Τα ρωσικά drones Orion έχουν πλέον τροποποιηθεί για μάχες αέρος-αέρος: Τουρκικά αεροσκάφη στο στόχαστρό τους

Freepen.gr - Το πρώτο βίντεο ενός ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Orion που εκτοξεύει πυραύλους αέρος - αέρος παρουσιάστηκε στις 20 Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της χώρας των αντιαεροπορικών ικανοτήτων για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε πως η δοκιμή απέδειξε ότι το drone, το οποίο φέρεται να αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Ιράν με βάση το εκτενώς δοκιμασμένο σε μάχη Shahed 129, που είχε καταστεί ικανό να εμπλέκεται με εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη μάχη. 

Όπως αναφέρει το militarywatchmagazine.com, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στη χερσόνησο της Κριμαίας, ένα σύνορο εντάσεων με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία έλεγχε παλαιότερα την Κριμαία και πρόσφατα επένδυσε στην απόκτηση σημαντικού αριθμού τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλού κόστους, αν και αυτά δε διαθέτουν δυνατότητες αέρος - αέρος. 

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν προηγουμένως σοβαρές απώλειες από ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Συρία στις αρχές του 2020 και φέρεται να έχουν απώλειες σε αντάρτες που υποστηρίζονται από Ρώσους στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν από το ρωσικό αεροσκάφος πιστεύεται ότι προέρχονται από τον αντιαρματικό πύραυλο Kornet.

Η νέα ικανότητα για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orion έρχεται εν μέσω παράλληλων εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και το Ιράν, αν και όλα έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν μόνο πυραύλους μικρής εμβέλειας μέχρι στιγμής με την ενσωμάτωση κατευθυνόμενων βλημάτων ραντάρ standoff που αναμένεται να επιτευχθεί αργότερα μέσα στη δεκαετία. 

Η Ρωσία αναπτύσσει επί του παρόντος ένα μη επανδρωμένο μαχητικό stealth, το S-70 Okhotnik, το οποίο πέταξε για πρώτη φορά το 2019 και αναμένεται να αναπτύξει πυραύλους αέρος-αέρος πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας και να επωφεληθεί από την τρέχουσα έρευνα και ανάπτυξη για την τροποποίηση ελαφρύτερων φθηνότερων σχεδίων drone για ρόλους αέρος-αέρος. Αυτό έχει τη δυνατότητα να καταστήσει τα επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη ολοένα και πιο απαρχαιωμένα, με ολοένα και πιο αυτόνομα drones οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος που αναμένεται να κυριαρχούν όλο και περισσότερο στο μέλλον του εναέριου πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail