερο χρόνο, η Διεύθυνση αναφέρει το γεγονός πως οι κύριες αρμοδιότητες των νέων συμβούλων περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλών στην ουκρανική κυβέρνηση στην εφαρμογή των αμυντικών μέτρων και την σταδιακή προώθηση της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης.

Δεν είναι κάτι καινούργιο το ότι οι πράκτορες των ΗΠΑ συνεργάζονται συνεχώς με την ουκρανική κυβέρνηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την αμυντική πολιτική. Οι περισσότερες από τις ενέργειες που έλαβε η ουκρανική κυβέρνηση από την άποψη αυτή είναι επωφελείς για τις ΗΠΑ και το Κίεβο σίγουρα τις εφαρμόζει υπό την ισχυρή επιρροή της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, με το να δέχεται να δέχεται Αμερικανούς συμβούλους να εργάζονται δημόσια για την κυβέρνηση, το Κίεβο κάνει ένα πιο ριψοκίνδυνο βήμα, ενώνοντας ουσιαστικά την αμυντική του πολιτική με την Ουάσιγκτον, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ίδια την εικόνα του ουκρανικού κράτους - που θα είναι όλο λιγότερο και λιγότερο κυρίαρχο κράτος.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει τώρα φαίνεται να είναι μια ακραία συνέπεια της συνεχούς αναζήτησης ολοκλήρωσης με τη Δύση, που ξεκίνησε η Ουκρανία πριν από μερικά χρόνια, το 2014, μετά το Μαϊντάν. Το Κίεβο παίζει ρόλο περιφερειακού δορυφόρου των ΗΠΑ, ενεργώντας ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στο ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον και εξυπηρετώντας με κάθε δυνατό τρόπο τα αμερικανικά συμφέροντα. Και τώρα, το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας φαίνεται να λαμβάνει χώρα, με την ουκρανική κυβέρνηση να απασχολεί ξένους συμβούλους για να πουν στην ομάδα του Zelensky «τι να κάνει» για τα θέματα άμυνας.

Εκτός από την αποστολή συμβούλων, οι ΗΠΑ «βοηθούν» την Ουκρανία και με έναν άλλο τρόπο: στέλνοντας όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Πρόσφατες αναφορές σημειώνουν πως ένα πακέτο μυστικής στρατιωτικής βοήθειας πρόκειται να σταλεί στην Ουκρανία, με σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό, κυρίως ναυτικό υλικό, αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα μέχρι στιγμής, καθώς το περιεχόμενο της βοήθειας είναι εμπιστευτικό, αλλά προφανώς το πακέτο είχε εγκριθεί εδώ και πολύ καιρό, πριν προγραμματιστούν οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας, έχοντας αναβληθεί λόγω προσδοκιών για διπλωματική λύση κατά τους διαλόγους – που δεν έγιναν, ακριβώς λόγω των αδιάλλακτων συμπεριφορών της Δύσης. Τώρα, το πακέτο φαίνεται να έχει εκ νέου εξουσιοδοτηθεί να σταλεί, με στόχο να αποτρέψει τη Ρωσία, αναγκάζοντάς την να αποδεχθεί τους όρους του ΝΑΤΟ σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά η Δύση κάνει στρατιωτικά βήματα για να απαντήσει στην υποτιθέμενη «ρωσική απειλή» και σχεδιάζει να εκφοβίσει τη Μόσχα με τους ελιγμούς της.

Ωστόσο, ενώ το Κίεβο δέχεται κάθε μορφή δυτικής επιβολής, η εικόνα του γίνεται όλο και λιγότερο σεβαστή. Η πρόσληψη Αμερικανών συμβούλων και η υπακοή στις εντολές της Ουάσιγκτον δε θα εγγυηθεί στην Ουκρανία κανένα σημάδι πραγματικής ολοκλήρωσης με το δυτικό κόσμο. Αντίθετα, η χώρα φαίνεται να απομακρύνεται όλο και πιο μακριά από το όνειρό της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και, φυσικά, το να ενεργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας, ενώ η εσωτερική τάξη της χώρας επιδεινώνεται σε διαφθορά, χάος και βία, δε θα βοηθήσει καθόλου τα ουκρανικά σχέδια.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο μπλοκ τα επόμενα χρόνια και πως οποιαδήποτε ελπίδα από αυτήν την άποψη φαίνεται μη ρεαλιστική. Συνέστησε στη χώρα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην εφαρμογή των μέτρων της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ, αφήνοντας το απομακρυσμένο ενδεχόμενο συζήτησης για ένταξη για αργότερα.

Με την ίδια έννοια, ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην γραμματέας του ΝΑΤΟ, είχε προηγουμένως ενημερώσει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία φαίνεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ο Ράσμουσεν δήλωσε πως μια τέτοια αποδοχή απαιτεί μια σειρά διαφορετικών απαιτήσεων που θα χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστούν στο Κίεβο, γι' αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο εγγύς μέλλον. Υπάρχουν ειδικοί που λένε ότι το Κίεβο θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για εισαγωγή μόνο σε είκοσι ή περισσότερα χρόνια.

Η Δύση θέλει η Ουκρανία να προκαλεί τη Ρωσία και να υπηρετεί το ΝΑΤΟ. Το Κίεβο δε θα γίνει δεκτό στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ ή σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που του εγγυάται στρατιωτική ή οικονομική ασφάλεια. Η χώρα εξυπηρετεί τα δυτικά συμφέροντα μόνο ενεργώντας ως μοναχικός και απομονωμένος αποσταθεροποιητής, χωρίς καμία δυνατότητα άμυνας σε περίπτωση απάντησης από τη Ρωσία.

Με την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να επενδύει σε μέτρα για την ενθάρρυνση των ουκρανικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Μένει να δούμε πότε το Κίεβο θα καταλάβει ότι η αποδοχή αυτών των επιβολών βλάπτει μόνο τον εαυτό του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail