Σουηδία, βία συμμοριών και οι πρώτες κινήσεις της νέας πρωθυπουργού

facebook.com/magdalenaeandersson
Η νέα πρωθυπουργός της Σουηδίας, η σοσιαλδημοκράτης Magdalena Andersson, η οποία στο παρελθόν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών, έχει ένα τρομερό καθήκον μπροστά της: την αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης βίας και των πυροβολισμών στις σουηδικές πόλεις. Ο προκάτοχός της, Stefan Löfven, δεν κατάφερε να συγκρατήσει την εκθετική αύξηση των πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας του. Το κοινοβούλιο της Σουηδίας εξέλεξε τον Άντερσον ως διάδοχο του Λόφβεν τον Νοέμβριο, αφού ο Λόφβεν ανακοίνωσε την παραίτησή του τον Αύγουστο.

Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Η Σουηδία είναι μια φανταστική χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα", είπε η Άντερσον. «Σκοπεύω να σηκώσω κάθε πέτρα για να σπάσω τον διαχωρισμό και να απωθήσω το βίαιο έγκλημα που μαστίζει τη Σουηδία...»

Η Σουηδία αντιμετωπίζει πολλά περισσότερα από ένα «σοβαρό πρόβλημα». Για χρόνια, η Σουηδία σπάει τα εγκληματικά ρεκόρ, ενώ αρνείται να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση μεταξύ μετανάστευσης και βίας των συμμοριών. Αυτή η επιφυλακτικότητα μπορεί να προκύψει από έναν συνδυασμό πολιτικής ορθότητας και φόβου της Σουηδίας να αποτύχει στη δηλωμένη φιλοδοξία της να είναι η «ανθρωπιστική υπερδύναμη» του κόσμου. Ήδη το 2019, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Moderaterna, Ulf Kristersson, χαρακτήρισε την κατάσταση «ακραία για μια χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο» [https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/reaktioner-efter-sondagens-skjutningar].

Για πολλά χρόνια, οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση σχετικά με τις συνδέσεις μεταξύ της μετανάστευσης και των αυξανόμενων επιπέδων εγκληματικότητας και βίας των συμμοριών εθεωρείτο ταμπού. Η δημοσίευση στατιστικών για το θέμα έληξε ξαφνικά αφού το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος (Brå) τις δημοσίευσε δύο φορές -- το 1996 και το 2005. Το 2017, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Morgan Johansson αρνήθηκε [https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ministern-blankt-nej-till-att-fora-statistik-over-misstanktas-ursprung] να δημοσιεύσει στατιστικά στοιχεία σχετικά με το εθνικό υπόβαθρο των εγκληματιών στη Σουηδία· ισχυρίστηκε ότι ήταν άσχετα. Η πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξε την άποψή του. Η ιδιωτική έρευνα για το θέμα απλώς αγνοήθηκε. Όλο και περισσότερο, ωστόσο, καθώς οι πυροβολισμοί έγιναν καθημερινά φαινόμενα που ακρωτηριάζουν και σκότωναν ολοένα και περισσότερο αθώους περαστικούς, το ανείπωτο γίνεται σταδιακά θέμα συζήτησης.

«Δεν είναι πλέον μυστικό σήμερα ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος των συμμοριών και του οργανωμένου εγκλήματος με τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις συνδέεται με τη μετανάστευση στη Σουηδία τις τελευταίες δεκαετίες», έγραψε ο αρχηγός της αστυνομίας του Γκέτεμποργκ, Έρικ Νορντ σε ένα άρθρο το Μάιο [https://www.gp.se/debatt/erik-nord-d%C3%A4rf%C3%B6r-har-sverige-flest-d%C3%B6dsskjutningar-i-europa-1.48357661].

«Όταν, όπως εγώ, έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τα πράγματα σε ατομικό επίπεδο, βλέπετε ότι κατ' αρχήν όλοι όσοι πυροβολούν ή πυροβολούνται σε συγκρούσεις συμμοριών προέρχονται από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια ή την Ανατολική Αφρική».

Τον Αύγουστο, σε μια πλήρη εικόνα που αντικατοπτρίζει πόσο έχουν αλλάξει τα συναισθήματα στη Σουηδία από το 2017, το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος ( Brå ), για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, δημοσίευσε μια νέα έκθεση [https://bra.se/bra-in-english/home/publications/archive/publications/2021-08-25-registered-offending-among-persons-of-native-and-non-native-background.html?lang=sv] που περιέχει στατιστικά στοιχεία για το εθνικό υπόβαθρο των εγγεγραμμένων εγκληματιών, γράφοντας:

"Η κατανομή των καταγεγραμμένων αδικημάτων μεταξύ ατόμων γηγενών και αλλοδαπών είναι συχνά θέμα συζήτησης. Το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος (Brå) έχει δημοσιεύσει προηγουμένως δύο ερευνητικές μελέτες για αυτό το θέμα, αλλά έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη δημοσίευση της πιο πρόσφατης μελέτης (το 2005), η οποία επικεντρώθηκε στο καταγεγραμμένο έγκλημα κατά την περίοδο 1997–2001. Από το 2001, η μετανάστευση στη Σουηδία έχει αυξηθεί και η σύνθεση του μη γηγενούς πληθυσμού έχει αλλάξει. Η παρούσα μελέτη ξεκίνησε σε αυτό το πλαίσιο, με στόχο την ενημέρωση και τη βελτίωση της γνωσιακής βάσης για την παραβατικότητα μεταξύ ατόμων γηγενούς και αλλοδαπής».

Η έκθεση ανέφερε:

«Ο κίνδυνος εγγραφής ως δράστη είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ατόμων που γεννήθηκαν στη Σουηδία από δύο μη ιθαγενείς γονείς, ακολουθούμενα από τα άτομα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό... Ο κίνδυνος εγγραφής ως ύποπτος εγκλήματος είναι 2,5 φορές υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από ό,τι είναι μεταξύ ατόμων που έχουν γεννηθεί στη Σουηδία από δύο γονείς που έχουν γεννηθεί στη χώρα.

Η Σουηδία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανατηφόρων πυροβολισμών ανά εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια συγκριτική μελέτη πυροβολισμών στην Ευρώπη από το Brå που κυκλοφόρησε τον Μάιο. Η Σουηδία, επιπλέον, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι θανατηφόροι πυροβολισμοί έχουν αυξηθεί από το 2005. Το 2020 , 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 117 τραυματίστηκαν σε 366 πυροβολισμούς. Για το έτος 2021 έως το Νοέμβριο, είχαν ήδη σκοτωθεί 42 άτομα και είχαν σημειωθεί 290 πυροβολισμοί. Σύμφωνα με το Brå:

"Το επίπεδο της ανθρωποκτονίας με όπλο στη Σουηδία είναι πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με περίπου 4 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους ετησίως. Ο μέσος όρος για την Ευρώπη είναι περίπου 1,6 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους. Καμία από τις άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη δεν έχει παρουσίασαν αυξήσεις συγκρίσιμες με αυτές που σημειώθηκαν στη Σουηδία. Αντίθετα, παρατηρήθηκαν συνεχείς μειώσεις τόσο στα συνολικά ποσοστά ανθρωποκτονιών όσο και στα ποσοστά ανθρωποκτονιών με όπλο στην πλειονότητα αυτών των χωρών».

Το 2019 η αστυνομία εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια. «Πιστεύουμε πως αυτό [πυροβολισμοί και ακραία βία] θα μπορούσε να συνεχιστεί για πέντε έως δέκα χρόνια στις ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές,» είπε ο εθνικός αστυνομικός επίτροπος Anders Thornberg το 2019 [https://www.berlingske.dk/europa/svensk-politichef-med-dyster-udmelding-vi-kan-lige-saa-godt-vaenne-os-til]. «Τα ναρκωτικά έχουν καθιερωθεί στην κοινωνία, και οι απλοί άνθρωποι τα αγοράζουν. Υπάρχει μια αγορά όπου οι συμμορίες θα συνεχίσουν να πολεμούν».

«Η έρευνα δείχνει», σύμφωνα με την έκθεση του Brå, «ότι η αύξηση της θανατηφόρας βίας με πυροβόλα όπλα στη Σουηδία συνδέεται στενά με εγκληματικά περιβάλλοντα σε ευάλωτες περιοχές».

Η σουηδική αστυνομία έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: «Οι ευάλωτες περιοχές είναι κέντρο για το οργανωμένο έγκλημα», έγραψε πρόσφατα η σουηδική αστυνομία [https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/december/utsatta-omraden-ett-nav-for-organiserad-brottslighet/]. «Οι εγκληματίες σε ευάλωτες περιοχές είναι εξαγωγείς εγκλήματος σε άλλες περιοχές της χώρας».

Η σουηδική αστυνομία ορίζει τις «ευάλωτες περιοχές» ως «γεωγραφικά περιορισμένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από χαμηλή κοινωνικοοικονομική θέση και όπου οι εγκληματίες έχουν αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα».

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση για τις ευάλωτες περιοχές, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Δεκεμβρίου από τη σουηδική αστυνομία, υπάρχουν 61 τέτοιοι θύλακες. Μερικές από αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία, κατηγοριοποιούνται ως «ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές», οι οποίες έχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα προβλημάτων. Χαρακτηρίζονται από «συστηματικές απειλές και πράξεις βίας» ιδίως κατά μαρτύρων εγκλημάτων, σχεδόν αδύνατες συνθήκες εργασίας για την αστυνομία και «παράλληλες κοινωνικές δομές, εξτρεμισμό, όπως συστηματικές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας ή ισχυρή φονταμενταλιστική επιρροή που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, άτομα που ταξιδεύουν για να λάβουν μέρος σε μάχες σε περιοχές συγκρούσεων, [και] υψηλή συγκέντρωση εγκληματιών».

Στη Σουηδία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, 556.000 άνθρωποι ζουν στις 61 ευάλωτες περιοχές, αντιπροσωπεύοντας το 5,4% του πληθυσμού της Σουηδίας, σύμφωνα με την έκθεση, «Γεγονότα για αλλαγή – μια αναφορά για τις 61 ευάλωτες περιοχές της Σουηδίας». Τρεις στους τέσσερις κατοίκους στις ευάλωτες περιοχές έχουν ξένο υπόβαθρο. Οι πιο κοινές χώρες γέννησης είναι η Συρία, η Τουρκία, η Σομαλία, η Πολωνία και το Ιράκ. Σύμφωνα με την έκθεση, το πόσοι κάτοικοι με ξένο υπόβαθρο ζουν σε μια ευάλωτη περιοχή ποικίλλει. Σε πέντε από τις ευάλωτες περιοχές της χώρας, το ποσοστό των κατοίκων με ξένο υπόβαθρο είναι 90% ή υψηλότερο: Rosengård στο Malmö, Hovsjö στο Södertälje, Fittja στη Botkyrka, Rinkeby/Tensta στη Στοκχόλμη και Hjällbo στο Γκέτεμποργκ. Υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σουηδία με ξένο υπόβαθρο. Το 16,2% εξ αυτών, σύμφωνα με την έκθεση ζουν σε ευάλωτες περιοχές. Σε πρόσφατο δελτίο τύπου, η σουηδική αστυνομία έγραψε [https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/december/utsatta-omraden-ett-nav-for-organiserad-brottslighet/]:

«Ο βασικός λόγος της εξέλιξης με πυροβολισμούς και εκρήξεις είναι η κατάσταση που επικρατεί σε ευάλωτες περιοχές, όπου οι κάτοικοι αισθάνονται ότι απειλούνται από εγκληματίες, όπου υπάρχει ανοιχτή διακίνηση ναρκωτικών και οι εγκληματίες σε ορισμένα σημεία έχουν δημιουργήσει παράλληλες κοινωνικές δομές».

Η νέα πρωθυπουργός της Σουηδίας ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη επιτέλους να επιβάλει αυστηρότερες ποινές για να αποτρέψει τις συμμορίες.

«Θα επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρές ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με συμμορίες», ανακοίνωσε η Άντερσον στην πρώτη της δήλωση για την κυβερνητική πολιτική στις 30 Νοεμβρίου [https://www.government.se/speeches/2021/11/statement-of-government-policy-delivered-by--prime-minister-magdalena-andersson/].

"Δε θα πρέπει να είναι δυνατό να απειλούνται οι μάρτυρες για να σιωπήσουν· αντίθετα θα πρέπει να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να εκπληρώσουν με ασφάλεια το καθήκον τους. Θα είναι ευκολότερο να κρατούνται άτομα που είναι ύποπτα για σοβαρά αδικήματα... Όποιος διαπράττει πολλαπλά αδικήματα θα πρέπει να τιμωρείται. Θα καταργηθούν οι μειωμένες ποινές για νέους ηλικίας 18–20 ετών που διαπράττουν σοβαρά αδικήματα. Οι ποινές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τη σοβαρότητα των αδικημάτων, ακόμη και όταν οι δράστες είναι νεαροί».

Οι μειωμένες ποινές για τους νέους αποτέλεσαν σοβαρό εμπόδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, επειδή οι νέοι είναι μεταξύ των κυρίαρχων κινητήριων δυνάμεων της ομαδικής βίας, η οποία περιλαμβάνει πλέον ακόμη και παιδιά.

Σε έξι από τις επτά αστυνομικές περιοχές, συμμορίες χρησιμοποιούν [https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/kriminella-gang-som-tvingar-unga-att-bega-brott_H8111032] 12χρονα παιδιά για τη διεξαγωγή των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ναρκωτικών και της μεταφοράς όπλων. Στις πόλεις της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ, η αστυνομία φέρεται να λέει ότι εκατοντάδες παιδιά εμπλέκονται στη διάπραξη εγκληματικών πράξεων για συμμορίες. Σύμφωνα [https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/kriminella-gang-som-tvingar-unga-att-bega-brott_H8111032] με τους αρχηγούς πληροφοριών της Σουηδίας, η στρατολόγηση παιδιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, εγκληματικές συμμορίες πλέον στρατολογούν παιδιά ηλικίας οκτώ ετών [https://www.expressen.se/gt/expert-gang-rekryterar-barn-som-ar-under-tio-ar/].

Τον Αύγουστο, η αστυνομία συνέλαβε τρεις εφήβους, ηλικίας περίπου 15 ετών, που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά δύο άνδρες και μια 60χρονη γυναίκα -- που έτυχε να βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή -- στην πόλη Κρίστιανσταντ. «Δυστυχώς, έχει γίνει ρουτίνα», δήλωσε μια γυναίκα που εργάζεται στην περιοχή. «Αν υπήρξαν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε συνήθως γίνονται περισσότεροι πυροβολισμοί την επόμενη μέρα... Κάποιος ανησυχεί μήπως μπει εμπόδιο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail