Τα τουρκικά σούπερ μάρκετ πουλάνε με ποσοστώσεις γάλα και λάδι καθώς οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη

Freepen.gr - Ορισμένες τουρκικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν θεσπίσει ποσοστώσεις σε είδη όπως αλεύρι, λάδι και γάλα, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται εν μέσω οικονομικής αναταραχής, ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα Karar.

Τα παντοπωλεία στην Κωνσταντινούπολη έχουν θέσει περιορισμό δύο κουτιών γάλακτος ανά πελάτη, ενώ άλλοι διάφοροι περιορισμοί έχουν τεθεί σε βασικά είδη όπως το λάδι και το αλεύρι, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πελάτες και το προσωπικό του σούπερ μάρκετ.

Τα μέτρα έρχονται καθώς η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 30 τοις εκατό έναντι του δολαρίου από τα τέλη Οκτωβρίου,ενώ η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια εν μέσω εκτινασσόμενου πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στη χώρα σκαρφάλωσε στο ετήσιο 20,7% το Νοέμβριο, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά μέσο όρο 27,1%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας του φέτος, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να διπλασιάζει την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική για τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

«Υπάρχουν ποσοστώσεις σε λάδι και τσιγάρα», είπε ένας υπάλληλος παντοπωλείου στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης. «Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να αγοράσετε περισσότερες από 2 συσκευασίες των 5 κιλών λάδι. Στόχος μας είναι να μπορούμε να πουλάμε προϊόντα σε όλους και να μην απομακρύνουμε ποτέ έναν πελάτη».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους προμηθευτές που αποθηκεύουν προϊόντα για τον πληθωρισμό των τροφίμων και ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με τον Murat Bal, πρόεδρο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών της Τουρκίας (TÜKODER), ορισμένα σούπερ μάρκετ καταφεύγουν σε ποσοστώσεις σε μια προσπάθεια να πουλήσουν με υψηλότερη χρέωση στο μέλλον.

«Οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ δεν επιθυμούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλή τιμή, γιατί πιστεύουν πως η αύξηση των τιμών είναι προ των πυλών», είπε ο Bal, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν εμφανές στην περίπτωση των τσιγάρων, όπου τα παντοπωλεία άρουν τις ποσοστώσεις μετά από αύξηση της τιμής του προϊόντος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail