Χαρές και πανηγύρια στην Αίγυπτο για την τουρκική νομισματική κρίση

ramonvermij / Pixabay
Καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια νομισματική κρίση, τη δυσκολότερη των τελευταίων ετών, οι Αιγύπτιοι απολαμβάνουν το θέαμα από το περιθώριο, ενθυμούμενοι πολλές αντιπαραθέσεις την τελευταία δεκαετία. 

Η Τουρκία δεν είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου. Η αιγυπτιακή λίρα δεν είναι συνδεδεμένη με την τουρκική λίρα με κανέναν τρόπο.

Amr Emam - al-monitor.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρόλα αυτά, οι Αιγύπτιοι παρακολουθούν στενά τη νομισματική κρίση της Τουρκίας και υπάρχει ενθουσιασμός στην Αίγυπτο με την απότομη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του τουρκικού εθνικού νομίσματος.

Μερικοί άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ακόμη και αυτό που ονόμασαν «Μετρητής Λιρών», ένα καθημερινό μέτρο της πτώσης της αξίας της λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής λίρας.

«Οι Αιγύπτιοι χαίρονται για την τουρκική νομισματική κρίση λόγω των αρνητικών πολιτικών της Τουρκίας προς την Αίγυπτο την τελευταία δεκαετία περίπου», είπε στο Al-Monitor ο Mohamed Rabie, ερευνητής διεθνών σχέσεων στο τοπικό think tank, Arab Center for Studies and Research.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του ιδεολογικού φάσματος, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν καλωσόρισε την εξέγερση του 2013 στην Αίγυπτο κατά του προέδρου των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μόρσι που υποστηρίχθηκε από τον στρατό.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τον νυν Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον αρχηγό του στρατού που ηγήθηκε του στρατιωτικού κατεστημένου στην εξέγερση κατά του Μόρσι. Στη συνέχεια ο Σίσι κέρδισε τις πρώτες προεδρικές εκλογές μετά τον Μόρσι με συντριπτική πλειοψηφία.

Όμως ο Ερντογάν διατήρησε την υποστήριξή του στους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, επικρίνοντας τα αιγυπτιακά δικαστήρια για την καταδίκη των ηγετών και των μελών του κινήματος του Μόρσι.

Η Αίγυπτος απαγόρευσε το κίνημα και το κόμμα του, έκλεισε τα γραφεία τους και κατέσχεσε τα κεφάλαια και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η χώρα ξεκίνησε επίσης έναν περιφερειακό πόλεμο εναντίον της, θεωρώντας τη μητέρα όλων των τρομοκρατικών ομάδων.

«Ο Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα θυμωμένος με την Αίγυπτο για την καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», είπε στο Al-Monitor ο Muneer Adeeb, Αιγύπτιος συγγραφέας ειδικευμένος στον ισλαμισμό. «Η Αδελφότητα ήταν το εργαλείο του Τούρκου προέδρου για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή».

Η Τουρκία προσπάθησε επίσης να υπονομεύσει την Αίγυπτο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων σε διεθνή φόρουμ. Αναζήτησε μια βάση στο Σουδάν και τη Λιβύη, που συνορεύουν με τη νότια και τη δυτική Αίγυπτο αντίστοιχα.

Η Τουρκία ακολούθησε επίσης αυτό που οι Αιγύπτιοι αναλυτές περιέγραψαν ως αποσταθεροποιητικές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία για την Αίγυπτο, δεδομένου του νεοανακαλυφθέντος πλούτου φυσικού αερίου της αραβικής χώρας.

Ο Ραμπιέ είπε, «Αυτές οι πολιτικές εκδηλώθηκαν στις συμφωνίες για την ασφάλεια και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του 2019 που υπέγραψε η τουρκική κυβέρνηση με τη Λιβύη, καθώς και στις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία πρόσφερε επίσης υποστήριξη στην Αιθιοπία για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου φράγματος στο Γαλάζιο Νείλο, τον κύριο παραπόταμο του ποταμού Νείλου, ο οποίος δίνει στην Αίγυπτο πάνω από το 90 τοις εκατό του νερού της.

Όλα αυτά είναι παρόντα στο μυαλό των περισσότερων Αιγυπτίων καθώς παρακολουθούν την τουρκική νομισματική κρίση. Η εθνική χαρά είναι ξεκάθαρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στους δρόμους, μερικοί άνθρωποι βλέπουν τη νέα κρίση ως μια ευκαιρία για τον Ερντογάν να πληρώσει για αυτό που περιγράφουν ως τη «ζημιά» που έκανε στην Αίγυπτο.

«Παρακολουθώ την τουρκική νομισματική κρίση από την αρχή», είπε στο Al-Monitor ο Sameh Osman, ένας δημόσιος υπάλληλος στα σαράντα. «Περιμένω ότι η αξία της τουρκικής λίρας θα συνεχίσει να πέφτει την επόμενη περίοδο».

Κρατώντας την απώλεια της αξίας της λίρας, οι Αιγύπτιοι μπορεί να σκέφτονται πως ό,τι δίνεις, παίρνεις. Όταν η Αίγυπτος αντιμετώπισε πρόβλημα με το εθνικό της νόμισμα, το Νοέμβριο του 2016 οι ακτιβιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υποστηρίζει η Τουρκία, γιόρτασαν την επακόλουθη μείωση της αξίας της αιγυπτιακής λίρας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου έπρεπε να απελευθερώσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας για να εξαλείψει μια ακμάζουσα τότε παράλληλη αγορά συναλλάγματος και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εθνική οικονομία.

Ωστόσο, η ίδια απόφαση προκάλεσε σημαντική υποτίμηση της λίρας σε αξία, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της σε ξένα νομίσματα, ιδίως το δολάριο ΗΠΑ, το κύριο νόμισμα συναλλαγών, εισαγωγής και εξαγωγής στη χώρα αυτή.

Η πτώση της τουρκικής λίρας, λένε οι ντόπιοι οικονομολόγοι, θα ωφελήσει την αιγυπτιακή οικονομία από πολλές απόψεις.

«Η Αίγυπτος μπορεί να ξεχωρίσει ως εναλλακτικός επενδυτικός προορισμός αντί για την Τουρκία, ειδικά εάν η νομισματική κρίση επιδεινωθεί την επόμενη περίοδο», δήλωσε στο Al-Monitor ο Khaled al-Shafie, επικεφαλής του τοπικού think tank, Capital Center for Studies and Economic Research. «Η αναμενόμενη πτώση της αξίας των τουρκικών αγαθών θα ωφελήσει επίσης τον αιγυπτιακό βιομηχανικό τομέα, ο οποίος εξαρτάται εν μέρει από τις εισαγωγές πρώτων υλών από την Τουρκία».

Το εμπόριο μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις τεταμένες σχέσεις τα τελευταία χρόνια που ανήλθε σε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αίγυπτο ανέρχονται σε 2,5 δις δολάρια.

Η δημόσια ανάταση για την υποτίμηση της λίρας έρχεται επίσης καθώς το Κάιρο και η Άγκυρα λαμβάνουν μέτρα για να επιδιορθώσουν τις σχέσεις τους. Κυβερνητικά στελέχη από τις δύο χώρες συναντήθηκαν πολλές φορές τους τελευταίους μήνες για να εξερευνήσουν τον δρόμο που θα ακολουθήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αίγυπτος έδωσε στην τουρκική πλευρά έναν κατάλογο απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της υποστήριξης προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, της διακοπής των επιθέσεων των μέσων ενημέρωσης κατά της Αιγύπτου και της απόσυρσης των μισθοφόρων που πληρώνονται από την Τουρκία στη Λιβύη.

Ωστόσο, η αντίδραση των Αιγυπτίων στη νομισματική κρίση αποδεικνύει πως η μνήμη των Αιγυπτίων είναι ισχυρή και δε συγχωρεί, είπαν οι αναλυτές, και αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι Αιγύπτιοι δε θα δεχτούν την επιδιόρθωση των σχέσεων με την Τουρκία που βλάπτει τα αιγυπτιακά συμφέροντα», είπε ο Ραμπιέ. «Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση μπορεί να χάσει την αξιοπιστία της εάν προχωρήσει στη συμφιλίωση».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail