Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην...αποκάλυψη της ρωσικής "προπαγάνδας"

Στις 20 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα ενημερωτικό δελτίο με τίτλο Fact vs. Fiction: Russian Desinformation on Ukraine. Το έγγραφο στοχεύει στην αποκάλυψη της υποτιθέμενης προπαγανδιστικής εκστρατείας της Ρωσίας για την Ουκρανία.

South Front.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Στην πραγματικότητα, αυτό το φύλλο δεν είναι παρά μια σύντομη λίστα ορισμένων ισχυρισμών που εκφράστηκαν από Ρώσους κορυφαίους ηγέτες σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης της ένοπλης σύγκρουσης στο έδαφος της Ουκρανίας. Τα αποσπάσματα αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την επίσημη θέση της Μόσχας, η οποία δηλώνει ρητά τη δυσαρέσκεια για τη συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ως απάντηση στα υποτιθέμενα ψευδή αποφθέγματα της ρωσικής ηγεσίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραθέτει τα ίδια παλιά γεγονότα που επαναλαμβάνονται σταθερά από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ξεκινώντας από την ήδη μακρινή «εισβολή» στην Κριμαία και τελειώνοντας με την πρόσφατη υποτιθέμενη ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Το έγγραφο αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα τις συζητήσεις που εφαρμόζουν οι δύο πλευρές σε επίσημο επίπεδο. Η Ουάσιγκτον απλώς αγνοεί οποιαδήποτε διεθνή πρότυπα και επιχειρεί να εκθέσει την επίσημη θέση της αντίπαλης χώρας, η οποία διατυπώνεται με συνέπεια και ανοιχτά σε όλες τις πλατφόρμες διαπραγματεύσεων, ως προπαγάνδα.

Όποιος έχει την ευκαιρία να ακούσει λογικά όχι μόνο τις ομιλίες του Μπάιντεν, αλλά και του Πούτιν, δεν θα βρει συγκεκριμένα στοιχεία παραπληροφόρησης στο έγγραφο. Αλλά σίγουρα θα δει τα γεγονότα των ξεκάθαρων ψεμάτων της Ουάσιγκτον.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, επικαλούμενο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ριάμπκοφ ή τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται σε εξειδικευμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες και μονάδες πληροφοριών που φέρεται ότι «εμπλέκονται σε αντιπαράθεση πληροφοριών με στόχο την Ουκρανία» και οι οποίες υπολογίστηκαν με κοινές προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών και όλων των άλλων υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πηγές που επικαλούνται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η VOA, το BBC, η Jerusalem Post είναι οι δομές πληροφοριών του Κρεμλίνου που διαδίδουν ψέματα και προπαγάνδα προσπαθώντας να χαρακτηρίσουν την Ουκρανία και τους ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους ως επιτιθέμενους;!

Οι λέξεις «ρωσική προπαγάνδα» φαίνεται να είναι το εργαλείο της Ουάσιγκτον που στοχεύει να μετατρέψει τις επίσημες δηλώσεις της σε έργα τέχνης, καθώς σύμφωνα με το μοντέρνο στυλ της αμερικανικής κρατικής μυθοπλασίας, κάθε ιστορία πρέπει να περιλαμβάνει την «τρομερή ρωσική προπαγάνδα» που δημιουργείται από ειδικά εκπαιδευμένους Ρώσους αξιωματικούς των πληροφοριών και χάκερ που εργάζονται μέρα νύχτα σε απόρρητες στρατιωτικές αποθήκες. Κατά τα άλλα κανείς δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει αυτά τα παραμύθια.

Το έγγραφο περιλαμβάνει αποσπάσματα γεμάτα ψέματα.

Για παράδειγμα, ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι η αναδιάταξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος είναι η αναδιάταξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη ρωσική επικράτεια χαρακτηρίζεται πλαστός.


«Αυτό είναι ένα αριστούργημα», σχολίασε για το θέμα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν υπάρχει περικύκλωση της Ρωσίας από στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και κανείς δεν υποσχέθηκε να μην επεκτείνει το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Για να το αποδείξουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες επέδειξαν τις λαμπρές τους γνώσεις στη γεωγραφία, ειδοποιώντας πως από τα 20 χιλιάδες χιλιόμετρα των ρωσικών χερσαίων συνόρων, μόνο τα 1,2 χιλιάδες χιλιόμετρα αποτελούν σύνορα με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Σίγουρα, δεν υπάρχει περικύκλωση από αυτήν την σκοπιά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξέχασε με ασφάλεια τις πρόσφατες δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ ότι το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα κλειστό ζήτημα.



Μια άλλη ενδιαφέρουσα θέση που υποστηρίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι οποιοσδήποτε Ρώσος ή Ρωσόφωνος απειλείται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Από αυτή την άποψη, η Ζαχάροβα υπενθύμισε την προσωπική έκκληση του Προϊσταμένου του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Avakov στον δημοσιογράφο ενός από τα κύρια τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας Roman Naumov το 2014:


«Λοιπόν, αυτό είναι, Moskal! Θα δώσω εντολή στους άντρες μου να σας βρουν στη Μόσχα και να τινάξουν τα μυαλά σας στον αέρα, όπως κάνουμε με τα ίδια φρικιά στην περιοχή του Λουχάνσκ. Περάστε το… στο τηλεοπτικό σας κανάλι ότι εσείς, οι Ρώσοι, τελειώσατε… Μην πηγαίνετε στην Ουκρανία, αποβράσματα!». Τα άσεμνα λόγια παραλείφθηκαν σκόπιμα από τα ΜΜΕ.

Δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι ένα ισχυρό και εκτεταμένο δίκτυο από διάφορες εθνικιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις και ομάδες λειτουργεί στο έδαφος της Ουκρανίας εδώ και πολύ καιρό. Για κανέναν εκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ξέχασε να αναφέρει στο μήνυμά του τα τιμωρητικά τάγματα ως «Αζόφ», τις αντιρωσικές οργανώσεις ως «Δεξιός Τομέας» και την επιβεβλημένη εθνική λατρεία του κύριου Ουκρανού εθνικιστή Μπαντέρα κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ρωσικές αρχές καταπιέζουν ενεργά τις εθνικές μειονότητες στην Κριμαία. Όπου μόνο μετά τη μετάβαση στη Ρωσία, η Κριμαϊκή Ταταρική γλώσσα έλαβε το καθεστώς της εθνικής, μαζί με τη ρωσική και την ουκρανική. Εκεί που πολλοί Τάταροι της Κριμαίας μπόρεσαν να αποκτήσουν πολύ περισσότερα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης της στέγασης, μόνο το 2014. Εκεί που σήμερα οι δυνάμεις επιβολής του νόμου αποκαλύπτουν τακτικά πυρήνες διαφόρων εξτρεμιστικών οργανώσεων και αποτρέπουν απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών που πραγματοποιούνται από τα χέρια Τατάρων της Κριμαίας, ενώ το καθεστώς στο Κίεβο τους χρησιμοποιεί ως μαριονέτες του που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή.

Το ενημερωτικό δελτίο δημοσιεύτηκε την παραμονή της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη στις 21 Ιανουαρίου.

Την ίδια μέρα, στις 20 Ιανουαρίου, ο Μπλίνκεν έκανε ευθεία έκκληση στον ρωσικό λαό να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επέμβαση.


«Αξίζετε να ζείτε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια… Αλλά αυτό που πραγματικά διακινδυνεύει την ασφάλειά σασ είναι ένας άσκοπος πόλεμος με τους γείτονές σασ στην Ουκρανία, με όλο το κόστος που συνεπάγεται — κυρίως για τους νέους που θα διακινδυνεύσουν ή ακόμη και θα δώσουν τις ζωές τους σε αυτό. … Σε μια εποχή που ο COVID τρέχει σε όλο τον πλανήτη, έχουμε μια κλιματική κρίση, πρέπει να ανοικοδομήσουμε την παγκόσμια οικονομία, που όλα αυτά απαιτούν τόσο μεγάλη προσοχή και τους πόρους μας, αυτό είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεστε – μια βίαιη σύγκρουση που θα πιθανό να συνεχιστεί; Θα έκανε αυτό πραγματικά τη ζωή σας πιο ασφαλή, πιο ευημερούσα, πιο γεμάτη ευκαιρίες;» είπε.

Μια τέτοια έκκληση προς τη νεολαία είναι μια κλασική μέθοδος στρατιωτικής προπαγάνδας, η οποία χρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και αξιοποιήθηκε ενεργά ως μία από τις κύριες λογικές από το Τρίτο Ράιχ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο αιματηρός πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και οκτώ χρόνια, οπότε γιατί ο ειρηνόφιλος Blinken δεν είχε ποτέ καλέσει τους Ουκρανούς στρατιώτες να απομακρυνθούν από τα σύνορα του LPR και του DPR και να αρχίσουν να πολεμούν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή; Φαίνεται ότι ήταν πολύ απασχολημένος με τον υπολογισμό των δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια όπλων στο καθεστώς του Κιέβου. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι αδύνατο να αποσπαστεί η προσοχή σε ειρηνικές εκκλήσεις, επειδή τα κεφάλαια αυξάνονται πολύ γρήγορα.

Δυστυχώς, εν μέσω προσπαθειών της Μόσχας και της Δύσης υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον να βρουν οποιοδήποτε κοινό έδαφος για την οικοδόμηση κάποιου διαλόγου και απαισιόδοξων προβλέψεων για αυτές τις διπλωματικές προσπάθειες, η επόμενη επίθεση της Ουάσιγκτον, στην οποία κατηγορεί ανοιχτά την ανώτατη ηγεσία του κράτους, με το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, το ψέμα, δεν είναι καθόλου εποικοδομητικό. Προφανώς, οι δυνάμεις της Ουάσιγκτον εξακολουθούν να είναι πιο αδύναμες όσον αφορά τον πόλεμο πληροφοριών από την «τρομερή ρωσική προπαγάνδα». Όσον αφορά τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, οι πλευρές θα πρέπει να ταιριάξουν τη δύναμη μεταξύ τους πολύ σύντομα.

Με τη σειρά μας, η Ομάδα του SF θα ήθελε να απευθυνθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εφόσον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίζεται για ορισμένες οργανώσεις συνωμοσίας που προωθούν τη ρωσική προπαγάνδα, τότε προφανώς περιλαμβάνουν το SouthFront, το οποίο χαρακτηρίστηκε επίσημα από το Υπουργείο Εξωτερικών ως ο κύριος πυλώνας του ρωσικού οικοσυστήματος παραπληροφόρησης . Σε αυτή την περίπτωση, θα ζητούσαμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στηρίξει οικονομικά τις δραστηριότητές μας. Καθώς οι Ρώσοι αρνούνται να το κάνουν αυτό για κάποιο λόγο, και σε περίπτωση διακοπής της παρουσίας μας, οι έξυπνοι τύποι από τον Λευκό Οίκο θα χάσουν το έδαφος για τη διανόησή τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail