Η ενεργειακή τραγωδία της Γερμανίας

Η Γερμανία προμηθεύεται το φυσικό αέριο, με το οποίο τροφοδοτεί την Πολωνία, μέσω του αγωγού Yamal – ο οποίος διέρχεται από την Πολωνία! Μέσω δε του ίδιου αγωγού, οι Γερμανοί παραδίδουν στη συνέχεια το φυσικό αέριο στην Πολωνία, με την αντίστροφη λειτουργία του – κάτι που ίσως δεν κατανοούμε, όταν διαβάζουμε στα ΜΜΕ πως για 8η,9η κλπ. φορά ο πολωνικός αγωγός λειτουργεί ανάποδα. Τελικά λοιπόν, το τίμημα του εγχειρήματος με την Πολωνία, πληρώνεται από τους Γερμανούς καταναλωτές και επιχειρηματίες – ενώ, χώρες όπως η Πολωνία που επιδεικνύουν δήθεν αντιρωσικά αντανακλαστικά, όσον αφορά την ενεργειακή τους πολιτική, επιβαρύνουν τους Γερμανούς οι οποίοι, λόγω άγνοιας των παραπάνω, κατηγορούν τον πρόεδρο Putin για την ακρίβεια!

Από: analyst.gr - Βασίλης Βιλιάρδος

Ανάλυση

Σήμερα το πρωί, η πληροφόρηση για τις ενεργειακές τιμές της ΕΕ είχε μπλοκάρει – κάτι που μάλλον δεν ήταν τυχαίο. Ενδεχομένως δε, οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα να οφείλονται σε ελλείψεις των ΑΠΕ, όσον αφορά την τροφοδοσία του δικτύου – με κριτήριο αυτά που έχουν συμβεί πέρυσι στο Τέξας. Εν τούτοις, στις Η.Π.Α. τους επιβάλλονται κυρώσεις, εάν δεν τροφοδοτούν το δίκτυο με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις – κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην Ελλάδα, επειδή η κυβέρνηση δεν τολμάει να επιβάλει ανάλογες υποχρεώσεις στις συμβάσεις των Ολιγαρχών των ΑΠΕ, αφού στην ουσία τους υπηρετεί.

Ελπίζουμε πάντως να μην λειτουργήσει ανάλογα, όσον αφορά τους παραχωρησιούχους των εθνικών οδών και της Αττικής Οδού, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τους δρόμους τους ανοιχτούς – ενώ είχαν το θράσος να διεκδικήσουν και να λάβουν αποζημιώσεις, λόγω των χαμηλών εσόδων τους την εποχή των lockdowns. Να μη χρησιμοποιήσει δηλαδή η κυβέρνηση τεχνάσματα για να τους εξυπηρετήσει, όπως το κλείσιμο των δρόμων τους στο πρόσφατο παρελθόν με κρατική εντολή – έτσι ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Ο πολωνικός παραλογισμός

Στην Ευρώπη τώρα, η Πολωνία έχει δηλώσει πως θέλει να είναι ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο, ήδη από το επόμενο έτος (πηγή) – κάτι που είναι μεν προφανώς ανόητο, αλλά αυτή είναι η επίσημη θέση της. Στα πλαίσια αυτά, έχει πάψει πια να έχει μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας με τη Ρωσία – εισάγοντας το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από την απελευθερωμένη αγορά της ΕΕ.

Εν τούτοις, το φυσικό αέριο δεν είναι ένα εμπόρευμα που μπορεί να μεταφερθεί εικονικά, με το πάτημα ενός κουμπιού – σημειώνοντας πως από το 2023, η Πολωνία θέλει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της από το νέο αγωγό Baltic Pipe, από τη Νορβηγία μέσω της Δανίας (χάρτης). Όσον αφορά δε τις υπόλοιπες ανάγκες της, σχεδιάζει την κάλυψη τους με αμερικανικό υγροποιημένο (LNG) – ενώ, εάν δεν αρκεί, θα προμηθευθεί de facto αυτό που θα της λείπει, από μία χώρα που είναι η ίδια εισαγωγέας φυσικού αερίου: από τη Γερμανία.

Έως ότου τώρα ξεκινήσουν οι παραδώσεις από τον Baltic Pipe, η Πολωνία προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Γερμανία – το οποίο βέβαια προέρχεται από τη Ρωσία. Εν προκειμένω, οι Γερμανοί έμποροι απλά αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο και το μεταπωλούν στους Πολωνούς – οι οποίοι, επειδή παρακάμπτεται η Ρωσία μέσω της Γερμανίας, δεν το θεωρούν προβληματικό, όσον αφορά την ενεργειακή τους ασφάλεια!

Συνεχίζοντας, η επιθυμία της Πολωνίας να είναι ανεξάρτητη από τη Ρωσία, όσον αφορά την ενεργειακή της πολιτική, αποτελεί ένα πολύ κερδοφόρο εγχείρημα για τους Γερμανούς εμπόρους φυσικού αερίου – αφού αγοράζουν το φυσικό αέριο σε μεγάλες ποσότητες φθηνά από τη Ρωσία, έχοντας μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας. Στη συνέχεια το πουλούν στην Πολωνία, σε πολύ υψηλότερες τιμές – τόσο στην αγορά spot, όσο και στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Εάν τώρα ερευνήσει κανείς τις φυσικές διαδρομές παράδοσης φυσικού αερίου, θα διαπιστώσει πως η ανοησία είναι πολύ μεγαλύτερη, από όσο φαντάζεται. Ειδικότερα, η Γερμανία προμηθεύεται το φυσικό αέριο, με το οποίο τροφοδοτεί την Πολωνία, μέσω του αγωγού Yamal – ο οποίος διέρχεται από την Πολωνία (χάρτης). Μέσω δε του ίδιου αγωγού, οι Γερμανοί παραδίδουν στη συνέχεια το φυσικό αέριο στην Πολωνία, με την αντίστροφη λειτουργία του – κάτι που ίσως δεν κατανοούμε, όταν διαβάζουμε στα ΜΜΕ πως για 8η,9η κλπ. φορά ο αγωγός λειτουργεί ανάποδα.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει συνεχώς πάνω από ένα μήνα (πηγή) – ενώ, σύμφωνα με το γερμανικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Gascade (πηγή), ο αγωγός Yamal δεν παραδίδει ρωσικό αέριο σε γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης έκτοτε. Αντίθετα, το ρωσικό φυσικό αέριο από τις γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης οδηγείται ανατολικά, προς την Πολωνία – ενώ από την Πολωνία ακόμη και στην Ουκρανία!

Ο όγκος παράδοσης τώρα είναι τεράστιος – στο απίστευτο μέγεθος των 13 εκ. KWH την ώρα και 31,2 εκ. KWH την ημέρα. Βέβαια, δεν είναι γνωστό σε ποια τιμή οι Γερμανοί έμποροι έχουν αγοράσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Εν τούτοις, εάν η τιμή βασίζεται στη μακροπρόθεσμη μέση τιμή της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, όπως είναι πολύ πιθανόν, τότε μπορεί να συμπεράνει κανείς πως το κέρδος τους σήμερα είναι της τάξης του 400%!

Εξέλιξη των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις γερμανικές δεξαμενές ανά έτος

Συνεχίζοντας, το θέμα δεν είναι μόνο η απίστευτα μεγάλη κερδοφορία των Γερμανών εμπόρων, από το συγκεκριμένο τριγωνικό εγχείρημα – αφού το φυσικό αέριο που προορίζεται για τους Γερμανούς πελάτες, οδηγείται στην Πολωνία και στην Ουκρανία. Παράλληλα, δεν έρχεται καθόλου φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Yamal στις γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, αφού ο αγωγός λειτουργεί αντίστροφα, με αποτέλεσμα να αδειάζουν (γράφημα) – οπότε η έλλειψη αυξάνει κατακόρυφα την τιμή στη γερμανική αγορά φυσικού αερίου, αφού η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς.

Εύλογα βέβαια οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, μεταφέρουν τις συγκεκριμένες αυξήσεις τιμών στους καταναλωτές – οπότε οι επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας χρεοκοπούν και το μέσο νοικοκυριό πληρώνει πολύ περισσότερα για τη θέρμανση του. Ακόμη βέβαια όχι τόσο πολλά, όπως στην Ελλάδα, πόσο μάλλον ως ποσοστό επί του μέσου μισθού – αφού οι τιμές στη χώρα μας έχουν τριπλασιασθεί, ενώ η ελληνική εταιρία φυσικού αερίου στέλνει δύο λογαριασμούς το μήνα, για να μη φαίνονται οι αυξήσεις, ληστεύοντας τους καταναλωτές.

Τελικά, το τίμημα του εγχειρήματος με την Πολωνία, πληρώνεται από τους Γερμανούς καταναλωτές και επιχειρηματίες – ενώ, χώρες όπως η Πολωνία που επιδεικνύουν δήθεν αντιρωσικά αντανακλαστικά, όσον αφορά την ενεργειακή τους πολιτική, επιβαρύνουν τους Γερμανούς οι οποίοι, λόγω άγνοιας των παραπάνω, κατηγορούν τον πρόεδρο Putin για την ακρίβεια!

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, τα παραπάνω σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας – προφανώς επειδή τα γερμανικά, τα πολωνικά ή τα ουκρανικά ΜΜΕ, δεν θέλουν να πληγεί η αντιρωσική εικόνα που έχουν κατασκευάσει για τους Πολίτες τους. Άλλωστε ζουν κυρίως με τις διαφημίσεις που τους παρέχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις – οπότε δεν έχουν κανένα λόγο να λένε την αλήθεια στους αναγνώστες ή τηλεθεατές τους. Ευτυχώς όμως υπάρχουν ενημερωτικές σελίδες, όπως η δική μας, που δεν έχουν και δεν θέλουν καθόλου διαφημίσεις – επειδή επιθυμούν να είναι ελεύθερες, πληρώνοντας το τίμημα.

(πηγή πληροφοριών)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail