Ελλάδα και Τουρκία: Ο ακήρυχτος πόλεμος του Αιγαίου και η Λιβυκή προβολή

Η σχέση Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκεται στο αποκορύφωμα της έντασης. Κύριο αντικείμενο της διαμάχης είναι η θάλασσα που χωρίζει τις δύο ακτές του Αιγαίου. Οι δύο χώρες αναπτύσσουν το ναυτικό τους στόλο (έρευνας πετρελαίου και στρατιωτικό) σε αναζήτηση πεδίων, πόρων ή απλώς για να λυγίσουν τους μυς τους. Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν αμφότερες στο ΝΑΤΟ, αλλά η Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι σε θέση να επιλύσει αυτήν τη σύγκρουση, έναν πραγματικό ναυτικό κίνδυνο που έχει επίσης βαθιές ιστορικές ρίζες.

Γράφει ο Πιέρο Μεσίνα - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η τελευταία κίνηση στην σκακιέρα είναι αυτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, καθώς κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει άμεσα την ακυρότητα της ναυτιλιακής συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Ο Δένδιας χαρακτήρισε επίσης την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ως «την επιτομή του παραλογισμού». Τόνισε πως η Αθήνα είναι προσηλωμένη στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Λιβύη και υποστηρίζει την αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά της ζητήματα.



Κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος


Κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και στρατιωτική συνεργασία υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019. Η διμερής συνθήκη έχει δύο βασικούς στόχους: τον καθορισμό των συνόρων των ΑΟΖ, δηλαδή των θαλάσσιων περιοχών στις οποίες θα είναι δυνατή η Τρίπολη και η Άγκυρα να εκμεταλλευτούν τους ενεργειακούς πόρους και να επιτρέψει στην Τουρκία να παράσχει στρατιωτική βοήθεια εάν ζητηθεί από τη λιβυκή κυβέρνηση. Ως προς το πρώτο σημείο, η συμφωνία ορίζει τα σύνορα των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης σε θαλάσσιες ζώνες που η Ελλάδα είχε προηγουμένως ορίσει ως μέρος της ζώνης της. Ο ελληνικός ισχυρισμός βασίζεται στην ερμηνεία της Αθήνας για τα διεθνή πρότυπα που τέθηκαν από τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982 (Unclos), την οποία η Τουρκία δεν υπέγραψε ποτέ.

Η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας έχει αμφισβητηθεί από διάφορους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα στην πρώτη σειρά.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό «η ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας» έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια. Ο Δένδιας σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει πρόθεση να «παραποιήσει την αλήθεια και κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εάν εφαρμόσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως ρητά προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά μας τη μεγαλύτερη δύναμη αποβίβασης και το μεγαλύτερο στόλο αποβίβασης στη Μεσόγειο, ενώ απαιτεί να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας - με άλλα λόγια, να εγκαταλείψουμε το αναγνωρισμένο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα, όπως προβλέπεται στη Χάρτα του ΟΗΕ. Αντίθετα, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει την πίστη της στο διεθνές δίκαιο πρακτικά, ξεκινώντας να το εφαρμόζει. Μία από τις απλούστερες και ταχύτερες υλοποιήσεις θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ακυρότητας του λεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου», τόνισε.

Ποια ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στην ελληνική διαμαρτυρία; Η απάντηση δόθηκε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgic: «Οι αντιτουρκικές δηλώσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας είναι λαϊκιστικοί και μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί που δεν υπηρετούν την ειρήνη και την σταθερότητα. Αυτός ο προκλητικός λόγος δεν είναι συμβατός ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε με το πνεύμα των συμβουλευτικών συνομιλιών που έχουμε ξαναρχίσει με την Ελλάδα».

Ο Bilgic υπογράμμισε πως οι δηλώσεις είναι «μια περαιτέρω απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, αντί να επιλύει διμερή ζητήματα και να αναπτύσσει σχέσεις μέσω ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου. Απορρίπτουμε τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως απειλής για τη βούληση της χώρας μας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Καθώς και τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια μη ρεαλιστική αντίληψη προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν υπάρχει απειλή στην περιοχή, αυτή η απειλή προκύπτει από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail