Η Τουρκία μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα του υπερπληθωρισμού

Freepen.gr - Η οικονομία της Τουρκίας μπορεί να βρίσκεται στο χείλος του υπερπληθωρισμού αφού οι αρχές αγνόησαν τον πληθωρισμό σχεδόν 20% και μείωσαν τα επιτόκια για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αναμένεται να επιταχυνθεί στο 20,7% το Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, το υψηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2018, όταν μια νομισματική κρίση είχε σαρώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες σε μια επανάληψη της αναταραχής πριν από τρία χρόνια. Την περασμένη Τρίτη, υποχώρησε έως και 15 τοις εκατό έναντι του δολαρίου στο ιστορικό χαμηλό των 13,52 ανά δολάριο. Η λίρα είχε διαπραγματευτεί στις 3,78 στις αρχές του 2018 και στις 7,44 τον Ιανουάριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού -το επιτόκιο αναφοράς είναι τώρα στο 15% - και η Τουρκία μπορεί να οδεύει προς τον υπερπληθωρισμό εάν αρνηθεί να εγκαταλείψει αυτή την προσέγγιση, προειδοποίησαν οι αναλυτές, ανέφεραν οι Financial Times. Ο Ερντογάν απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, μαζί με την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της τράπεζας.

«Ο βασικός δείκτης του πληθωρισμού (ΔΤΚ) πιθανότατα θα κλείσει στο 30% τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Pheonix Kalen, αναλυτής στη γαλλική τράπεζα Societe Generale, σύμφωνα με τους FT.

«Ο βασικός ΔΤΚ αν κορυφωθεί στο 27 τοις εκατό βραχυπρόθεσμα θα ήταν ένα αισιόδοξο σενάριο», είπε.

Η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου την Παρασκευή. Η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει για τα επιτόκια στις 16 Δεκεμβρίου.

* πληροφορίες https://ahvalnews.com/turkey-inflation/turkey-may-be-verge-hyperinflation

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail