Οι Τούρκοι σπεύδουν στα κρυπτονομίσματα - Προβλέψεις για πληθωρισμό πάνω από 80%

solomonikvik / pixabay
Freepen.gr - Καθώς οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η οικονομία της Τουρκίας μπορεί να βρίσκεται στο χείλος του υπερπληθωρισμού, πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Wall Street Journal δείχνουν πως οι Τούρκοι μετατρέπουν τα κεφάλαιά τους σε κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το tether για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι όγκοι συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που πραγματοποιήθηκαν με χρήση της τουρκικής λίρας έφτασαν κατά μέσο όρο τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ένα μεγάλο άλμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας ανέρχεται στο 36,1%, το υψηλότερο εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα για τον πληθωρισμό ENAG την περασμένη εβδομάδα, ο πραγματικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να φτάσει το 82,8% το Δεκέμβριο.

Ο όμιλος με έδρα την Κωνσταντινούπολη λέει πως χρησιμοποιεί ένα πολύ παρόμοιο καλάθι αγαθών για τη μέτρηση των αυξήσεων των τιμών όπως το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK), το οποίο προετοιμάζει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τουρκίας. Η ακρίβεια των στοιχείων του ινστιτούτου αποτελεί σημείο διαμάχης τουλάχιστον από το 2018, όταν ένας βασικός γραφειοκράτης συνδέθηκε με την επιδείνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό σε ρεπορτάζ ειδήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε τον επικεφαλής του TÜİK για τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια το πρώτο τρίμηνο του 2021, διορίζοντας ακαδημαϊκό αυτή τη φορά.

Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, της TÜİK και άλλων κορυφαίων οικονομικών οργανισμών έχει αμφισβητηθεί μετά από μια σειρά απολύσεων, ανακατατάξεων και διορισμών, πολλοί από τους οποίους με προεδρικό διάταγμα. Ο Ερντογάν αντικατέστησε 10 περιφερειακούς επικεφαλής του TÜİK με διάταγμα τον Ιούνιο του 2020, ωθώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους να εκφράσουν ανησυχίες για την αξιοπιστία του ιδρύματος.

* πληροφορίες ahvalnews.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail