Τα ανεξέλεγκτα διαστημικά έργα του Έλον Μασκ θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ φαίνεται ότι είναι ο Τόμας Έντισον του 21ου αιώνα, λαμβάνοντας υπόψη τον ηγετικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στην κυκλοφορία επιστημονικών-τεχνολογικών προϊόντων αιχμής τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα έργα του είναι το Starlink, το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει έναν αστερισμό δορυφόρων που θα παρείχαν Διαδίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η υποτιθέμενη ευγενής προσπάθεια, ωστόσο, απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια εάν δεν ρυθμιστεί.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κίνα υπέβαλε πρόσφατα ένα έγγραφο στο Γραφείο Διαστημικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς ο διαστημικός σταθμός της Tiangong «εφάρμοσε δύο φορές προληπτικό έλεγχο αποφυγής σύγκρουσης» προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της αφού οι δορυφόροι του Μασκ πλησίασαν επικίνδυνα. Ένα ατύχημα αποφεύχθηκε στο παρά πέντε λόγω των προληπτικών μέτρων της Κίνας, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πως δε θα συμβεί κάποια τραγωδία κάποια στιγμή στο μέλλον, εάν οι διαστημικές δραστηριότητες αυτού του επιχειρηματία και άλλων παραμείνουν ανεξέλεγκτες.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό καταρχήν με το να θέλουμε να παρέχουμε Διαδίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο, παρόλο που αυτό θα μπορούσε τελικά να τύχει εκμετάλλευσης για να διευκολυνθεί η πρόσβαση ξένων πολιτών σε απαγορευμένο περιεχόμενο, όπως αυτό που προωθεί για παράδειγμα την τρομοκρατία, τον αυτονομισμό και τον εξτρεμισμό. Ωστόσο, αυτό το κρίσιμο σημείο, εκτός από την εστίαση του παρόντος κομματιού (αν και ένα που θα έπρεπε οπωσδήποτε να συζητηθεί λεπτομερέστερα από άλλους), αυτές οι προσπάθειες πρέπει να πραγματοποιηθούν σε συντονισμό με τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του χώρου.

Είναι αποσταθεροποιητικό για έναν ιδιώτη επιχειρηματία να διεξάγει μονομερώς τέτοιες δραστηριότητες μόνος του. Ο όλος λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό είναι επειδή αυτές οι δραστηριότητες δε ρυθμίζονται αποτελεσματικά. Γι' αυτό κατέληξαν να αποτελούν απειλή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong σε δύο περιπτώσεις μέχρι στιγμής. Ο Μασκ υποστηρίζει ακούραστα τη λιγότερη κυβερνητική ρύθμιση στις υποθέσεις των εταιρειών του, ωστόσο αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι περισσότερη ρύθμιση, και όχι μόνο από την κυβέρνησή του, αλλά από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πολλαπλασιασμός της διαστημικής τεχνολογίας από τη δημόσια στην ιδιωτική σφαίρα τα τελευταία χρόνια θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περισσότερους επιχειρηματίες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μασκ, γεγονός που θα θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια λόγω της απειλής που θα μπορούσαν να θέσουν οι δορυφόροι τους σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων και ξένων κυβερνήσεων και των διαστημικών σταθμών τους. Οποιαδήποτε σύγκρουση θα μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνες συλλογές διαστημικών απορριμμάτων που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να καταστήσουν εκτός ορίων μεγάλες περιοχές του χώρου για άλλους δορυφόρους, διαστημικούς σταθμούς, ακόμη και διαστημικές αποστολές.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να ρυθμίσουν υπεύθυνα τις διαστημικές υποθέσεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών αφού ισχυρίζονται ότι η Κίνα και η Ρωσία –τις οποίες επίσημα θεωρεί ως τους λεγόμενους «ομότιμους ανταγωνιστές» τους– υποτίθεται πως «στρατιωτικοποιούν» αυτή τη σφαίρα. Αυτό είναι το πρόσχημα με το οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε τη «Διαστημική Δύναμη» της χώρας του. Στην πραγματικότητα, το Πεντάγωνο είναι που στρατιωτικοποιεί το διάστημα, ενώ επιχειρηματίες όπως ο Μασκ (για να δώσουμε σε αυτόν και σε άλλους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας προς το παρόν) το θέτουν ακούσια σε κίνδυνο.

Αυτή η δυναμική δεν είναι βιώσιμη, καθώς είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάποια σύγκρουση και να οδηγήσει στο σενάριο που περιγράφηκε προηγουμένως, όπου τα συνακόλουθα διαστημικά συντρίμμια καθιστούν μεγάλες περιοχές του χώρου εκτός ορίων για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Πρέπει επειγόντως να υπάρξει κάποιου είδους διευθέτηση μέσω του οποίου οι ξένες κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους με στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων της ανθρωπότητας στο διάστημα και τη συνολική γνώση του.

Η αποτυχία να γίνει κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αμοιβαία επιζήμια έκβαση. Αυτό το σενάριο lose-lose πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ απεχθάνονται να παίξουν τον ρόλο τους λόγω των μηδενικών ανταγωνισμών τους με την Κίνα και τη Ρωσία καθώς και την άπληστη επιθυμία τους να δώσουν στις δικές τους εταιρείες μια υποτιθέμενη ανταγωνιστική υπεροχή έναντι των άλλων. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό. Για τον σκοπό αυτό, το κοινό πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο για τις απειλές που θέτει το σημερινό ανεξέλεγκτο σύστημα.

Μόνο τότε μπορεί οι Αμερικανοί να εμπνευστούν να εργαστούν μέσω της πολιτικής τους διαδικασίας για να πιέσουν τους εκπροσώπους τους να αναλάβουν δράση πριν να είναι πολύ αργά. Θα πρέπει να γράψουν στους βουλευτές και στους γερουσιαστές τους το συντομότερο δυνατό. Όσοι ασχολούνται με αυτόν τον σκοπό στο Καπιτώλιο θα προσφέρουν μια τεράστια υπηρεσία για την ανθρωπότητα. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ενωθούν για να προτείνουν δικομματική νομοθεσία που θα στοχεύει στη ρύθμιση των ιδιωτικών δραστηριοτήτων στο διάστημα, ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί η παγκόσμια ασφάλεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail