Η Νορβηγία τολμά να πει ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ

Η Νορβηγία, υπό τη νέα κυβέρνησή της, στέλνει μηνύματα στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την ανάγκη αναθεώρησης της θέσης της σε σχέση με τη Ρωσία. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την στάση του Όσλο;

pravda.ru - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Anniken Huitfeldt, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2021, δήλωσε πως η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στις γύρω περιοχές είναι σημαντική για τη Νορβηγία, αλλά όσον αφορά την άμεση γειτνίαση με τα ρωσικά σύνορα, η Νορβηγία θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η ίδια, με τη βοήθεια των νορβηγικών αεροσκαφών και φρεγατών.

"Είναι σημαντικό για τη Νορβηγία να είναι στρατιωτικά παρούσα στο άμεσο περιβάλλον μας. Αλλά πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα, πιστεύουμε ότι το κάνουμε καλύτερα μόνοι μας, με νορβηγικά αεροπλάνα και νορβηγικές φρεγάτες. Είναι θεμελιώδες για εμάς", είπε στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang.

Πρέπει να παραδεχτούμε εδώ ότι η δήλωση που έκανε ο Νορβηγός αξιωματούχος εν μέσω ενός ακόμη κύματος αντιρωσικής υστερίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα, είναι άξια σεβασμού.

Ο Νορβηγός αναλυτής Tormod Heier είπε πως ενώ η Ρωσία παραμένει στρατηγικός ανταγωνιστής για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Νορβηγία βλέπει τη Ρωσία ως νόμιμο και φυσικό εταίρο συνεργασίας στον ίδιο τομέα στον οποίο οι Αμερικανοί θέλουν να αποτρέψουν τη Ρωσία.

Η κίνηση της Νορβηγίας "we-do-it-best-ourselves" βασίζεται στους ακόλουθους λόγους:

1. Ένα «φιλορωσικό κόμμα» ήρθε στην εξουσία

Ο Huitfeldt εκπροσωπεί το Νορβηγικό Εργατικό Κόμμα που κέρδισε στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 13ης Σεπτεμβρίου. Είναι σαφές ακόμη και από το όνομα του κόμματος ότι θα μετατοπίσει το σημείο ισορροπίας προς το διάλογο και τη συνεργασία με τη Ρωσία σχετικά με τη θέση, στην οποία εξισορροπούσε η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την προεδρία της συντηρητικής Έρνα Σόλμπεργκ.

Ο Huitfeldt δεν είναι καθόλου ερασιτέχνης πολιτικός. Προήδρευσε προηγουμένως της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του νορβηγικού κοινοβουλίου για οκτώ χρόνια, και προηγουμένως κατείχε ορισμένες θέσεις στην κυβέρνηση του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και μοιράζεται μια κατάλληλη θέση, είχε εργαστεί ως επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων Νέων (μια οργάνωση νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας). Παραδόξως, ήταν αντίθετος στην ένταξη της Νορβηγίας στο ΝΑΤΟ και ζητούσε διάλογο και συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Έχοντας φορέσει όμως τη στολή του ρωσόφοβου Νο 1 του ΝΑΤΟ, άλλαξε παπούτσια εν κινήσει, όπως λένε στη Ρωσία. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει αρκετά συχνά στην πολιτική.

2. Το Όσλο ενδιαφέρεται για οικονομική συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία

Ο Huitfeldt ενδιαφέρεται για εντελώς διαφορετικά πράγματα, όπως:

- το διασυνοριακό εμπόριο με τη Ρωσία, το οποίο είναι πλέον κλειστό λόγω της πανδημίας (μπορεί να παραμείνει έτσι, διαφορετικά η νορβηγική τουριστική βιομηχανία θα κλείσει)
-  πωλώντας σολομό Νορβηγίας στη Ρωσία (οι εξαγωγές τους στη Ρωσία σταμάτησαν λόγω αντιρωσικών κυρώσεων).

Η Νορβηγία θα μπορούσε να τα έχει όλα πίσω, αν το Όσλο μπορούσε να γίνει εταίρος με τη Μόσχα. Ταυτόχρονα, αυτό είναι αδύνατο σήμερα, γιατί η Νορβηγία, υπό τον Σόλμπεργκ, επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να εισέλθει στη χώρα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τρόμσο της Νορβηγίας στα τέλη Οκτωβρίου για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ευρω-Αρκτικής Συνεργασίας Μπάρεντς (BEAC). Ο Ρώσος υπουργός κάλεσε τις χώρες της περιοχής να αναπτύξουν μηχανισμό αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και υποστήριξε την ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Θάλασσας του Μπάρεντς. Ο Λαβρόφ κλήθηκε να καταθέσει από κοινού λουλούδια στο μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών που είχαν πεθάνει κατά την απελευθέρωση της Νορβηγίας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Ο Λαρς Γκέοργκ Φορντάλ, επικεφαλής της γραμματείας BEAC, είπε ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη διεθνή συνεργασία στον Άπω Βορρά και στην περιοχή Μπάρεντς.

«Μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα πρώτο πλάνο», είπε για την επίσκεψη Λαβρόφ.

3. Υπάρχουν πολλά υποσχόμενα θέματα προς συζήτηση

Προκύπτουν και άλλα θέματα προς συζήτηση. Για παράδειγμα, η Ρωσία και η Νορβηγία θα μπορούσαν να συζητήσουν τη συμβατότητα των στρατηγικών στην αγορά φυσικού αερίου. Οι δύο Ευρωπαίοι που διατηρούν το μονοπώλιο έχουν κάτι να συζητήσουν σε αυτό το σημείο.

Σε γενικές γραμμές, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η νέα κυβέρνηση της Νορβηγίας είναι λογική. Η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο, χρειάζεται να ζεις ειρηνικά με τους γείτονες και η Νορβηγία φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό.

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να επισημάνουμε μια περίεργη χριστουγεννιάτικη ιστορία που συνέβη πρόσφατα.

Κάθε χρόνο από το 1947, το Όσλο στέλνει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Λονδίνο ως αναγνώριση της βοήθειας της Βρετανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, το δέντρο που έστειλε φέτος η Νορβηγία στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται «λίγο τσιμπημένο από ψύλλους».

«Είμαστε σε πόλεμο με τη Νορβηγία;». Ο κόσμος αναρωτιέται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλώντας για το δέντρο, τα φώτα του οποίου άναψαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου.

*Ως αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Νορβηγία, που έγιναν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το Εργατικό Κόμμα ξεπέρασε το Συντηρητικό Κόμμα, έχοντας κερδίσει 48 έδρες από τις 169. Το Συντηρητικό Κόμμα πήρε μόνο 36 έδρες. Ένας κυβερνώντος συνασπισμός με το Κεντρώο Κόμμα της Νορβηγίας έχει δημιουργηθεί.

** Το Όσλο και η Ουάσιγκτον υπέγραψαν συμφωνία «εκτός ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την οποία ο αμερικανικός στρατός θα έχει το δικαίωμα να χτίσει τις δικές του εγκαταστάσεις σε νορβηγικές βάσεις στις οποίες οι Νορβηγοί δε θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης. Επιπλέον, θα επιτρέπεται στους Αμερικανούς να φέρουν εξοπλισμό που η Νορβηγία δε θα μπορεί πάντα να ελέγχει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, βάσει της συμφωνίας, δν θα μπορούν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, πυρομαχικά διασποράς και νάρκες ξηράς στη χώρα.

Το Όσλο επιτρέπει επίσης στον στρατό και στους πολίτες των ΗΠΑ να εισέρχονται και να εξέρχονται ελεύθερα από τη Νορβηγία. Η συμφωνία προβλέπει διπλωματική ασυλία για το στρατιωτικό προσωπικό. Σύμφωνα με το Aftenposten, η συμφωνία υπεγράφη για δέκα χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail