Ο νέος υπερηχητικός πύραυλος Zircon της Ρωσίας: Απειλή για το ΝΑΤΟ και το Ναυτικό των ΗΠΑ;

U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Erick A. Parsons/Released
Zircon, Τι γνωρίζουμε για τον νέο υπερηχητικό πύραυλο της Ρωσίας: Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου κατά πλοίων που θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλος πονοκέφαλος για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύγκρουσης.

Stavros Atlamazoglou - 19fortyfive.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα Admiral Gorshkov εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο κρουζ Zircon και χτύπησε έναν εκπαιδευτικό στόχο που βρισκόταν σχεδόν 250 μίλια μακριά κατά τη διάρκεια δοκιμών στη Λευκή Θάλασσα.

Πόσο γρήγορος είναι ο ρωσικός πύραυλος;

Τα αεροσκάφη, οι πύραυλοι, ακόμη και μερικές σφαίρες που μπορούν να φτάσουν σε υπερηχητικές ταχύτητες ταξιδεύουν πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου, που σημαίνει πως το αντικείμενο πρώτα περνά και μετά ακούγεται. Όταν ένα αεροσκάφος σπάει το φράγμα του ήχου και γίνεται υπερηχητικό, υπάρχει ένας πολύ δυνατός θόρυβος που μοιάζει με έκρηξη και ακόμη και ένα οπτικό εφέ. Τα υπερηχητικά βλήματα ή αεροσκάφη έχουν ταχύτητα 1 Mach ή περίπου 770 μίλια την ώρα ανάλογα με την πυκνότητα του αέρα και ορισμένους άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Από την άλλη πλευρά, τα υπερηχητικά αεροσκάφη και οι πύραυλοι μπορούν να ταξιδέψουν πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να αναχαιτιστούν. Τα υπερηχητικά βλήματα ή αεροσκάφη αναπτύσσουν ταχύτητα 5 Mach ή περίπου 3.000 μίλια την ώρα. Πράγματι, αυτές είναι τόσο τεράστιες ταχύτητες που μόνο διαστημόπλοια μπορούν να τις φτάσουν όταν πρόκειται για επανδρωμένα αεροσκάφη.

Όταν πρόκειται για το Zircon, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι το όπλο είναι ικανό να φτάσει ταχύτητες 9 Mach ή σχεδόν εκπληκτικά 7.000 μίλια την ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο πύραυλος κρουζ θα είναι ασταμάτητος.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το όπλο έχει βεληνεκές περίπου 620 μιλίων ή 1.000 χιλιομέτρων. Εάν αυτό το βεληνεκές είναι ακριβές και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για πυρομαχικά που εκτοξεύονται από πλοίο, θα σήμαινε πως το Zircon μπορεί να είναι ένα όπλο θεάτρου και στρατηγικού επιπέδου που θα μπορούσε να αναπτυχθεί από την ξηρά ενάντια σε επίγειους στόχους αλλά και από πολεμικά πλοία ή υποβρύχια εναντίον ναυτικών ή ακόμη και χερσαίων στόχων στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Παρά το τεχνολογικό του πλεονέκτημα αλλού, ο στρατός των ΗΠΑ τρέχει να ανταγωνιστεί τη Ρωσία και την Κίνα στην τεχνολογία υπερηχητικών όπλων.

Το Zircon έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία με το Ρωσικό Ναυτικό κάποια στιγμή το 2022.

Πώς θα μπορούσε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει το Zircon;

Ο Πρόεδρος Πούτιν δικαιολόγησε το νέο πύραυλο ως μέτρο αυτοάμυνας απαραίτητο για τη διασφάλιση της προστασίας της Ρωσίας και των συμφερόντων της.

«Εάν εμφανιστούν κάποιου είδους συστήματα κρούσης στο έδαφος της Ουκρανίας, ο χρόνος πτήσης προς τη Μόσχα θα είναι επτά έως 10 λεπτά και πέντε λεπτά σε περίπτωση ανάπτυξης υπερηχητικού όπλου. Απλά φανταστείτε. Τι να κάνουμε σε ένα τέτοιο σενάριο; Θα πρέπει μετά να δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο σε σχέση με αυτούς που μας απειλούν με αυτόν τον τρόπο. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό τώρα», είπε ο Πούτιν την Τρίτη.

Οι συστοιχίες Zircon μαζί με πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 και S-400 που τοποθετούνται σε μέρη όπως η Κριμαία ή η Βαλτική θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ισχυρή ομπρέλα Anti-Access/Area Denial (A2/AD) που θα εμπόδιζε τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και αεροσκάφη να εισέλθουν —τουλάχιστον χωρίς υψηλό κίνδυνο— και να παρέχουν κάλυψη στα ρωσικά χερσαία στρατεύματα για να διεξάγουν επιχειρήσεις σχετικά αδιάκοπα.

Εάν αποδειχτεί τόσο αποτελεσματικός όσο διαφημίζεται από τη Μόσχα -η οποία έχει ιστορία διογκώσεως των στρατιωτικών και τεχνολογικών αξιώσεων της- ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ Zircon θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημαντικό εμπόδιο για το Ναυτικό των ΗΠΑ και τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail