Reuters: Οι πρόσφυγες δεν εμβολιάζονται γιατί οι φαρμακευτικές φοβούνται μηνύσεις για παρενέργειες

Ιnternational Rescue Committee/Handout via RΕUΤΕRS
Freepen.gr -
Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προέβη το πρακτορείο Reuters σε ρεπορτάζ των Francesco Guarascio και Panu Wongcha-um με τίτλο: "Refugees lack COVID shots because drugmakers fear lawsuits, documents show".

Δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες ενδέχεται να στερηθούν τα εμβόλια για τον COVID-19 από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα, επειδή ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές ανησυχούν για νομικούς κινδύνους από επιβλαβείς παρενέργειες, σύμφωνα με αξιωματούχους και εσωτερικά έγγραφα της Gavi,  φιλανθρωπικό ίδρυμα που λειτουργεί το πρόγραμμα, αναφέρει το Reuters (όπου μπορείτε να δείτε όλο το άρθρο).

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία που έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, μόνο το 7% περίπου των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχει λάβει μια δόση. Οι παραδόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο έχουν καθυστερήσει λόγω προβλημάτων παραγωγής, συσσώρευσης από τις πλούσιες χώρες, περιορισμών στις εξαγωγές και γραφειοκρατίας. Πολλά προγράμματα έχουν επίσης παρεμποδιστεί από δισταγμό μεταξύ του κοινού, σημειώνουν οι συντάκτες.

Οι νομικές ανησυχίες είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας. Πολλοί κατασκευαστές εμβολίων για τον COVID-19 έχουν ζητήσει από τις χώρες να τους αποζημιώσουν για τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες που θα υποστούν άτομα ως αποτέλεσμα των εμβολίων, λένε τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπου οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν, αυτό δεν είναι δυνατό.

Οι ανησυχίες επηρεάζουν τους ανθρώπους, όπως εκείνους που εκτοπίστηκαν από τις κρίσεις της Μιανμάρ, του Αφγανιστάν και της Αιθιοπίας, οι οποίοι είναι πέρα ​​από την εμβέλεια των προγραμμάτων εμβολιασμού των εθνικών κυβερνήσεων.

Για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, καθώς και για άτομα που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή άλλα γεγονότα που τους φέρνουν μακριά από την κρατική βοήθεια, το παγκόσμιο πρόγραμμα γνωστό ως COVAX δημιούργησε ένα Humanitarian Buffer - ένα απόθεμα έσχατης ανάγκης για εμβολιασμούς που διαχειρίζονται ανθρωπιστικές ομάδες. Η Gavi, η συμμαχία εμβολίων, είναι μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ιδρύθηκε το 2000 για την προώθηση του εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο.

Αλλά αυτό το buffer δεν έχει κανένα μηχανισμό για να προσφέρει αποζημίωση. Η Gavi, η οποία διαχειρίζεται το COVAX με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), λέει ότι όπου γίνονται αιτήσεις για δόσεις, κυρίως ΜΚΟ, δεν μπορούν να αναλάβουν νομικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου οι παραδόσεις από αυτό το απόθεμα μπορούν να γίνουν μόνο εάν οι κατασκευαστές εμβολίων αποδέχονται την ευθύνη.

Οι εταιρείες που είναι πρόθυμες να το πράξουν υπό αυτές τις συνθήκες παρέχουν μόνο μια μειοψηφία από τα εμβόλια του προγράμματος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τα έγγραφα, που συντάχθηκαν από το προσωπικό της Gavi για μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail