[ΓΝΩΜΗ] Θέλει πραγματικά η Τουρκία να αμβλύνει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης μιλούν προσεκτικά κατά της Ρωσίας, η οποία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και αυξάνει τη στρατιωτική της ανάπτυξη στην περιοχή για να εισβάλει σε όλη την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο, ενώ η Γερμανία εμποδίζει τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Εσθονία να μεταφέρει όπλα γερμανικής προέλευσης στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφεύγει να προκαλέσει τη Ρωσία, καθώς δεσμεύεται από οικονομική συνεργασία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος διέρχεται από τα ύδατα της Δανίας στη Γερμανία. 

Τουρκμέν Τερζί  - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία έχει καλύτερη σχέση με τη Ρωσία από τις ΗΠΑ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ειρωνικά υποστηρίζει πλήρως το Κίεβο με τουρκικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 κατά της Μόσχας. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσφέρει «διαμεσολάβηση» στη Μόσχα και το Κίεβο, αλλά ο κύριος στόχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία για να αντισταθμίσει τη Ρωσία σε αυτήν την περιοχή και να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από την κρίση.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν αναπτύξει μια περίπλοκη σχέση για να συνεχίσουν τους εμπορικούς δεσμούς παρά τις πολιτικές και στρατιωτικές διαφωνίες τους. Η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν τεράστια ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός TurkStream, ένας νέος αγωγός εξαγωγής φυσικού αερίου που εκτείνεται από τη Ρωσία στην Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην επαρχία Μερσίνα της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν αντιτάχθηκε σθεναρά στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Washington Post ανέφερε πως το κύριο μέλημα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έγκειται στην στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία αλλά μάλλον στην απειλή των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει την Τουρκία τους τελευταίους μήνες για την υποστήριξη με drones στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε το Δεκέμβριο ότι ενώ η Τουρκία και η Ρωσία έχουν καλές σχέσεις, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στην προειδοποίηση του Κρεμλίνου λέγοντας πως η Άγκυρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την ανάπτυξη του όπλου από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsweek, ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ερντογάν τον περασμένο μήνα, «τόνισε ότι το Κίεβο συνέχισε τις καταστροφικές του προσπάθειες να υπονομεύσει τις συμφωνίες του Μινσκ, όπως οι προκλητικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη ζώνη σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης drones Μπαϊρακτάρ για επίθεση».

Οι διαφορές Τουρκίας και Ρωσίας εκτείνονται πέρα ​​από το ζήτημα της Ουκρανίας και τις καταστάσεις στη Λιβύη και τη Συρία, όπου οι χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές. Η κρίση στο Καζακστάν είναι πιθανό να ωθήσει την Τουρκία και τη Ρωσία σε μεγαλύτερη αντιπαράθεση στην περιοχή και τη διεθνή σκηνή. Η σχέση Τουρκίας και Ρωσίας έχει ενισχυθεί με ενδιαφέρον από τότε που τουρκικά F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στη συνοριακή περιοχή Τουρκίας-Συρίας στις 25 Οκτωβρίου 2015, αφού η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο για μια περίοδο μόλις 17 δευτερολέπτων. Η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από την Τουρκία ήταν η πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 63 χρόνια που αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος.

Ο Πούτιν αρχικά απείλησε την Τουρκία, αλλά η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα μετά από μια απολογία του Ερντογάν και την επακόλουθη παραγγελία της Τουρκίας για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400. Ωστόσο, ο κύριος παράγοντας πίσω από την ειρήνη μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν ήταν η μεσολάβηση του πρώην προέδρου του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Ο Ναζαρμπάγιεφ είναι πρώην μέλος του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος που είχε δημιουργήσει μια ισχυρή σχέση με τον Πούτιν. Όμως ο Ναζαρμπάγιεφ δεν είναι πλέον στην εξουσία. Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev κάλεσε τον υπό την ηγεσία της Ρωσίας Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας να βοηθήσει στον έλεγχο των διαδηλωτών την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ο Τοκάγιεφ δεν κάλεσε τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, που παλαιότερα ονομαζόταν Τουρκικό Συμβούλιο, ένας διεθνής οργανισμός που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ναζαρμπάγιεφ το 2006 και ξεκίνησε το 2009. Ο Τοκάγιεφ προτίμησε τη Ρωσία από την Τουρκία και εξαγνίζει τους πιστούς του Ναζαρμπάγιεφ από βασικές θέσεις. Φυσικά, το κίνητρο πίσω από την εμπλοκή της Τουρκίας στο Καζακστάν είναι διαφορετικό από αυτό της εμπλοκής της στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν επιδιώκει την τουρκική ενότητα μαζί με τον εκλογικό του σύμμαχο, τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Devlet Bahçeli. Ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος Cengiz Çandarlı σχολίασε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Al-Monitor στις 12 Ιανουαρίου ότι η Τουρκία φαίνεται να έχει χάσει την εικόνα των εξελίξεων στο Καζακστάν αφού ο Τοκάγιεφ προτίμησε το στρατιωτικό μπλοκ υπό τη Ρωσία και πως η κρίση αντιπροσωπεύει μια ήττα του τουρκικού εθνικισμού στη διεθνή πολιτική.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalın δήλωσε την Τρίτη πως ο Ερντογάν θα ταξιδέψει στο Κίεβο «σε μερικές εβδομάδες» για να προσπαθήσει να μειώσει την ένταση με τη Ρωσία. Παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας για «ειρήνη», το Κρεμλίνο απορρίπτει τις προσφορές του Ερντογάν για μεσολάβηση λόγω της πώλησης drones της Τουρκίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 και σήμερα φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας. Η χώρα, ωστόσο, δεν έχει εμπλακεί σε κανέναν πλήρη πόλεμο από την ίδρυσή της το 1923. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει πολλές τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη από το 2011 και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν μια άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία το 2016. Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν ενεργά πρόσφατα εναντίον των δυνάμεων του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ που εδρεύει στο Τομπρούκ και των αρμενικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας χρησιμοποίησε τουρκικά drones για να χτυπήσει αντάρτες στο Tigray. Η ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι κατέστρεψε ένα οβιδοφόρο D-30 που χρησιμοποιούσαν οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Παρά τους κινδύνους στην Ουκρανία ως χώρα σε πόλεμο, με τους τουριστικούς οργανισμούς να αναφέρουν ότι αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνους προορισμούς διακοπών στον κόσμο, σημειώθηκε τουριστική έκρηξη μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι 20 αεροπλάνα πετούν καθημερινά από την Τουρκία σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, ενώ πολλοί Τούρκοι ταξιδεύουν εκεί και με αυτοκίνητο. Το Euronews ανέφερε το Δεκέμβριο του 2019 ότι περισσότερο από το 80 τοις εκατό των Τούρκων που επισκέπτονται την Ουκρανία το κάνουν με σκοπό να δημιουργήσουν σχέσεις με «γαλανομάτες, πιο ανοιχτόχρωμες Ουκρανές» και για το αλκοόλ.

Ο Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι παίζει με τη φωτιά στην Ουκρανία, αλλά η οικογένειά του επωφελείται άμεσα από τις πωλήσεις drones, καθώς ο γαμπρός του Selçuk Bayraktar τα παράγει. Οι Τούρκοι είναι ιστορικά γνωστοί για τις στρατιωτικές τους τακτικές «χτύπα και τρέχα», καθώς είχαν λιγότερους αριθμούς στρατευμάτων ενώ προκαλούσαν μεγάλες δυνάμεις στην ιστορία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar φαίνεται να έχουν γίνει ένα νέο εργαλείο για τους Τούρκους στην πραγματοποίηση γρήγορων στρατιωτικών επιθέσεων σε πολλά μέρη του κόσμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail