Το πιο ισχυρό καταδρομικό στον κόσμο επιστρέφει στην παραγωγή: Η Κίνα σχεδιάζει περισσότερα 055

Μετά την ένταξή του σε υπηρεσία το Μάρτιο του 2021, το δεύτερο αντιτορπιλικό κλάσης 055 του Πολεμικού Ναυτικού του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), το Lhasa, έχει δηλωθεί έτοιμο για μάχη. Αυτό προέκυψε μετά από μήνες εκπαίδευσης για μια σειρά αποστολών που περιελάμβαναν εξάσκηση πυραυλικών επιθέσεων, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, άμυνα κατά των όπλων μαζικής καταστροφής και έλεγχο ζημιών μεταξύ άλλων επιχειρήσεων. Το πλοίο έκανε την τελική του δοκιμή στην Κίτρινη Θάλασσα και εδρεύει στο Qingdao στην επαρχία Shandong.

militarywatchmagazine.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Με 13.000 τόνους, το Type 055 είναι η μεγαλύτερη κατηγορία επιφανειακών μαχητών στο PLA και θεωρείται ευρέως το πιο ικανό καταδρομικός καταστροφέα στον κόσμο. Μια έκθεση του 2020 από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης στον τομέα της άμυνας, το IISSν ανέφερε ότι το πλοίο αντιπροσώπευε «μια σταδιακή αλλαγή στις ικανότητες του PLAN [PLA Navy] για την εγκατάσταση ανεξάρτητων αναπτύξεων μεγάλης εμβέλειας ή επιχειρήσεων ομάδων εργασίας» και «μπορεί να είναι το πιο ικανό πολλαπλών ρόλων πλοίο μάχης επιφανείας επί του παρόντος στη θάλασσα», ξεπερνώντας σε επιδόσεις ακόμη βαρύτερα καταδρομικά πλοία όπως το ρωσικό Kirov Class 27.000 τόνων. 
 
Κάθε πλοίο 055 διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο 112 κάθετων κυψελών εκτόξευσης, επιτρέποντάς τους να ξεπεράσουν τα πιο βαριά οπλισμένα αμερικανικά και ιαπωνικά αντιτορπιλικά AEGIS, όπως τα Arleigh Burke Class και Maya Class που έχουν 96 πυραύλους το καθένα, καθώς και να υπερνικούν άνετα κορυφαία ευρωπαϊκά αντιτορπιλικά όπως όπως το βρετανικό Type 45 και το γαλλικό Lafayette που φέρουν μόλις 48 κελιά εκτόξευσης.

Πέρα από την ισχύ πυρός του, το Type 055 ξεχωρίζει για τις προηγμένες δυνατότητες stealth και τη σουίτα αισθητήρων του. Τα πλοία χρησιμοποιούν συστήματα ραντάρ διπλής ζώνης παρόμοια με εκείνα που είχε σχεδιάσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά απέτυχε να ενσωματώσει στα αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt, παρέχοντας ένα πλεονέκτημα επίγνωσης της κατάστασης έναντι των δυτικών, ιαπωνικών και ρωσικών πλοίων.

Ενώ αρχικά είχαν σχεδιαστεί οκτώ αντιτορπιλικά Type 055, το τελευταίο εκ των οποίων καθελκύστηκε τον Αύγουστο του 2020, οι μη επαληθευμένες αναφορές υποδεικνύουν ότι πρόκειται να ενταχθούν στον στόλο. Ο Αμερικανός ναυτικός αναλυτής HI Sutton τόνισε: «Νέες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο ακόμη είναι υπό κατασκευή στο Dalian της Κίνας», υποδεικνύοντας ότι το μέγεθος του στόλου θα μπορούσε να ανέλθει σε δέκα. Εδώ και καιρό εικάζεται τι θα μπορούσε να διαδεχθεί το Type 055 στην παραγωγή, με την πιθανότητα μιας βελτιωμένης παραλλαγής «Type 055A», ενός εντελώς νέου σκάφους ή ακόμα και μιας μεγαλύτερης πλατφόρμας μεγέθους cruiser.

Το ελαφρύτερο αντίστοιχο του Type 055, το Type 052D, το οποίο χρησιμοποιεί πολλές από τις ίδιες τεχνολογίες, παρέμεινε στην παραγωγή μαζί του. Η επιστροφή της Τάξης Type 055 στην παραγωγή με ορισμένες βελτιώσεις θα αντικατοπτρίζει την ικανοποίηση του PLA Navy με τις επιδόσεις του σχεδιασμού μέχρι στιγμής, μετά το πρώτο αντιτορπιλικό της κατηγορίας το Nanchang που μπήκε σε υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2020.

Το Type 055 αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συνοδεία ομάδων κρούσης κινεζικών αεροπλανοφόρων, συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων supercarriers με προηγμένα συστήματα ηλεκτρομαγνητικών καταπέλτων υπό κατασκευή, και έχει χρησιμεύσει ως σύμβολο της ανάδειξης της Κίνας ως παγκόσμιας κορυφαίας ναυτικής δύναμης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail