Η Ρωσία παίρνει ένα ρίσκο στο Καζακστάν

A Russian Defense Ministry plane carrying units of the Russian Airborne Troops as part of the CSTO peacekeeping forces arrives in Kazakhstan. Photo: Russian Defense Ministry/TASS
Το Κρεμλίνο ακινητοποιήθηκε από την ξαφνική κρίση στο Καζακστάν, η οποία, έχοντας ξεκινήσει ως διαμαρτυρία ενάντια στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, εξαπλώθηκε σε όλη την αχανή χώρα με ταχύτητα κεραυνού αυτή την εβδομάδα και έφερε βία στην πρώην πρωτεύουσα, το Αλμάτι. Λίγες μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φιλοξένησε τόσο τον σημερινό πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev όσο και τον με μεγάλη επιρροή προκάτοχό του και προστάτη του Nursultan Nazarbayev στην Αγία Πετρούπολη σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής πολλών μετασοβιετικών ηγετών. Τίποτα από αυτά που συνέβησαν δεν αναμενόταν τότε.

Dmitri Trenin - carnegiemoscow.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μόλις οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στα σπίτια τους, ξέσπασαν οι διαδηλώσεις. Πυροδοτούμενες από την άρση του ανώτατου ορίου τιμής στα καύσιμα οχημάτων, οι ίδιες οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από εκτεταμένα συναισθήματα ανισότητας, φτώχειας και διαφθοράς. Μέσα σε τρεις ημέρες, κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά οχήματα είχαν πυρποληθεί, τράπεζες και καταστήματα λεηλατήθηκαν και το διεθνές αεροδρόμιο του Αλμάτι καταλήφθηκε από διαδηλωτές. Καθώς η αστυνομία προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο του Αλμάτι, δεκάδες διαδηλωτές και δεκαοκτώ αξιωματικοί ασφαλείας φέρεται να σκοτώθηκαν.

Η ταχεία εξάπλωση των διαμαρτυριών σε μια τεράστια χώρα, η αρχική αδυναμία αντίδρασης των αρχών και η ολοένα και πιο βίαιη φύση των διαδηλώσεων έχουν εγείρει το φάσμα του χάους σε μια χώρα που είναι σύμμαχος της Ρωσίας στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας, εταίρος της στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και ο γείτονάς της με τα μακρύτερα χερσαία σύνορα στον κόσμο (7.500 χιλιόμετρα), τα οποία είναι ουσιαστικά απροστάτευτα. Από τον πληθυσμό των 19 εκατομμυρίων του Καζακστάν, τα 3,5 εκατομμύρια είναι Ρώσοι.

Δεν υπήρξαν ποτέ αυταπάτες στη Μόσχα για το καθεστώς στο Καζακστάν. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του, όπως ο αυταρχισμός, θεωρήθηκαν ως ένα πρωτίστως σταθεροποιητικό χαρακτηριστικό, ενώ άλλα, όπως η διαφθορά, θεωρήθηκαν αναπόφευκτα σε μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο. Άλλοι πάλι, όπως η πολυδιανυσματική εξωτερική πολιτική του έθνους της Κεντρικής Ασίας - μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας, της Δύσης και της Τουρκίας, ενώ ονομαστικά ήταν σύμμαχος της Μόσχας- ήταν ξεκάθαρα εκνευριστικά.

Στο Καζακστάν, η Ρωσία είχε το ίδιο πρόβλημα με τη Λευκορωσία: το κυβερνών καθεστώς κατάφερε να μονοπωλήσει τις πολιτικές επαφές της Μόσχας στη χώρα. Στην πολιτική ελίτ, όποιος υποπτευόταν ότι είχε υπερβολικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία αντικαταστάθηκε και απομονώθηκε. Επιπλέον, για να διατηρήσει σταθερές σχέσεις με έναν σημαντικό σύμμαχο, εταίρο και γείτονα, η επίσημη Ρωσία έχει κάνει συχνά τα στραβά μάτια στην άνοδο του εθνικισμού του Καζακστάν και στις αναφορές για de facto διακρίσεις κατά των εθνοτικά Ρώσων στη χώρα.

Ο Τοκάγιεφ δεν είναι σε καμία περίπτωση πελάτης της Μόσχας, ωστόσο αν επιτρέψουμε την ανατροπή του (και του Ναζαρμπάγιεφ, επιτέλους) θα επέτρεπε, κατά τη σκέψη της Μόσχας, οι δυνάμεις του υπερεθνικισμού να έρθουν στο προσκήνιο, τότε πιθανότατα θα ακολουθήσουν κάποια στιγμή οι ισλαμιστές ριζοσπάστες . Έτσι, ο Τοκάγιεφ πρέπει να σωθεί, όπως ακριβώς ο μακροχρόνιος ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο το καλοκαίρι του 2020, όταν ξέσπασαν εκεί διαδηλώσεις.

Σε αντίθεση με τον Λουκασένκο, ωστόσο, ο Τοκάγιεφ δεν είναι απόλυτος κυρίαρχος. Δεν έχει πλήρη ισχύ και εξουσία, ούτε οι αστυνομικές και στρατιωτικές του δυνάμεις έχουν το ίδιο κίνητρο όπως οι Λευκορώσοι συνάδελφοί τους να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις μόνες τους. Καθώς η αναταραχή δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, παρά την παραίτηση της κυβέρνησης και την απόλυση του Ναζαρμπάγιεφ από τον Τοκάγιεφ ως προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ο πρόεδρος του Καζακστάν αναγκάστηκε να ζητήσει εξωτερική παρέμβαση. Στις 5 Ιανουαρίου, απηύθυνε έκκληση στον υπό τη Ρωσία Οργάνωση Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για βοήθεια στην καταπολέμηση αυτού που περιέγραψε ως «τρομοκρατική απειλή» από συμμορίες που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό. Αυτή η πτυχή είναι σημαντική: ο CSTO είναι μια αμυντική συμμαχία της οποίας η αποστολή δεν καλύπτει τις εγχώριες αναταραχές.

Η Ρωσία ανταποκρίθηκε στην έκκληση γρήγορα και οργάνωσε μια ειρηνευτική δύναμη του CSTO, στέλνοντας 3.000 αλεξιπτωτιστές στο Καζακστάν στις 6 Ιανουαρίου. Τα άλλα μέλη του CSTO—Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν και Τατζικιστάν— στέλνουν επίσης συμβολικά σώματα μεταξύ 70 και 500 στρατιωτών. Αυτή είναι η πρώτη πραγματική δέσμευση του μπλοκ από την ίδρυσή του το 1999. Ευαίσθητη στο λαϊκό συναίσθημα στο Καζακστάν, η Μόσχα φρόντισε από την αρχή να περιορίσει την εντολή της δύναμης στην εξασφάλιση στρατηγικών εγκαταστάσεων και άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, αφήνοντας το καθήκον να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές στην αστυνομία και τον στρατό του Καζακστάν.

Η στρατιωτική επέμβαση στο Καζακστάν είναι μια σημαντική κίνηση από τη Ρωσία ούσα γεμάτη κινδύνους. Εάν η αποστολή των ρωσικών δυνάμεων επεκταθεί, αυτό θα οδηγούσε στη μαζική αποξένωση του λαού του Καζακστάν από τη Ρωσία, ή ακόμη και στην απόλυτη εχθρότητα και αντίστασή του. Αυτό, με τη σειρά του, θα αντηχούσε στην ίδια τη Ρωσία, όπου οι πρώτες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι είναι διπλάσιος ο αριθμός ατόμων που αντιτίθενται στην αποστολή στρατευμάτων στο Καζακστάν από όσους υποστηρίζουν την κίνηση.

Εναλλακτικά, εάν η Ρωσία καταφέρει να στηρίξει το καθεστώς και να το κάνει πιο φιλορωσικό -όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις- τότε το Καζακστάν, όπως η Λευκορωσία, θα μπορούσε να γίνει πιο αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος της Ρωσίας. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Νουρ-Σουλτάν θα εξορθολογιστεί τότε, όπως συνέβη πρόσφατα στο Μινσκ και το Ερεβάν. Σε αυτό το σημείο, οι πιθανότητες φαίνεται να ευνοούν το δεύτερο σενάριο, γεγονός που εξηγεί την απόφαση του Κρεμλίνου να προχωρήσει στην παρέμβαση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail