Ινδία και Ρωσία: Φυσικοί εταίροι στην ενεργειακή συνεργασία - Μεγάλο σχέδιο στη Σιβηρία

Το think-tank, The Gateway House, με έδρα τη Βομβάη, στην πρόσφατη έκθεσή του «Ινδία-Ρωσία: Ενέργεια και οικονομική ασφάλεια» που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά την 21η έκδοση της ετήσιας συνόδου κορυφής Ινδίας-Ρωσίας, διαπιστώνει πως οι δύο χώρες δεν είναι τίποτα λιγότερο από φυσικοί εταίροι για ενεργειακή συνεργασία.

daijiworld.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ινδία εισάγει το 85 τοις εκατό του πετρελαίου της, ενώ η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς. Η ανάπτυξη διευρυμένης διμερούς επενδυτικής στρατηγικής βρίσκεται σε εξέλιξη για να βοηθήσει τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές και την Ινδία να ανταποκριθεί στις ενεργειακές της απαιτήσεις. Αυτή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία επιβεβαιώνει εκ νέου την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μέσα σε περίπλοκες γεωπολιτικές πραγματικότητες.

Τα δύο κράτη υπερβαίνουν την οικοδόμηση διαλόγου και ήδη κάνουν ενεργά βήματα για την προώθηση της συνεργασίας.

Ειδικότερα, οι Ινδοί επενδυτές δείχνουν μέγιστο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Ανατολικής Σιβηρίας. Αυτήν την στιγμή εξετάζονται επενδύσεις στο Vostok Oil, το μεγαλύτερο «πράσινο» έργο. Η Vostok Oil περιλαμβάνει 52 αδειοδοτημένες περιοχές, που περιέχουν 13 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων Vankorskoye, Suzunskoye, Tagulskoye, Lodochnoye, καθώς και νέα πολλά υποσχόμενα πεδία, μοναδικά στα αποθέματά τους: Payakhskoye και Zapadno-Irkinskoye.

Το χαμηλό κόστος παραγωγής ανά μονάδα και το αποτύπωμα άνθρακα που είναι 75 τοις εκατό χαμηλότερο από αυτό άλλων μεγάλων νέων έργων πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, καθιστούν τη Vostok Oil ένα από τα πιο υποσχόμενα έργα πετρελαίου στον κόσμο. Η βάση πόρων του έργου υπερβαίνει τους 6 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου (44 δισεκατομμύρια βαρέλια), που χαρακτηρίζεται από μια μοναδικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο 0,01-0,04 τοις εκατό. Η βάση πόρων ταιριάζει με τις μεγαλύτερες επαρχίες πετρελαίου στη Μέση Ανατολή ή τους σχηματισμούς σχιστόλιθου των ΗΠΑ.

Η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης εξαλείφει την ανάγκη για ξεχωριστές μονάδες διυλιστηρίου και μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η εκτιμώμενη παραγωγή πετρελαίου στη Vostok Oil είναι 100 εκατομμύρια τόνοι το 2030. Το υλικοτεχνικό πλεονέκτημα του έργου Vostok Oil είναι η δυνατότητα παροχής πρώτων υλών από τα κοιτάσματα σε δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα - στην ευρωπαϊκή και την ασιατική αγορά.

Μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες εντάχθηκαν πρόσφατα στο έργο: στα τέλη του 2020, ο μεγάλος διεθνής έμπορος Trafigura αγόρασε το 10% του έργου και το Νοέμβριο του 2021, μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Vitol απέκτησε το 5 τοις εκατό του έργου.

Το έργο Vostok Oil αναπτύσσεται από την κορυφαία ρωσική και παγκόσμια πετρελαϊκή εταιρεία - Rosneft. Η μεγαλύτερη αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan συμπεριέλαβε τη Rosneft στη λίστα με τις πιο ελκυστικές εταιρείες για επενδύσεις παγκοσμίως το 2022. Η Bank of America Merrill Lynch, η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, συμπεριέλαβε τη Rosneft στον παγκόσμιο κατάλογο επενδυτικών στόχων στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής το 2022.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημείωσαν ότι οι μετοχές της Rosneft έχουν δυναμικό ανάπτυξης 40%. Η εταιρεία έχει επίσης ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής ανά μονάδα (περίπου 2,6 $ ανά βαρέλι) εν μέσω των μεγαλύτερων αποθεμάτων.

Πολλοί αναλυτές σημειώνουν το σημαντικό ρόλο του έργου Vostok Oil στην ανατίμηση της Rosneft. Η Bank of America Merrill Lynch προσθέτει πως εάν οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές, η καθαρή παρούσα αξία του έργου μπορεί να ξεπεράσει τα 100-120 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές της τράπεζας έχουν ήδη δώσει στο έργο το καθεστώς του «οδηγού ανάπτυξης» για τη Rosneft.

Η Goldman Sachs το ονόμασε «μαγνήτη για τους επενδυτές».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που κάνει τη Rosneft τόσο ελκυστική για τους επενδυτές είναι η ελκυστική μερισματική απόδοση της εταιρείας, την οποία οι αναλυτές της JP Morgan αναμένουν να είναι 11-13 τοις εκατό το 2022-2023. Συνολικά, η επενδυτική κοινότητα εκτιμά τις δυνατότητες ανάπτυξης της Rosneft. Η Bank of America Merrill Lynch προβλέπει την αξία του GDR της εταιρείας στα 11,2 δολάρια και της Raiffeisen Bank στα 11 δολάρια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail