Οι ΗΠΑ με την Ουκρανία οδεύουν προς την κατάσταση κρίσης πυραύλων της Κούβας, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Zero Hedge 9-12-21

Mετάφραση: Μ. Στυλιανού

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ εξέδωσε μια τρομερή προειδοποίηση την Πέμπτη, αναφέροντας εν μέσω των υψουμένων ρώσο-αμερικανικών εντάσεων ότι ενδέχεται να καταλήξουν σε κατάσταση παρόμοια με την κρίση πυραύλων της Κούβας του 1962.

Οι δηλώσεις είχαν ως στόχο να παρακινήσουν τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν σε συνομιλίες αποσυμπίεσης, να συνάψουν μια «λογική συμφωνία» η οποία να οδηγεί στην αποτροπή περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, παραβιάζοντας την «κόκκινη γραμμή» του Πούτιν.

«Ξέρεις, θα μπορούσε πιθανότατα να φτάσει σε αυτό το σημείο», απάντησε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν τα πράγματα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν στα επίπεδα κρίσης των πυραύλων της Κούβας, με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ για το Ντονμπάς. «Εάν οι συνάδελφοι από την άλλη πλευρά δεν μας καταλαβαίνουν και συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, μπορεί να ξυπνήσουμε κάποια στιγμή και να δούμε κάτι παρόμοιο, εάν αυτό δείξουν οι περαιτέρω εξελίξεις».

«Αυτό θα ήταν πλήρης αποτυχία της διπλωματίας, αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ. «Ωστόσο, υπάρχει ακόμα χρόνος για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε συμφωνία βάσει της λογικής».

Η Δύση εξακολουθεί να κατηγορεί τη Ρωσία ότι προετοιμάζεται για εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν επιδιώκει «αξιόπιστες και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας» ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέλη του ΝΑΤΟ ή στρατιωτικές θέσεις κοντά στα σύνορά της Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πούτιν πίεσε τον Μπάιντεν να κερδίσει μια τέτοια συμφωνία κατά τη διάρκεια της δίωρης εικονικής συνόδου κορυφής της Τρίτης.

Εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να υπάρξει ένα άλλο «περιστατικό στα Στενά του Κερτς» με ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αργά την Πέμπτη το Ρωσικό Ναυτικό άρχισε να εκδίδει απειλητικές προειδοποιήσεις σε ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο να γυρίσει πίσω πριν εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας. Αναφέρθηκαν στην «παρ ολίγο συμπλοκή»:

Ένα ουκρανικό πλοίο του ναυτικού, που ονομάζεται Ντονμπάς, έχει θέσει πορεία για να περάσει από τα ρωσικά χωρικά ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας και αγνοεί τις προειδοποιήσεις να γυρίσει, ανέφεραν συνοριακοί αξιωματούχοι...

Σε δήλωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, η ρωσική FSB ανακοίνωσε ότι «στις 9 Δεκεμβρίου στις 9.12 π.μ., το πλοίο διοίκησης 'Donbass' του ουκρανικού Ναυτικού απέπλευσε από το λιμάνι της Μαριούπολης και άρχισε να κατευθύνεται προς το Στενό του Κερτς».

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το σκάφος δεν είχε άδεια να περάσει από το ελεγχόμενο από τη Ρωσία κανάλι Kerch-Yenikalsky, το οποίο χωρίζει τη Μαύρη Θάλασσα από τη Θάλασσα της Αζοφικής.

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, καθώς το ρωσικό ναυτικό προετοιμαζόταν για μια αναμέτρηση και κάποιο είδος επέμβασης, το ουκρανικό σκάφος αντέστρεψε την πορεία του..

Το περιστατικό δείχνει πώς με τις εντάσεις στα άκρα, γίνονται κάποιες «δοκιμές» - ίσως σε μια προσπάθεια να δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Ρωσίας να αντιδράσει. Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Κριμαίας, ο κόσμος είναι ίσως σε απόσταση μόνο μιας απλής πρόκλησης από του να δει την έναρξη ενός σεναρίου «ανταλλαγής πυρών», για την προσέλκυση ενδεχομένως των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από όλα αυτά, αναφέρεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επισημάνει στον Λευκό Οίκο ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί απευθείας με τον Πούτιν για να μιλήσει για αποκλιμάκωση. Αυτό αφού ο Ζελένσκι μίλησε με τον Μπάιντεν την Πέμπτη.

Οι συγκρίσεις της κρίσης των πυραύλων της Κούβας είναι ίσως εύστοχη, αλλά η περαιτέρω ειρωνεία είναι ότι το Ντονμπάς είναι πολύ πιο κοντά στα σύνορα και τα εδάφη της Ρωσίας από ό, τι η Κούβα είναι στις αμερικανικές ακτές...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail