Η Τουρκία τεστάρει επιθετικά τα drones της στο Αιγαίο: Άμεση και πάλι η ελληνική απάντηση, αλλά…

Μη επανδρωμένο εναέριο όχημα της Τουρκίας (UAV). Photo via Twitter, Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας
Μπροστά σε μια νέα πρόκληση και πραγματικότητα βρίσκεται το Ελληνικό Επιτελείο το οποίο εδώ και καιρό έχει κληθεί ν’ αντιμετωπίσει μια διαφορετική καθημερινότητα στον ουρανό του Αιγαίου.

Από: hellasjournal.com - Γ.Σ.

H χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από την Τουρκία ολοένα και αυξάνεται, κι αυτό αποτυπώνεται στο δελτίο παραβιάσεων του ΓΕΕΘΑ.

Πριν λίγες ώρες μάλιστα η Τουρκία ανέβασε τα drones σ’ ένα ακόμη προκλητικό σκαλοπάτι και το έκανε με το Μη Επανδρωμένο τύπου ΑΝΚΑ, που ανήκει στη δύναμη του πολεμικού της ναυτικού, το οποίο όχι μόνο παραβίασε το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (34 παραβιάσεις), αλλά προχώρησε και σε υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσα, νοτιοδυτικά της Νισύρου στα 19.000 πόδια.

«Ήταν ακόμη μια τουρκική κίνηση που θέλησε να τεστάρει τ’ αντανακλαστικά μας κι όχι μόνο αυτά. Ήθελαν να δουν αν ο τρόπος αντίδρασης θα είναι ο γνωστός, δηλαδή τα μαχητικά αεροσκάφη», έλεγε στρατιωτική πηγή η οποία μας εξήγησε ότι το Μη Επανδρωμένο ΑΝΚΑ αρχικά κινήθηκε νοτιοανατολικά της Ρόδου σ’ έναν τομέα διεθνούς εναέριου χώρου που συχνά χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Οι πληροφορίες από το Επιτελείο λένε πως ενώ στο κέντρο επιχειρήσεων αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για drone λόγω της πορείας που ακολουθούσε, της ταχύτητας κι άλλων δεδομένων που φτάνουν στους επιτελείς από τα «μάτια» στο ανατολικό Αιγαίο, αυτό δεν τους απέτρεψε από το να εφαρμόσουν τις πάγιες τακτικές αεράμυνας.

Οι ιπτάμενοι επιφυλακής από την Σούδα απογειώθηκαν με τα μαχητικά για την αναγνώριση του «αγνώστου ίχνους» που είχε εισβάλει χωρίς σχέδιο πτήσης στον Ελληνικό ουρανό, την στιγμή μάλιστα που F-16 Block 50 από την Αγχίαλο και Mirage 2000-5 είχαν λάβει εντολή αναχαίτισης έξι τουρκικών μαχητικών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Στο Επιτελείο γνωρίζουν πως αυτή η νέα πραγματικότητα βρίσκει τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι απόλυτα οχυρωμένες απέναντι στη Μη Επανδρωμένη απειλή που έχει αναπτύξει επιτυχώς εδώ και χρόνια η γειτονική χώρα.

Οι αντί- drone δυνατότητες δείχνουν ακόμη πολύ μακριά από το Ελληνικό οπλοστάσιο, παρά τις προσπάθειες ανάπτυξης από πολλές εταιρείες που προωθούν τέτοιες λύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Από τις μαζικές παραβιάσεις με F-16 στα Μη Επανδρωμένα

Την απειλή αυτή για την Ελλάδα, η Άγκυρα πέραν της καθημερινής χρήσης σ’ όλο το μήκος της συνοριογραμμής με την χώρα μας, χρησιμοποιεί τα Μη Επανδρωμένα ως δούρειο ίππο στην στρατιωτική κι όχι μόνο διπλωματία.

Το έχει πράξει στα πρόσφατα μέτωπα της Λιβύης και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ταυτόχρονα επιχειρεί μέσω της αμυντικής βιομηχανίας που έχει προοδεύσει σημαντικά σε αυτό τον τομέα, να χτίσει νέες συμμαχικές γέφυρες είτε αυτές είναι με χώρες του Κόλπου, είτε με την Αφρική, είτε ακόμη και της Ευρώπης.

Η Αθήνα κατά τις συσκέψεις που γίνονται στα Επιτελεία εξετάζει αυτή την απειλή σε δυο επίπεδα, με πρώτο την επιχειρησιακή αντιμετώπιση και δεύτερο τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις που μπορεί να κάνει ώστε ν’ αναδείξει την επικινδυνότητα που υπάρχει για την ευρύτερη περιοχή από τη χρήση των Μη Επανδρωμένων Μέσων της Τουρκίας.

Πάντως υπάρχει και η άλλη «ανάγνωση» που κάνει το αεροπορικό Επιτελείο, που συνδυάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση Μη Επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Έμπειροι Επιτελείς υπενθυμίζουν την αεροπορική ένδεια της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γείτονα με τις διαθεσιμότητες των αεροσκαφών F-16, για τα οποία δημοσίως μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο Χουλουσί Ακάρ.

Με τα Μη Επανδρωμένα μέσα η Τουρκία έχει να κερδίσει σε κόστος ώρας πτήσης, ταυτόχρονα προστατεύει τις διαθεσιμότητες των αεροσκαφών F-16 και αυτή η νέα τακτική έχει σίγουρα μικρότερο ρίσκο σε σχέση με μια πτήση μαχητικού.

Και το κάνει σε μια οικονομικά δύσκολη γι’ αυτήν εποχή πετυχαίνοντας τον βασικό της σκοπό που δεν είναι άλλος από την συγκέντρωση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού παραβάσεων- παραβιάσεων που εμφανίζουν στον διεθνή παράγοντα πως η Άγκυρα αμφισβητεί διαρκώς και θα συνεχίσει να το πράττει, την Ελληνική εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Άλλωστε το ίδιο κάνει όλες τις τελευταίες ημέρες η γείτονα και με μεγαλύτερη συχνότητα σε ρητορικό επίπεδο, το οποίο εκφράζεται από τους δυο βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αφού επαναφέρει θέματα αποστρατιωτικοποίησης, έδωσε εντολή σε σπουδαστές να φορέσουν βατραχοπέδιλα και να κολυμπήσουν ώστε να δείξει πως μπορούν να φτάσουν στο ακριτικό αλλά υψίστης Εθνικής σημασίας για την Ελλάδα, Καστελόριζο…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail