Πότε δηλώνονται στην Εφορία οι αλλαγές στην ακίνητη περιουσία

Τι θα αλλάξει στην προθεσμία υποβολής ή διόρθωσης του Ε9 από όσους αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητα το 2021 ή μεταβλήθηκε η περιουσία τους λόγω Κτηματολογίου 

Aπό: sofokleousin.gr

Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου ή μέχρι την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έχουν οι φορολογούμενοι που αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο στη διάρκεια του 2021 ή μεταβλήθηκε η περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) στο taxisnet.

Η σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ άνοιξε και μέσω αυτής τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

 • Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης
 • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά

Επίσης, η ηλεκτρονική εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα:

 • Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη  2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί. 
 • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στο τρέχον έτος.

Εκτός των άλλων, οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, θα χρησιμοποιηθούν και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2022, ο οποίος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, που κατέχεται την 1η Ιανουαρίου 2022.

Το τεχνικό πρόβλημα

Υπάρχει όμως, ένα τεχνικό πρόβλημα. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει, ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, εφόσον αυτές υφίστανται κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας, υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση στοιχείων ακινήτων για αυτές μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους.

Σε περίπτωση μεταβολών, σε υφιστάμενη ακίνητη περιουσία, η δήλωση στοιχείων ακινήτων που υποβάλλεται σε ένα έτος θα πρέπει να μεταφερθεί και στα επόμενα έτη μέχρι και το τρέχον έτος, προκειμένου να ενημερωθεί η περιουσιακή εικόνα για όλα τα έτη, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχεται, πριν την οριστική υποβολή, η προεπισκόπηση της περιουσιακής κατάστασης και εφόσον διαπιστώνεται ότι είναι ορθή, θα υποβάλλεται η μεταφερόμενη δήλωση.

Επίσης, όσοι προβούν εντός του 2022 σε αγορά ή πώληση ακινήτου, θα πρέπει, στη σχετική εφαρμογή του Taxisnet, να επιλέξουν το έτος 2023 και να υποβάλουν τη δήλωση Ε9 έως τις 31 Μαΐου 2023.

Μέχρι και το 2021, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, εκδίδονταν στα τέλη Αυγούστου ή και Σεπτέμβριο, οπότε υπήρχε χρόνος ώστε να περάσουν οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να εκδοθούν τα σημειώματα με βάση την επικαιροποιημένη περιουσιακή κατάσταση.

Φέτος, όμως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επισπεύσει την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε Μάρτιο ενώ τώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να εκδοθούν μέχρι τον Απρίλιο, για να πληρωθεί τον Μάιο η πληρωμή της 1ης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση, με την οποία θα μειωθεί ο χρόνος για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 (τώρα είναι η 31η Μαΐου), είτε θα δοθεί περιθώριο για τροποποιήσεις και μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 η ΑΑΔΕ δίδει τις ακόλουθες οδηγίες:

 1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
 2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
 3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
 4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.
 5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
 6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.      
 7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
 8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
 9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
 10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.      
 11. Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail